EN PAHALI PETROL NEREDE?

EN PAHALI PETROL NEREDE?

Kurşunsuz benzinin litre fiyatına 8-10 kuruş yeniden zam geldi. Kriz öncesi dönemde uluslararası piyasalarda petrol fiyatları varil başına 148 doları görüğü tarihi seviyelerle kıyaslandığında bile bugün olduğu kadar pahalı olmamıştı.

Hakan GÖKSEL'in haberi

Türkiye yeni güne yine akaryakıt zammı haberi ile uyandı. Benzine 21 Eylül’de 8 kuruş daha zam geldi. Gelen zamla birlikte benzinin litre fiyatı 3,36’dan satılmaya başlandı.   

Petrol fiyatları kriz öncesi dönemde uluslararası piyasalarda varil başı 148 dolar tarihi seviyeyle kıyaslandığında bile 21 Ekim’de olduğu kadar pahalı olmamıştı.

Kurşunsuz benzin en son 6 Ağustos 2009 tarihinde 3,34 TL seviyesini görmüş, bu dönemde geçici olarak tavan fiyatı uygulayan EPDK eleştirilerin hedefi olmuştu. Yine aynı tavan fiyat uygulaması döneminde kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,92’ye kadar da gerilemişti.  

2008'in ilk yarısında yaşanan emtia fiyatları enflasyonu mali krizin habercisi gibiydi. Petrol fiyatları 148 dolara kadar dayanmıştı. Türkiye, 2008 yılının Temmuz ayında ham petrolün varilini 148 dolar civarlarından alırken, kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,52 TL civarında idi.

Petrol fiyatları, 147,27 doları gördüğü 11 Temmuz'dan bu yana yaklaşık varil fiyatı olarak 70 dolar indi ama kırsal motorine yapılan 6 kuruşluk zam ve kurşunsuz benzine yapılan 8-10 zam ile tarihi seviyeyi gördü.

55 litrelik araç deposunun maliyeti, yeni gelen zamla birlikte yüzde 15 arttı. Zam öncesinde 160 TL’ye dolan depolar zam sonrasında 185 TL’ye dolmaya başladı.

Petrol fiyatlarının oluşmasında serbest piyasa koşulları geçerli olduğundan dolayı, fiyatı dağıtım bayileri belirliyor. Serbest piyasa koşullarının uygulandığı piyasada bir dönem EPDK tarafından 'Tavan fiyat' uygulamasına geçilmiş, fiyatlar EPDK tarafından belirlenmişti. Tavan fiyatın uygulandığı dönemde akaryakıt bayileri zamlarda sessiz kalmış indirimlerde büyük tepkiler göstermişti.  Akaryakıttaki vergi yükünün de fazla olduğu Türkiye; dünyanın en pahalı benzinini kullanan ülkeler arasında…

Ham petrol fiyatlarının 78 dolarda seyrettiği bir dönemde 8-10 kuruş zamla tarihi zirveyi gören benzin fiyatları; petrolün 148 dolara satıldığı dönemden yalnızca 15 kuruş ucuz…

OPEC ülkeleri tarafından kısa vadede petrolün varil fiyatının 100 dolar civarına çıkacağı tahmin ediliyor. 79 doların altında 3,36 liraya satılan benzinin 100 dolar seviyelerinde, tarihi zirveyi gördüğü, 2008 Temmuz'unu aratacağa benziyor... 

Haber 7

Etiketler :