Eğer Rusya böyle devam ederse tedbirimizi alırız

Eğer Rusya böyle devam ederse tedbirimizi alırız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Üniversitesi’nde yaptığı konuşmada, Rusya’ya önemli mesajlar gönderdi. Erdoğan, “Diplomatik dille hareket edeceğiz. Rusya’nın tepkileri devam ederse, biz de buna karşı kendi tedbirlerimizi almaya başlayacağız” ded

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Üniversitesince kendisine verilen ‘Fahri Doktora’ takdim törenine katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan şahsına takdim edilen fahri doktora unvanı nedeniyle üniversite yönetimine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar’dan tüm dünyaya mesajlar verirken, Rusya’yı da bir kez daha uyardı. Erdoğan, “Rusya’nın, haklı olduğumuzu tüm dünyanın kabul ettiği bir konuda verdiği orantısız tepkileri üzüntü ile takip ediyoruz. Bu tepkilerin devam etmesi durumunda elbette biz de kendi tedbirlerimizi almak mecburiyetinde kalacağız” dedi.

Putin’i ekim ayında bizzat uyardığını hatırlatan Erdoğan, “Hatay sınırımızda üzüntü verici bir olay yaşadık. Sınır ihlali yapan uçaklardan bir tanesi Suriye uçaklarına dönerken, bir diğeri uçaklarımız tarafından Türkiye sınırları içinde düşürüldü. Daha sonra bu uçağın Rusya’ya ait olduğu ortaya çıktı. Ekim’de bizzat Putin’le telefonda görüştüm, uyardım. ‘Yanlışlık var’ dediler. Bu söylediklerim 3-4 Ekim’de oldu. Putin, ‘Bundan sonra olmayacak’ dedi. Her millet karşısındaki millete saygılı olmalı. Zalim, katil Esed’in ülkesinde sizin ne işiniz var? Siz de bu zulme ortak olmuş durumdasınız” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin gerilimi tırmandırma gibi bir niyetinin olmadığını söyleyen Erdoğan, “Bu hadiseyi tırmandırmaya düşüncemiz yok. Diplomatik dille hareket edeceğiz. Rusya’nın tepkileri devam ederse, biz de buna karşı kendi tedbirlerimizi almaya başlayacağız. Rusya’nın orantısız tepkilerini üzüntüyle izliyoruz” dedi.

Erdoğan, Filistin’deki, Gazze’deki, Libya’daki, Mısır’daki, Yemen’deki, Tunus’taki, Arakan’daki, Myanmar’daki sıkıntıları hep birlikte takip ettiklerini ve Türkiye’nin etrafındaki sorunların bunlarla da sınırlı olmadığını ifade etti. 

Erdoğan, “Bugün Avrupa ırkçı ve İslamofobik eğilimler karşısında tarihi bir imtihan veriyor. Bu imtihan Avrupa ülkelerinin sınırlarına dayanan Suriye kaynaklı göç krizi nedeniyle daha da güçleşti. Bu endişe verici tablo karşısında, Türkiye itidal ve sorumluluk sahibi yaklaşım sergileyen, bunu herkese tavsiye eden akil bir ülke konumundadır. Bu tutumumuzu tüm tahrik ve kışkırtma çabalarına rağmen, sürdürdüğümüzün altını özellikle çizmek istiyorum” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.