Bu ev Elyasa peygamberin mi?

Bu ev Elyasa peygamberin mi?

israil'de yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan bir ev kalıntısının Tevrat ve İncil'de adı geçen Elişa ve Kuran-ı Kerim'de Elyasa olarak zikredilen peygambere ait olduğu iddia edildi. Elde güçlü deliller var...

Evde üzerinde Elisha yazılı bir kırık çömlek parçasının bulunması iddiayı kuvvetlendirdi.

Eski ve Yeni Ahit ile Kuran-ı Kerim'de adı geçen Elişa (Hz. Elyasa) Peygambere ait olması muhtemel bir  evde, üzerinde adı yazılı kırık bir çömlek parçası bulundu.

İsrail'de, Kudüs İbrani Üniversitesi (Hebrew University of Jerusalem) tarafından, Kenan'daki en büyük Yahudi sitesi Beth Shean Vadisi'nde  Arkeolog Amihai Mazar başkanlığında 16 yıldır sürdürülen kazılarda ortaya çıkan çömlek parçası, Yahudi ve Hristiyan aleminde büyük heyecan doğurdu.

Hz. Elyesa (a.s.)'ın ismi Kur'an-ı Kerim'de iki defa geçmekte (el-En'âm 6/86 ve Sid 38/48). Eski Ahid'te de Elîşa' seklinde zikredilmektedir (Ahd-i-Atık I. Kırallar XIX 16 17 19).

Bahsi geçen çömlek parçası, Ürdün'ün içinde yer aldığı Tel Rehov'daki tarihi bir evde bulundu. Hz. Elişa'ın doğduğu belirtilen yer olan Avel Mehola ise buluntunun olduğu yere sadece 7 mil uzaklıkta bulunuyor.
İbrani Arkeologların beyanlarına göre, söz konusu ev kalıntısında bulunan çömlek parçasında  Hz. Elyasa Peygamber'in ismi (Elisha) yazıyor. M.Ö 9. yüzyıla ait olan bu tarihi eserin yaşı, Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil'e göre Hz. Elişa'ın yaşadığı öngörülen döneme denk düşüyor.

"Bu çömleğin kesin olarak Elyasa Peygamberle bağlatısı buluduğununun söylemesinin zor olduğunu" belirten Arkeolog Amihai Mazar , "Ama bir o kadar da olabilme ihtimali yüksek" diyerek, eserin M.Ö 9. yüzyılın ikinci yarısına ait olduğuna özellikle dikkat çekiyor.

Elişa Paygambere  ait olduğu tahmin edilen evin iki kanadının olduğunu ekleyen Mazar, "Bir kanat sokağa açılırken, diğer taraf ise arkadaki odaya çıkıyor." dedi. Bu odada bir masa ve tezgah bulundu. Üzerine ‘Elisha' ismi oyulmuş çömlek parçası da buradan çıkarıldı.

CBN'de konuyla ilgili yayınlanan bir makalede arkeolog Stephen Pfann, Elisha isminin İsrail'de yaygın kullanılan bir ad olmadığına dikkat çekerek, bu ismin o dönemde sadece peygamber taraından kullanılmış olma ihtimalinin de yüksek olduğunu savunuyor.  

Ayrıca arkeolojik raporlara göre raporlara göre, araştırma bölgesi içerisinde Nimshi ailesine ait 2 adet yazıtın bulunduğundan bahsediliyor.

Elişa (Hz. Elyesa) Peygamber Kimdir?

Elişa (Elisha) adı Eski Ahid ve Yeni Ahid'in (Tevrat ve İncil'in) yanı sıra  Kurân-ı Kerim'de de geçen ve İsrailoğulları'na gönderilen peygamberlerdendir.

Elyesa kelimesinin aslı ve söylenişi hakkıda farklı görüşler ileri sürüImüştür.  Bazı müfessirler kelimenin aslının Yesa veya Leysa, başmdaki El hecesinin ise  harf-i tarif olduğunu savunmuşlardır. Yaygın telaffuz şekli Elyesa olmakla birlikte kelimeyi Elleysa şeklinde okuyanlar da vardır.

Kur'ân-ı Kerîm'in Enam Suresinde  "'ismail, Elyesa, Yûnus ve Lût'a da yol göstedik. Hepsini alemlere üstün kıldık" (6/86) ve Sad suresinde "İsmail'i, Elyasa'yı ve Zülfikl'i birlikte ani Hepsi de iyierdendir  (38/48)  ayetlerinde  adının geçmesi ve kimi  İslamî kaynaklarda verilen soy ağaçlarında  adıın bulunması dışında onunla ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

İslamî kaynaklarda şeceresi Elyesa' b. Ahtûb b. Acûz (Elyesa' b. Uhtûb) olarak verilen peygamber, Ahd-ı Atik'te Elişa adıyla geçen peygamber olduğu kabul edilmektedir. İbrânîce'de "Tann benim kurtuluşumdur" anlamına gelen Elşa kelimesi Grekçe'ye Elsaios, Latince'ye Elisaeus şeklinde geçmiştir.

Eski Atik'e göre Elyesa Peygamber, milattan önce tahmini  olarak 8 ya da 9. yüzyılda İsrail Krallığı'nda yaşayan Şafaf'ın oğludur. Tanrı'nın emri üzerine Hz. İlyas peygamber  (İlya) tarafından kendisine halef olarak seçilrmiştir.  İlyas Peygamber, 12 çjft öküzle çift sürerken onun yanına gitmiş ve cübbesini üzerine atarak peygamber olarak seçildiğini ilan etmiştir. Verilen işaretin anlamını bilen Hz. Elyasa,  öküzlerden bir çıftini keserek veda yemeği vermiş ve ondan sonra yanndan hiç ayrılmaksızın Hz. İlyas peygambere hizmet etmiştir.  Eski Ahid'e göreHz. İlyas'ın göğe çekilmesinden sonra Eriha'ya dönerek peygamberlik görevine sürdüren Elyasa, ölüleri dirilmek de dahil çok sayıda mucize göstermiştir.

israil ve Yahuda kralları ile Edom kralının, Moab kralına karşı ittifak  yaptığı seferde , Edom çölünde susuz kalan halk Peygamber Elşa'ya yalvarmış ve onu duasıyla Tanrı'nın emriyle vadide açtıkları çukurlar su ile dolmuştur.

Gilgal'de zehirli bir yemeğin zehrini yok eltmiş ve az bir yemekle pek çok insanı doyurmuştur. Cüzzamlı bir hastayı sağlığına kavuşturmuş, ırmağa düşen bir baltanın tekrar su yüzüne çıkmasını sağlamıştır. 

İsrail kralına, düşmanları Suriyelilerin niyet ve manevralarını önceden haber vermiş, düşman atları ve  savaş arabalanyla kuşatııldığında hizmetçisine Tanrı'nın kendilerini daha çok ateş atı ve arabası ile koruduğunu göstermiştir. Sunye ordusunun Samiriye'yi kuşatması üzerine başlayan kıtlık onun müdahalesiyle sona ermiştir.

Suriye Kralına öleceğii önceden haber vermiş, İsrail Kralı Ahab ve mahiyetinin yok olacağını da önceden haber vermiştir. Suriyelilere karşı kazanılacak 3 zaferi de önceden haber vermiştir. 

Mistikalem.com

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.