Emoji Türkçe Katili

Emoji Türkçe Katili

Prof. Dr. İrfan Başkurt: "Emoji ve kısaltmalar Türkçeyi katlediyor"

 İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Başkurt, internet ortamında popülaritesi artan ve emoji adı verilen semboller, kısaltmalarla iletişim kurmanın Türkçe açısından sağlıksız olduğunu söyledi.

Başkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkçeyi korumak ve gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak için dili iyi kullanan gençlere ihtiyaç olduğunu belirtti.

İnternet ve cep telefonu sayesinde kullanımı artan emojilerle kısaltmaların Türkçeyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkurt, şöyle konuştu:

"Bu emoji falan nedir? Yazık, dil katlediliyor, Türkçe katlediliyor. Selamünaleyküm yerine slm ya da gülücük yapıyorlar. Geçen bir toplantıda '10 sene sonra Fatih Camisi'nde yardım toplayan biri, (Aro cemaat, aro ...), yani Allah razı olsun, yardım edin diye dilenecek' demiştim. O gün akşam eve dönüyorum, Kadıköy’de arabamı park ederken aşağıdan 3 talebe geliyor. Belli aralarında konuşuyorlar. Ayrılırlarken birisi, ‘Aeo arkadaşlar Aeo...’ dedi. Yani Allah'a emanet olun. Ben yanılmışım 10 sene sonra böyle olacak derken, meğer gençlik oraya gelmiş bile."

Prof. Dr. Başkurt, gençlerin artık sembollerle anlaştığını ifade etti. Bugünün insanının yazmakla çizmekle uğraşmak istemediğini dile getiren Başkurt, "Deyimlerimizi unuttuk. Türkçe bitiyor, sembollerle anlaşıyor gençler. Günde 5 bin mesaj yetmiyor. Bu emoji falan, bu gidişat son derece sağlıksız."

- "Okutamıyoruz, bilim üretemiyoruz"

Prof. Dr. Başkurt, Türkçeyi iyi kullanan gençler ve öğretmen adayları yetiştirmek zorunda olduklarının söyledi. Bu nedenle sınavları test değil klasik usulde yaptığını belirten Başkurt, şöyle devam etti:

"Test usulü kolaycılık. Eğitim-öğretim sistemini sekteye uğratıyor. Bize öğrenci zayıf geliyor. Üniversiteye hazırlık, test, harf, yuvarlak karalamakla meşgul olan bir eğitim-öğretim sisteminden acilen kurtulmak zorundayız. Bugünün insanı bilgiye çok çabuk ulaşmak istiyor. İnsanlar ilkelleşiyor, yazının olmadığı o ilk yıllara gidiş yönünde bir eğilim var. Yazmadan, çizmeden olmaz. Bu sağlıklı bir durum değil, onun için bilim üretemiyoruz. Türkçe'n yok ki, okumuyorsun ki... Tamam bütün dünyada benzer sorunlar var. Biz de bu dünyanın parçası olduğumuz için etkileniyoruz ancak Batılı insanlar okuyorlar. Eğitim öğretimleri buna hazır. Biz burada sınav yapacağız, 20 sayfayı toplayıp çoğaltıyorlar. Orada bir ders için en az 10 makale okuturlar. Biz okutamıyoruz. 20-30 sayfayı çok buluyorlar. Yüksek lisans, doktorada da böyle bu."

Başkurt, öğrencilerine bu dönem 150-200 sayfalık 15'er kitap okuttuğunu ifade etti.

Yüksek Öğretim Kurulunun uygulamaya başlayacağı öğretmen çalıştayındaki kararlardan birinin de "donanımlı insan eğitimi" olduğuna dikkati çeken Başkurt, idealist olmanın önemine de değinerek şunları kaydetti:

"Bu ülkeyi seveceğiz, bu ülkeye sahip çıkacağız. Bu bizim inancımızın gereğidir. Gittiğiniz her yerde yabancısınız. Her ülkenin ferdi için en özgür yer kendi ülkesidir. Buraya sahip çıkacağız. Her karış toprağında şehit kanı var. Biz çok badire atlattık. Bu ülke şu anda varsa, o şehitlerin kanları sayesinde. Sorumsuzluk edemeyiz, öyle yaşayamayız. Para, çıkar bir yere kadar. İnsanların idealleri o ülkeyi yükseltir. İdealiniz yoksa hiçbir şeyiniz yoktur aslında."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.