Çatışmalar bir an önce durdurulsun

Çatışmalar bir an önce durdurulsun

Türkiye'ye sığınmaya çalışan Suriyeliler'e Kilis sınırında Suriye güvenlik güçleri tarafından ateş açıldı. Açılan ateş sonucu 1'i Türk 3 kişi yaralandı.

Suriyeli sığınmacılar sabaha karşı yoğun çatışma sesleri arasında Kilis'e girdi.

Suriye’nin Sucu ile Maarin köyleri arasındaki çatışmadan kaçan yaklaşık 100 Suriyeli, Öncüpınar Sınır Kapısı yakınındaki mayınlı bölgeden Türkiye tarafına geçti.

Çatışmada yaralanan bazı Suriyeliler, otomobille Türkiye'ye getirildi. Bazıları da kaçmak için otomobilin bagajına sığındı.

Yazılı açıklama yapan Kilis Valiliği, çatışmada yaralanan 21 Suriyelinin Türkiye'ye sığındığını, yaralılardan 2’sinin öldüğünü bildirdi.

Seken kurşunlardan Öncüpınar Gümrük Sahası Hac Konaklama Tesisleri'ndeki konteyner kentte görevli polis memuru Ali Kaplan ile Sevgi Topal adı tercümanın yaralandığı da açıklandı. Yaralılar, ambulanslarla Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Çatışma sonrasında Kilis-Öncüpınar karayolu güvenlik gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. Sınırdan geçişler Kilis'teki konteyner kentte kalanları da heyecanlanlandırdı. Suriyelililer kamp barikatlarını aşıp sınıra koştu. Kilis'teki sığınmacılar, yeni gelen grubu sloganlarla karşıladı.

DIŞİŞLERİ'NDEN KINAMA

Türkiye, yaşanan bu olayın üzerine Suriye'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatguzarı'nı Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak, bölgedeki çatışmaların durdurulmasını istedi. AA'nın haberine göre, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Suriyeli maslahatguzardan, Türkiye-Suriye sınırında ateş açılmasıyla ilgili olarak kendisine gerekli uyarıları yaptı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan akşam saatlerinde yapılan açıklamada, "Suriye rejiminin uluslararası camianın iyi niyetle ortaya koyduğu bazı çabaları halka yönelik mezalimini şiddetlendirmek amacıyla istismar etme arayışında olduğu bir gerçektir. Sayın Kofi Annan’ın misyonu gereği silahlı güçlerin geri çekilmesi gereken bir dönemde bu vahim olayın gerçekleşmiş olmasını şiddetle kınıyoruz" denildi.

Suriye yönetimini sivil halka yönelik şiddeti bir an önce durdurmaya çağıran Dışişleri, uluslararası toplumun da bunun sağlanması için derhal harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

"YARIN YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR"

Sınır bölgesinde yaşanan gerginliğin ardından konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Annan’ın Suriye barış planının gerçekleşmeyeceğinin anlaşıldığını belirterek, “10 Nisan tarihi artık kadük oldu gibi gözüküyor. Kofi Annan’ın ziyareti olacak bölgeye. O da bizzat görecek kendi gözleriyle, Suriyelilerle kendisi de görüşecek. Dolayısıyla öyle zannediyorum ki yarından itibaren yeni bir dönem başlayacaktır” diye konuştu.

Koru, Kilis’te, Suriye ordusunun mültecilere ateş açtığı iddialarına ilişkin, “Ne kadar ciddidir, bize karşı bir hareket midir yoksa Suriye’den intikal eden bir ateş olayı mıdır değerlendiriyoruz” dedi.

Esad rejiminin kabul ettiği Annan planı, Suriye ordusunun 10 Nisan tarihine kadar kentlerden çekilmesini, 12 Nisan'a kadar da ülkede ateşkes sağlanmasını öngörüyor.

BM-Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın yarın Türkiye'ye gelerek, sınır bölgesindeki kamplarda incelemelerde bulunması bekleniyor.

LÜBNAN SINIRINDA BİR GAZETECİ ÖLDÜ

Lübnan'ın El Cedid televizyonu için çalışan bir kameramanın, ülkenin güneyinde, Suriye sınırındaki Vadi Haled bölgesinde yaşanan çatışmalarda hayatını kaybettiği bildirildi.

Reuters haber ajansına konuşan kaynaklar ölen kameramanın isminin Ali Şaban olduğunu belirtti. Çatışmada, El Cedid için çalışan bir başka gazetecinin de yaralandığı ifade edildi.

SIĞINMACI SAYISI 24 BİNİ AŞTI
Öte yandan, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayısının 24 bin 246 kişiye ulaştığını açıkladı.

Çadır kentlerde bulunan 738 Suriye vatandaşı çocuğa da eğitim hizmeti verildiği bildirildi.

AFAD açıklamasında, Suriyeli sığınmacıların gıda ve sağlık ihtiyaçlarının da karşılandığı vurgulandı.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.