Emeklilere aidat balyozu

Emeklilere aidat balyozu

Emekli aylıklarından derneklere kesinti yapılması tepki çekerken, Türkiye Emekliler Derneği, yıllık aidat miktarını 12 liradan 18 liraya çıkardı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) aracılığıyla her yıl şubatta derneğe aktarılan paradan, bordro almadığı için birçok emeklinin haberi olmuyor.

Emeklilerin büyük tartışmalara yol açan dernek aidatlarında artış yapıldı. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından yapılan aidat artışından emeklinin haberi olmadı. Karar, derneğin genel kurulunda alındı. Yıllık 12 lira olan aidat, 18 liraya çıkarıldı. Emeklilerden aidat kesilmesi, çeşitli iddiaları beraberinde getiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), her yıl emeklilerden kestiği aidatları, Türkiye Emekliler Derneği'ne aktarıyor.

Derneğin başkanı Kazım Ergün aynı zamanda SGK yönetim kurulu üyesi. Çok sayıda emekli derneği, bu sebeple kendilerinden esirgenen emekli aidatlarının TÜED'e aktarıldığını iddia ediyor. Yaklaşık 750 bin emekliden kesilen 18 lira aidat, dernek hesabına geçiyor. Emekliler, bordro alamadıkları için maaşlarından yapılan kesintinin farkına varmıyor.

SGK Yönetim Kurulu'nun kararına göre Türkiye'deki toplam emeklilerin en az yüzde 1'ini üye yapan ve illerin yüzde 35'inde teşkilatlanan dernekler, üye yaptıkları emekliler için aidat kesintisi talep edebiliyor. Emekli sayısının 9 milyon olduğu dikkate alındığında bir emekli derneğinin en az 90 bin üye kaydetmesi gerekiyor. Ayrıca 81 ilde an az 29'unda örgütlenmiş olması şart. Şu an itibarıyla bu nitelikleri karşılayan iki emekli derneği var. Üyelerin çok büyük bölümü ise Türkiye Emekliler Derneği'ne bağlı. Ancak bu derneğin, SGK'daki etkinliğini kullanarak emeklileri haberleri olmadan üye yaptığı iddia ediliyor. Dernek ise üyelerinin hepsinin kendi rızasıyla üye olup aidat ödediğini belirtiyor.

Uygulamada emeklilerin maaşlarından yapılan kesintiden haberdar olmaları neredeyse imkansız. Maaş bordrosu verilmeyen emekliler, aylıklarından yapılan kesintiden haberleri olmuyor. Birçoğu ise kesintinin ilaç ya da muayene farkı olarak alındığını düşünüyor. Üye aidatları, SGK tarafından işçi emeklisinin aylığından otomatik yıllık bir kere kesiliyor. Her yıl şubat ayında yapılan bu kesintiler, SKG tarafından derneklerin hesabına aktarılıyor. Zaman Gazetesi'nin 25 Temmuz 2009'da gündeme getirdiği kesintiyle ilgili tartışma sürerken, dernek aidat miktarını artırma kararı aldı. Daha önce aylık 1 lira kesilen aidat, 23 Ekim'deki genel kurulda 1,5 liraya çıkarıldı. Böylece emeklinin maaşından artık yıllık 18 lira kesilmeye başlandı. Emeklilerin dernek hesabına maaşlarından kesinti yapılıp yapılmadığını öğrenebilmeleri için SGK'ya yazılı başvurmaları gerekiyor. Bir başka yol ise emeklilerin yazılı başvuru yaparak maaşlarından dernek kesintisi yapılmamasını istemeleri.

Dernekler için yapılan kesintinin SGK tarafından otomatik olarak yapılması da bir başka tartışma konusu. Bu durum, emeklinin maaşından rızası dışında kesinti yapıldığı şüphesini doğuruyor. Uzmanlar, üye olmak isteyen emeklinin aidatını kendisinin derneğe yatırması gerektiği görüşünde. Bunun dışındaki bütün yöntemlerin suistimale kapı aralayacağı ifade ediliyor. Derneklerin aidat geliri elde etmek için emeklileri habersiz üye yapabileceğine dikkat çekiliyor.

Etiketler :