Emeklinin parası iştahlarını kabartıyor

Emeklinin parası iştahlarını kabartıyor

Promosyona yanaşmayan bankalar, emekliye her ay yatırılan 7,5 milyar liradan pay almak için kolları sıvadı.

Türkiye'de 10 milyona yaklaşan emeklinin maaşları bankaların iştahını kabarttı. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun emeklilere her ay yatırdığı 7,5 milyar liradan pay almak isteyen bankalar emeklileri takibe aldı. Emekliye promosyon ödemeye yanaşmayan bankalar paraları repoda işletmek için hem reklamlarla, hem de emeklilere telefon edip, 'maaşını bizden çek' talebinde bulunuyor.

Emeklilerin gözü kulağı yeni yılda yapılacak intibak zammında. 1 milyon 800 bin SSK emeklisinin maaşlarında 20 lira ile 200 lira arasında artış olacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, intibak düzenlemesine son şeklini vermek üzere işçi dernekleriyle bir araya gelirken, devletin emekliye yeni yılda ödediği para da artacak. 2011 yılı boyunca devlet, 9 milyon 900 bin emekliye 92 milyar lira maaş ödeyecek. İntibak düzenlemesi ve aylıklara yapılacak yüzde 7 oranındaki zamla SGK'nın yatırdığı para miktarı daha da artacak. Söz konusu fırsatı avantaja dönüştürmek isteyen bankalar da müşterileri arasındaki emekli sayısına yenilerini ekleme gayreti içine girdi. Devletin emeklinin hesabına yatırdığı maaşı kendi şubeleri üzerinden vermek isteyen bankalar, emeklileri arayıp davet ediyor. Hatta bazıları emekliyi ikna edebilmek için 'borcunuz var şubemize gelin görüşelim' yöntemine de başvuruyor.

Zonguldaklı emekli Durdu K. bunlardan biri. Yıllardır Halkbankası'ndan emekli maaşı aldığını söyleyen emekli özel bir bankadan kendisini arayıp borcunuz var dendiğini söyledi. Arayan bankada hayatı boyuncu hiçbir işlem yapmadığını belirten emekli, "Bankanın söylediği şubeye gittim. Borcum var dediler bir bakın dedim. Baktılar borcum yokmuş. Sonra beni geri gönderdiler. Bana söylemediler ama öğrendim ki maaşımı onlardan almak için davet ediyorlarmış." dedi.

PROMOSYONA YANAŞMIYORLAR

SGK'nın 2009 yılında yaptığı protokolle emekliler maaşlarını istedikleri bankadan alma hakkına sahip bulunuyor. 10 milyon kişiyle 132 ülkenin nüfusunu geride bırakan emekliler maaşlarını PTT dahil 22 bankadan çekebiliyor. Memur emeklileri maaşlarını her ayın 1 ile 5'i arasında alırken, eski işçi emeklileri ayın 15-19'uncu günü bankadan çekebiliyor. Devlet SSK emeklilerinin büyük çoğunluğunun maaşını sigorta tahsis numaralarının son iki numarasına göre her ayın 20-25'inci günü yatırıyor. Esnaf emeklileri ise 25 ile 28'i arasındaki günlerde maaşlarını çekiyor. Bağ-Kur'lularla son bulan maaş yatırma bir ayın geneline yayılmış oluyor. Bankalar bir ay boyunca sürekli hareketli olan emekli hesaplarına yatırılan paraları repoda işletmek amacıyla emeklilerden 'gelin maaşınızı bizden alın kampanyaları' düzenliyor. Emeklilere promosyon ödemeye yanaşmayan bankaların, avantajlı faizler ve sıra beklemeden maaş ödeme vaatleriyle emeklilere bizden maaş çekin tekliflerini evlere kadar ulaştırıyor.

EN ÇOK EMEKLİ SSK'DA

SSK 5.637.585

Emekli Sandığı 1.842.668

Bağ-Kur 2.227.890

Toplam 9.708.213

SGK Mayıs-Haziran verileri

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.