Hilmi Özkök de generallerle aynı görüşte olsaydı, darbe yapılırdı

Hilmi Özkök de generallerle aynı görüşte olsaydı, darbe yapılırdı

Emekli amiral Örnek’e ait Darbe Günlükleri’ni yayınlayan Alper Görmüş Ergenekon davasında verdiği ifadede bunları söyledi. Görmüş, Örnek’in açtığı davalardan beraat ettiğini de kaydetti.

ERGENEKON davasında tanık sıfatıyla ifadesine başvurulan gazeteci Alper Görmüş, günlüklerde eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün de katıldığı bir toplantıda bütün generallerin müdahale yönünde görüş bildirdiğini belirterek “Eğer Özkök de generallerle aynı görüşte olsa darbe gerçekleşirdi.” dedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Ergenekon davasının 208’inci duruşmasında  dinlenen Ahmet Alper Görmüş kamuoyunda darbe günlükleri olarak bilinen Özden Örnek’in günlüklerinde 2003 ile 2004 yıllarında hükümete karşı birkaç kuvvet komutanının bir arada hareket ederek bir ya da birkaç darbe girişimi ile ilgili gün gün tutulmuş notlar olduğunu söyledi.

Örnek’in açtığı davadan beraat

Görmüş, günlüklerinin yayınlanmasından sonra Özden Örnek tarafından kendisi aleyhine hakaret ve iftira davası açtığı ve çıkan beraat kararının da Yargıtay’da onandığını kaydetti. Görmüş, Örnek’in günlüklerinde siyasete eski usüller ile müdahale edilemeyeceğinden bahsedildiğini belirterek sivil toplum örgütleri ile üniversitelerin de elini taşın altına sokması gerektiği ifadelerinin bulunduğunu aktardı.

Erke Dönergeci amacı başkaydı

Görmüş, “Sivil toplum örgütlerinin, ordu ile birlikte hareket etmesi gerektiği belirtilerek yeni bir modelden bahsediliyordu” diye konuştu. Görmüş, dönemin kaotik bir dönem olduğunu belirterek, sınırsız enerji üretilebilen ‘Erge Dönergeci’ isimli bir projenin kamuoyuna büyük ilanlarla duyurulduğunu ve gündemin değiştirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Görmüş, sanık Tuncay Özkan’ın sorusu üzerine şunları kaydetti: “Özden Örneğin günlüklerinin sahihliği gündeme geliyor sanırım. Notlarda 3 Aralık 2003 tarihinde dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün, kuvvet komutanları ve generallerle ‘Ne yapalım’ toplantısı yaptığı yazıyor. Toplantıya katılan generallerin tamamı müdahale yönünde görüş bildiriyorlar. Özkök, ‘Görüşlerinizi aldım. Demokratik yollarla hükümeti uyarmaya devam edeceğiz.’ diyor. Özkök’ün İzmir’de tanıklığına başvurulduğunda kendisi de bu konuları doğrular nitelikte beyanlarda bulundu. O dönemde hükümete karşı bir girişim olduğu neredeyse kanıtlanmıştır. Hilmi Özkök de o taplantıda diğer generallerle aynı görüşü beyan etseydi darbe gerçekleşirdi.”

Darbe planları ve andıç haberlerini yayınlayan Nokta Dergisi 14 Nisan 2007’de Genelkurmay Askerî Mahkemesi’nin arama kararı ile polis tarafından basıldı. Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş, basın açıklaması yaparak “Ya eskisi gibi devam ederiz ya da hiç devam etmeyiz. Sır ifşa etmeye devam edeceğiz” demişti. Dergi bir süre sonra kapanmıştı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.