Faiz artışı konut alıcılarını zora soktu

Faiz artışı konut alıcılarını zora soktu

5 yıl vadede 100 bin lira kredi kullanacak olanlar artık 33 bin lira yerine 40 bin 857 lira faiz ödeyecek.

Ayrıca halen değişken faizlekredikullananlar da fark ödeyecek. Merkez Bankası’nın yükselen dolar ve enflasyonu önlemek için aldığı son tedbirler arasında yer alan ve gecelik borç verme faizini yüzde 9’dan yüzde 12,5’e yükselten düzenleme, faizlerin genel olarak yükselmesine de yol açtı. Bu durumkonut kredisikullanmak isteyenleri ve halen değişken faiz anlaşmasıylakredikullananlara ek maliyetler getirdi.

Toplam 7 bin 740 lira arttı

Son 6 ay içinde kullandırılan en düşük konutkredisifaizi 0,99’du. 5 yıl vadede 100 bin lira kredi çeken konut alıcıları vade sonunda bankaya 33 bin 103 lira faiz ödüyordu. Yeni dönemde faiz 1,20’ye çıktı. Buna göre ödenen faiz miktarı bir anda 7 bin 754 lira artarak 33 bin 103 liradan 40 bin 857 liraya çıktı.

Vakıfbank yüzde 1,67’ye çıkardı

Piyasada faiz oranları değişkenlik gösteriyor. Her banka ayrı faiz oranı kullanıyor.Ortalama faiz ise yüzde 1,40.Ortalama faizle yapılan hesaplamada ise 100 bin lira için toplam ödenecek rakam 33 bin lira yerine 48 bin 471 lira oluyor. En yüksek konutkredisifaizini iseVakıfbank kullandırıyor. Bankanın 5yılvadedefaizi yüzde1,67. Bunagöre100bin liralık kredi için toplam 59 bin 60 lira faiz ödeniyor.

İnşaatçı pazarlık yapıyor

Faizlerdeki bu yükseliş konut üreticilerini de harekete geçirdi. Markalı konut üreticileri bankalarla proje bazında pazarlıklar yapmaya başladı. “Paramı size yatırmam. Bankacılık işlemlerimi sizinle gerçekleştirmem” silahını kullanan konut üreticileri, kendi desteklerini de ortaya koyarak tezgah altında faizleri 0,70-0,79 bandına kadar çekti.

Belli projeler için geçerli

Yüzde 1,2 yerine yüzde 0,70 faiz ödendiğinde 100 bin lira kredi için ödenen toplam faiz 22 bin 810 lira oluyor. Ancak bu durumsadece belli projeler için, belli banka şubelerinde geçerli. Söz konusu projeden konut almak istemeyenler için faiz oranları bankaların ilan ettiği tabela faizi üzerinden hesaplanıyor.

Yatırım amaçlı alanları etkiledi

Gelişmeleri değerlendiren Avrupa Emlak’ın sahibi Yasemin Başdemir, “Mevcut faiz artışı gerçek konut alıcılarını etkilemedi. Projeyi çok beğenen ve evi satın almak isteyenler faizlerdeki artışı vadeyi uzatarak dengelemeye çalışıyor. Ama yatırım amaçlı ev almak isteyenler son faiz artışında ev almaktan vazgeçti. Bu durum kısa bir süre sonra normale dönecektir” dedi.

Pazarlık yapan daha az öder

Kredi faizlerinin artması, bankalarla sıkı pazarlıkdönemini de başlattı. Ancak fonlama maliyeti artan bankaların hatırısayılır müşterilerin dışındatezgah altı faizeyanaşmadığı görüldü.


 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.