Abbas ve Meşal'den sürpriz Türkiye ziyareti

Abbas ve Meşal'den sürpriz Türkiye ziyareti

Suriye'deki gerilime odaklanan Dışişleri, Filistin'le ilgili temaslarını da sürdürüyor.

Alınan bilgilere göre Türkiye, önceki gün Filistin'in liderlerini ağırladı. Devlet Başkanı Mahmud Abbas Ankara'ya, Hamas lideri Halid Meşal İstanbul'a geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Meşal'le yaptığı görüşmede, "Böyle kritik bir süreçte Filistinli iki grup arasında millî birlik mutlaka korunmalı." mesajı verdi. Diplomatik kaynaklar, Meşal'in İstanbul'dan ayrıldığını; Abbas ile bir görüşmesinin de planlanmadığını bildirdi.

İstanbul ve Ankara son günlerde yoğun bir Ortadoğu trafiğine sahne oluyor. Önceki gün İsrail basınında yer alan "Ankara ile Tel Aviv Mavi Marmara krizini aşmak için gizli görüşmeler yapıyor." haberleri sıcaklığını korurken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a seçim zaferi sebebiyle tebrik mektubu gönderdiği ortaya çıktı. Aynı gün Filistin lideri Abbas Ankara'ya geldi. Filistin'deki iki ana gruptan birisi olan Hamas lideri Meşal'in de aynı gün İstanbul'a gelerek Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüğü anlaşıldı. Aynı süreçte Tel Aviv yönetimi Gazze'ye yardım ulaştırılması için Kızılay ve BM örgütlerinin önünü açacağını bildirdi. Yetkililer üç ülkeyi de ilgilendiren sıcak müzakerelerin sürdüğünü; ancak detay vermenin mümkün olmadığını kaydetti.

Davutoğlu İstanbul'da görüştüğü Hamas liderine "Mutlaka birlik olmalısınız." dedi. Türk Bakan Hamas ile El Fetih arasında uzlaşma sağlanmasının ardından bölgedeki birçok dinamiğin değiştiğini ve daha olumlu bir atmosfer oluştuğunu uzun uzun anlattı. Davutoğlu teknokrat hükümet kurmak için anlaşan ancak daha sonra sorunlar yaşayan iki grubun mutlaka milli birliği sağlaması gerektiğini vurguladı.

Dün Konya'da konuşan Davutoğlu, "Biz Filistinliler arası uzlaşıya büyük bir önem veriyoruz. Bu uzlaşı için ne yapılması gerekiyorsa Türkiye elinden gelen katkıyı yapacaktır." dedi. Meşal-Davutoğlu görüşmesinde bölgesel gelişmelerin de masaya yatırıldığını ifade eden diplomatik kaynaklar, Abbas ile Meşal'in görüşmesinin planlanmadığını; Hamas liderinin çarşamba sabahı İstanbul'dan ayrıldığını bildirdi. Abbas bugün Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, salı ve çarşamba günleri Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Arabi ile iki kez telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre iki bakanın, "Filistin uzlaşısı" ve bölgesel gelişmeleri ele aldılar.

Filistin'de Batı Şeria'yı yöneten El Fetih ile Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas arasında varılan uzlaşma ile bir geçici hükümet kurularak, bir yıl içinde başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılması öngörülüyor. Ancak bugüne kadar uzlaşmanın gereği olarak çok fazla ilerleme sağlanamadı. Henüz hükümeti kuracak isim bile belirlenemedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.