Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Açıkladı

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri Açıkladı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye-Mısır ilişkilerinde halkların kültürel ve tarihi yakınlığı ile siyaseti birbirinden ayırma konusunda hassas davrandıklarını ve buna özen gösterdiklerini söyledi.

Mısır’ın yarı resmi gazetesi El Ahram’a verdiği mülakatta Mısır Dışişleri Bakanı Şukri, Türkiye ile ilişkiler konusunda açıklamalarda bulundu. Türkiye ile ilişkilerin son yıllarda gergin olduğuna dikkati çeken Şukri, iki ülke arasındaki diplomatik temsil düzeyinin hala büyükelçilik seviyesinde olmadığını hatırlattı.

Şukri, 30 Haziran sürecinden sonra Türkiye’nin Arap ülkeleri ile ilgili bazı politikalarının ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) liderlerine ev sahipliği yapmasının soru işaretlerine neden olduğunu, ancak bütün bunlara rağmen ilişkilerde Mısır ve Türk halklarının çıkarlarını ön planda tuttuklarını ifade etti.

Şukri şunları kaydetti:

"Türk halkı, tarihi ve kültürel olarak Arap halklarına çok yakındır ve iki halk arasındaki ilişkiler hep özel olmuştur. Halklar arasındaki sosyal bağlar, siyaset ve yönetimler arasındaki ilişkilerden daha kalıcıdır. Bu nedenledir ki, halkların tarihi bağları ve yakınlıkları ile yönetimlerin siyasi tercihlerini birbirinden ayırma konusunda hassas davranıyor ve buna özen gösteriyoruz.”

Geçen sene Birleşmiş Milletler'de Dışişleri Bakanı Mevlüd Çavuşoğlu ile görüşmesi konusundaki bir soru üzerine Şukri, görüşmenin asıl siyasi konulara dokunmadan, ilişkilerin geliştirilmesi odaklı olduğunu, Mısır ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için daha derin meselelerde gelişme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Mısırlı yetkililerin birçok vesileyle Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi konusunda hazır olunduğu yönünde açıklamalar yaptığına değinen Şukri, bunun karşı tarafın atacağı adımlarla da bağlantılı olduğunu vurguladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.