EHLİ SÜNNET AKAİDİ HAKKINDA

EHLİ SÜNNET AKAİDİ HAKKINDA

ALLAH TEALA'NIN RESUL VE NEBİLERİ HAKKINDA EHLİ SÜNNET AKAİDİ

Allah Teala tarafından gönderilmiş resul ve nebilerin bizlere bildirdiği her şeyin doğru olduğuna inanmak vaciptir. Haşa onlar yalan söylemezler. Nitekim onlar, Allah Teala'nın emirlerine itaat halinde olup, toplum içerisindeki en güvenilir insanlardır.Gizli yahut açık bir şekilde asla Allah Teala'nın emirlerine karşı gelmezler ve ihanet etmezler.

   Peygamberler, Cenab-ı Hakk'ın dünya ve ahiret saadetleri için insanlara bildirmelerini istediği her şeyi eksik veya fazla olmaksızın bildirmişlerdir. Haşa asla yalan söylememişlerdir.

   Onlar çok zeki ve anlayışlıdırlar. Dolayısıyla kafirleri, bu üstün zeka ve anlayış ile delil göstererek her defasında altetmişlerdir.

   Onlar da bizim gibi hastalanır, evlenir,yanılabilir(Peygamberlerin yanılgısına "Zelle" denir.Onların yaptığı bu küçük hata ve yanılgılar masumdur). Yer, içer ve yatarlardı. Yalnız onlar yatarken kalpleri daima uyanıktır.

  İnsanların yaşadığı illetli hastalıklar yahut körlük, sakatlık ve delilik gibi özürleri olmaz.

  Peygamberler, Allah Teala tarafından kendilerine gönderilen emir ve yasaklara iman edilmesi için bazen insanlara mucize göstermişlerdir. Bunlardan bazıları hayvan ve cansız varlıklarla konuşmak, ölüleri diriltmek gibi mucizelerdir. Bunlarla beraber peygamberimiz Hz.Muhammed Aleyhissalatu Vesselam'a verilen mucizeler diğer bütün peygamberlerden daha fazla ve daha büyüktür. Nitekim Resulullah Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam hiçbir peygamberin elde edemediği Allah Teala'yı gözleriyle görme şerefine nail olmuştur. Ayrıca Cenab-ı Hakk Hz.Peygamber Aleyhissalatu Vesselam hakkında, " Şüphesiz sen büyük bir ahlaka sahipsin.(Kalem suresi68/4)" buyurarak onun diğer peygamberlerden farkını ortaya koymuştur.

   Peygamberlerin ilki Hz.Adem(Aleyhisselam), sonuncusu ise peygamberimiz Hz.Muhammed Aleyhissalatu Vesselam'dır ve ondan sonra peygamber gelmemiştir, gelmeyecektir. Peygamberimiz, Allah Teala tarafından gönderildikten sonra ondan önceki tüm peygamberlerin getirdiği emirlerin hükmünü geçersiz kılınmıştır. Dolayısıyla O'nun getirdiği emir ve hükümler ise kıyamete kadar devam edecektir. [ İslam'ı ve son Peygamber olarak Hz.Muhammed Aleyhissalatu Vesselamı kabul etmeyen herkes Cehenneme gidecek ve ebediyyen orada kalacaktır !!! ]

   Bilmemiz ve iman etmemiz gerekir ki Kur'an-ı Kerimde adı geçen peygamberlerin isimleri şunlardır :

 

  1- Hz.Adem       (Aleyhisselam)

  2- Hz.İdris          (Aleyhisselam)

  3- Hz.Nuh          (Aleyhisselam)

  4- Hz.Hud          (Aleyhisselam)

  5- Hz.Salih         (Aleyhisselam)

  6- Hz.Lut            (Aleyhisselam)

  7- Hz.İbrahim      (Aleyhisselam)

  8- Hz.İsmail         (Aleyhisselam)

  9- Hz.İshak          (Aleyhisselam)

 10- Hz.Yakup        (Aleyhisselam)

 11- Hz.Yusuf          (Aleyhisselam)

 12- Hz.Şuayb         (Aleyhisselam)

 13- Hz.Harun         (Aleyhisselam)

 14- Hz.Musa          (Aleyhisselam)

 15- Hz.Davud         (Aleyhisselam)

 16- Hz.Süleyman     (Aleyhisselam)

 17- Hz.Eyyub          (Aleyhisselam)

 18- Hz.Zülkifl          (Aleyhisselam)

 19- Hz.Yunus          (Aleyhisselam)

 20- Hz.İlyas            (Aleyhisselam)

 21- Hz.Elyesa         (Aleyhisselam)

 22- Hz.Zekeriyya    (Aleyhisselam)

 23- Hz.Yahya          (Aleyhisselam)

 24- Hz.İsa               (Aleyhisselam)

                     25- Hz.Muhammed  (Sallallahu Aleyhi Vesellem)


   Bunların dışında kalan peygamberleri ise ayrıntılı bir şekilde tanımamız gerekmez. Bu saydıklarımızdan başka Allah Teala'nın görevlendirdiği bir çok resul ve nebi'nin var olduğunu bilmemiz vaciptir.

   RESULLER, Cenab-ı Hakk'ın yeni bir kitap ve kanun ile gönderdiği peygamberlerdir. Onların görevleri, Allah'ın kullarına getirdikleri kanun ve hükümleri tebliğ ederek doğru yolu öğretmektir ki insanlar Allah Teala'ya dosdoğru ibadet edebilsinler. Dolayısıyla bu şekilde birbirleri arasında bozgunculuk etmektense ruhlarının halini farkedip kendilerini düzeltmek için çaba sarfederler.

   NEBİLER'in görevi ise kendisinden önce gelen resullerin getirdiği kanun ve hükümleri tebliğ edip doğru yola iletmek ve insanların Allah Teala'ya hakkıyla ibadet etmelerini sağlamaktır.

   Bilmemiz ve iman etmemiz gerekir ki, bütün resuller aynı zamanda nebi'dir ama nebilerin hepsi resul değildir ve kadınlardan nebi yahut resul gelmemiştir. Peygamber Efendimiz Aleyhissalatu Vesselam'ın hadis-i şeriflerinde 313 Resul ve 124000 de Nebi geldiği bildirilmektedir.

alemlererahmet.net

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.