Eğitimde Birlik'ten Tercih Yapacak Öğrencilere Öneriler...

Eğitimde Birlik'ten Tercih Yapacak Öğrencilere Öneriler...

Eğitimde Birlik Derneği Genel Başkanı Mustafa GÜÇLÜ'den LYS Tercihlerine dair önemli açıklamalar...

Zorlu bir sınav maratonundan sonra açıklanan sonuçlara göre öğrencilerimiz tercihlerini yapmaya başladılar. Bu süreçle birlikti yine sıkıntılı bir süreci ve heyecanı daha yaşamaya başladılar. Şöyle ki sınava giren öğrenciler üzerinde yapılan bir araştırma da kaygı ölçekleri kullanılmış. Sonuçlarına göre, sınava giren öğrencilerin kaygı düzeyi, kalp ameliyatına giren bir hastaların kaygı düzeyinden fazla çıkmıştır. Bu da üniversite sınavlarına yüklenen anlamın ne kadar ciddi olduğunu ortaya koymaktadır. Bu mesele sınava giren gençliğimiz için adeta bir “Var olma meselesidir.” haline gelmiştir. Bu noktadan hareketle öğrencilerimiz aldıkları puana göre tercihlerini yaparlarken çok dikkat etmelidir. Acaba tercihlerimizi yaparken nelere dikkat etmeliyiz denilirse şu konulara dikkat çekmemiz gereklidir:

 

  • Puanımız nedir, yüzdelik dilimde kaçıncı sıradayız. En önemli realite burasıdır. Tercih yaparken puanımıza göre hareket etmemiz bizi yanıltabilir. Ama Türkiye genelinde kaçıncı sırada olduğumuz tercih yaparken bizi yanıltmaz.

  • Ne okumak istiyoruz, idealimiz nedir? Sorulması gereken önemli sorulardan biriside budur. Var olan puanımız, okumak istediğimiz bölüme yetiyor mu? Yetiyorsa doğal olarak problem yok. Ama yetmiyorsa o zaman sınava kaçıncı kez girdiğimiz gerçeği devreye girecektir. İlk kez sınava girenlerin idealleri için yıl kaybetmeyi göze almaları düşünebilir.

  • Başka bir gerçekte; bölüm mü önemli, şehir ve üniversite mi? Tabi ki iyi bir üniversitenin iyi bir bölümü kişiye büyük katkı sağlayacaktır. Olmuyorsa bence bölüm, okunan şehir ve üniversiteden daha önemlidir. Asıl olan okul bittikten sonra elimize geçen diplomadır.

  • Dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda kişilik özelliklerimizle uyuşan bir bölüm seçmemiz. İleride kamuda mı özel sektörde mi çalışmayı hedefliyoruz. Kişinin mutlu bir hayat sürmesi için mutlu olacağı bir işte çalışması gerekmektedir.

        Mustafa Güçlü

Eğitimde Birlik Derneği Genel Başkanı
 

Haber ARZ Özel  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.