E-SİGARA KULLANMA

E-SİGARA KULLANMA

"E-sigara kullanımındaki artış, süratli ve endişe verici"

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu, gençlerde e-sigara kullanımındaki artışın çok süratli ve endişe verici olduğunu bildirdi.

Gruptan yapılan yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütüne üye ülkeler tarafından oluşturulan Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'nin (TKÇS) tamamen tütün kontrolüne adanmış ilk küresel anlaşma olduğu ve Türkiye'nin 2004'te Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi'ni imzaladığı hatırlatıldı.

TKÇS'nin 2014 olağan genel toplantısında, e-sigara tehdidine dikkat çekildiği belirtilen açıklamada, tüm üye ülkelerin "sigara içmeyen bireyler ve özellikle de gençlerin e-sigaraya başlamalarının önlenmesi", "e-sigara ilişkili potansiyel sağlık risklerin minimize edilmesi ve pasif maruziyetinin önlenmesi", "e-sigara ile ilişkili ticari çevreler, özellikle de tütün endüstrisinin, tütün kontrol faaliyetlerine müdahil olmasının önlenmesi konusunda gerekli düzenlemeleri yapmak ve gerekli önlemleri almak" konusunda uyarıldığı vurgulandı.

Mevcut verilerin dünyada e-sigara satışlarının belirgin ölçüde arttığını gösterdiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Elektronik sigara, tütün endüstrisinin ürünüdür. Özellikle ürünü pazarlayan tütün endüstrisinin ana hedef kitlesini oluşturan gençlerde e-sigara kullanımındaki artış çok süratli ve endişe vericidir. Yakın gelecekte e-sigara satışlarının klasik sigara satışlarını geride bırakabileceği öngörülmektedir. Tütün kontrol sağlık politikalarının halk sağlığı açısından potansiyel riskleri en aza indirgeyecek şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Böylece tütün endüstrisinin e-sigarayı normalize etmeye çalışmasının önüne geçilerek, sigara ve e-sigara kullanımının azalması sağlanabilecektir."

E-sigaranın internette satışının yaygın olmasının, zamanının çoğunu bilgisayar başında geçiren gençlerin e-sigaraya ulaşmasına neden olduğu aktarılan açıklamada, çalışmalarda gençlerin, internet sitelerinde "e-sigaranın daha az zararlı olduğu", "sigarayı bırakmak için kullanılabileceği", "pasif maruziyete sebebiyet vermeyeceği" iddialarından etkilendiğinin gözlendiği, e-sigara ve sigaranın ikili kullanımının en sık e-sigara kullanım türü olduğu belirtildi.

- "Uzun dönem sağlık riskleri bilinmeyenler arasında yer alıyor"

E-sigaranın, sigarayı taklit eden, kullanıcısının nikotin çekmesini sağlayan bir cihaz olduğuna değinilen açıklamada, elektronik sigarada nikotinin yanı sıra propilen glikol, gliserol gibi kimyasal maddeler, uçucu organik bileşenler ve ince partiküller bulunduğu, özellikle gençlerin ilgisini çekecek meyveli, tatlı, alkollü katkı maddeleri yer aldığı, farklı markalarda farklı içerikler bulunabildiği ve içeriklerinin etiket bilgileriyle uyuşmadığı kaydedildi.

Açıklamada, e-sigaranın, kullanan kişide bağımlığa ve solunum sistem fonksiyonlarında bozulmaya yol açabildiği belirtilerek, "Tıpkı sigara da olduğu gibi elektronik sigaraya bağlı pasif içicilik de söz konusudur. Vücutta nikotinin metabolize olması (işlem görmesi) sonucunda idrarda atılan kotinin isimli metabolik ürünün ise e-sigara kullanan bireylerde tıpkı sigara kullanan bireylerle aynı düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, e-sigaranın kısa dönem sağlık riskleri konusundaki veriler oldukça sınırlı iken, uzun dönem sağlık riskleri de bilinmeyenler arasında yer almaktadır." ifadelerine yer verildi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.