Emekliye kesinti müjdesi torbada

Emekliye kesinti müjdesi torbada

Torba yasaya girmesi beklenen düzenleme, 160 bin emekliyi borçtan kurtaracak

Çalışan ve kendi işyerini işleten emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile ilgili yapılandırma torba yasaya girdi. Bunun dışında 2 kişi çalıştıran emeklilerden SGDP alınmaması ile ilgili düzenlemenin de torba yasa ile çıkması bekleniyor. Geçtiğimiz ay Çalışma Bakanı Faruk Çelik yaptığı açıklamada, "2 kişi istihdam eden emekliden destek primi almayalım diyoruz. Böylece yüzde 15 destek primi vermeyecek. Bu kapsamda 160 bine yakın kişi var. Konuyu Başbakan'la da görüşeceğiz. İstihdamı da teşvik etmiş olacağız. Düşünün sadece 1 kişi çalıştırması, 4-5 kişilik ailenin geçindirilmesi anlamına geliyor. Genç emeklilik 15-20 yıl sonra tarihe karışacak" demişti.

 

36 AYDA ÖDENECEK

Söz konusu düzenlemenin torba yasaya girmesiyle birlikte emekliler nefes almış olacak. Birçok emekli esnaf çalışmak zorunda olduklarını belirterek, "Biz geçinebilmemiz için dükkanımızı açık tutuyoruz. Devlete vergi veriyoruz, yanımızda adam çalıştırıp prim ödüyoruz. Buna rağmen maaşımızdan yüzde 15 kesinti oluyor" şeklindeki şikayetlerini aktarmıştı. Şimdi bu emeklilerden kesinti yapılmaması için düzenlemenin, torba yasayla yapılması bekleniyor. Öte yandan SGDP borcu olan emeklilerin yapılandırma ile borçlarının faizleri silinecek ve kalan ana para 18 taksite kadar ödenecek. Taksitler 2 ayda bir ödeneceği için vade 36 aya çıkacak.

 

PRİM EKSİĞİ OLANLAR BEKLİYOR

Takvim'i arayan çok sayıda vatandaş, yaşı ve yılı doldurmasına rağmen primleri eksik olduğu için emeklilik hakkı kazanamadığını belirterek, "Bizlere toplu ödeme hakkı verilmeli. Böylece hem devletimize kaynak aktaracağız hem de hakkımız olan emekliliğe kavuşacağız. Çoğunluğumuz zaten çalışacak durumda değil. Yaşlarımız 60'ı geçti" dediler.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.