Ekmek israfına 'limitsizsiniz' projesi

Ekmek israfına 'limitsizsiniz' projesi

Proje, Dünya Fırıncılar Federasyonuna üye 30 ülkenin onayı ile 2010'da Ankara'dan start alacak.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Genel Başkanı Halil İbrahim Balcı, ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' projesi konusunda bilgi verdi.

Almanya'nın Düsseldorf kentinde, 7 Ekim 2009'da yapılan ''Dünya Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu''na, Türkiye projesi olarak ''Ekmek İsrafını Önlemede Limitsizsiniz'' adı altında kapsamlı bir çalışma sunduklarını anlatan Balcı, ''Bu sunum Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ABD, Almanya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka, İsviçre, İsveç, Arjantin, Meksika, Uruguay, Brezilya, Paraguay, Peru, Venezüela, Rusya, Yunanistan, İrlanda, İsrail, Kongo, Güney Kore, Lüksemburg, Norveç, Avusturya, Polonya, Romanya, Tayvan, Ukrayna, Macaristan ve Hollanda'nın tamamının oyuyla kabul edildi'' diye konuştu.

Söz konusu ülkelerin fırıncılar federasyonları başkanlarının projenin hayata geçirileceği 2010 yılında Türkiye'ye gelme konusunda karar aldıklarını belirten Balcı, ayrıca Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından belirlenecek ''kampanyanın başlangıç tarihinin'' aynı zamanda dünyadaki etkinliklerin başlamasının da tarihi olacağı konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti.

Balcı, proje hakkında şu bilgileri verdi:

''Türkiye'de günde 5 milyon, dünyada ise 100 milyonlarla ifade edilen ekmek israfının önlenmesiyle hem ekonomik açıdan ülkelere kaynak yaratılması, hem de milyonlarca aç, yoksul insana oluşturulan bu kaynakla destek olmak amaçlanıyor.

İsrafın önlenmesi ve zihinlerde israf bilincinin yerleştirilmesi çeşitli materyallerin hayata geçirilmesiyle mümkün olabilecek. Öncelik her konuda 'eğitim'. Bu eğitim, hem bizlerin hem dünya ülkelerinin 'sosyal sorumluluk' çerçevesinde bir görevidir.

Kampanya, 1 yıl sürecek. Kampanyaya devletimizin tüm kurumları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum örgütleri, uluslararası kurum ve kuruluşlar ve sektör içerisinde yer alan irili, ufaklı bütün bileşenlerimiz katkı sağlayacak.

Türkiye'den, başkent Ankara'dan verilecek 'ekmek israfını önlemede limitsizsiniz' mesajı dünya ülkelerindeki uygulamaların başlangıç 'sözü' olacak.''

-HALK BİLİNÇLENDİRİLECEK-

Kampanya çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılacak işbirliğiyle şiir, hikaye, kompozisyon, resim yarışmaları düzenleneceğini, gençlerin israf konusunda bilinçlendirileceğini ifade eden Balcı, herkesin bazen hazırlanan belgesel filmlerle, bazen seminerler, panellerle israf konusunda bilgilendirileceğini, ''ekmek israfını önlemede limitsizsiniz'' mesajının her ortamda hissedileceğini anlattı.

Balcı, ekmek israfının yoğun olduğu tatil beldelerinde ''bilinçlendirme'' konusunda çalışmalar yürütüleceğini ifade etti.

''Her şeyin başının eğitim'' olduğunu vurgulayan Balcı, ''Bu eğitimi, küçüğümüzden, büyüğümüze her kesime aktarabildiğimizde 'ekmek israfını önlemede limitsizsiniz' projesi başarıya ulaşacak'' dedi.

-RAKAMLARLA EKMEK İSRAFI-

Balcı'nın Türkiye'de ekmek israfının boyutuna ilişkin verdiği bilgilere göre, 300 gramlık standart normal ekmek olarak günlük 82 milyon adet üretiliyor. Günlük tüketim 77 milyonu aşarken, israf edilen ekmek sayısı 4 milyon 660 bin.

200 gramlık standart normal ekmek olarak günlük 123 milyon adet üretiliyor. 6 milyon 140 bin adet ekmek hayvanlara yedirilmek ve çöpe atılmak suretiyle israf ediliyor.

Türkiye genelinde israf edilen ekmeğin oransal değeri yüzde 4,99.

Türkiye'de kişi başına ortalama ekmek tüketimi 333 gram.

Hanelerde günde ortalama 222 gramlık 4,76 adet ekmek alınıyor. Bu ekmeklerin yüzde 3,06'sı çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak israf ediliyor.

Günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 440 bin adedi satılmadan üretim mekanlarında israf ediliyor. İsraf oranı ise yüzde 1,98.

Lokanta ve otellerde ekmek israf oranı yüzde 3,11, kurum yemekhanelerinde yüzde 2,47, öğrenci yemekhanelerinde ise yüzde 8,62.

Etiketler :