En zayıf halka ülkeler

En zayıf halka ülkeler

Avrupa, domino etkisinin İrlanda'dan sonra hangi ülkeye bulaşacağını konuşuyor. En zayıf halkalar şimdilik Portekiz, İspanya ve Belçika.

İrlanda'nın borç batağına sürüklenmesiyle Avrupa'da domino etkisi daha yoğun bir şekilde hissedilmeye başlandı.

 

İrlanda'nın 20 milyar doları bulan önlemleri dün açıklaması sonrasında 16 üyeli Euro Bölgesi'nin zayıf halkaları kuvvetli bir şekilde tartışılıyor.

 

Zayıf halkaya aday ülkeler arasında en önde gelenler şimdilik Portekiz ve İspanya olarak gösteriliyor.

 

Portekiz'de işçi sendikalarının genel grevi sonrasında 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 7 seviyesini geçti. İspanya'da da 10 yıllık tahvillerin faizi yüzde 4.91'den yüzde 5.08'e çıktı. Bir başka deyişle iki ülkenin borçlanma maliyetleri yükselmeye devam ediyor.

 

Dünya Bankası'nın verilerine göre bu yıl ikinci çeyrek sonu itibariyle İspanya'nın 2.1 trilyon dolar, Portekiz'in ise 498 milyar dolar borcu var. Henüz iki ülke için iflas riski bulunmuyor.

 

PORTEKİZ'E 50 MİLYAR EURO GEREK

 

New York merkezli bir danışmanlık şirketine göre, Avrupalı yetkililer Euro Bölgesi'ndeki sorunların İrlanda'yla biltmeyeceğini düşünüyor. Yetkililer, 2011'in ilk aylarında Portekiz için de bir kurtarma planının açıklanabileceğini belirtiyorr. Portekiz'in en az 50 milyar Euro'ya ihtiyacı olduğu kaydediliyor.

 

İSPANYA 'YARDIMA GEREK YOK' DİYOR

 

Gözlerin üzerinde olduğu İspanya ise ısrarla Yunanistan ve İrlanda gibi kurtarma paketine ihtiyacı olmadığını belirtiyor. İspanya Maliye Bakanı Elena Salgado, ülkedeki finansal sistemin sağlıklı olduğunu savundu. İspanya yüzde 19.8'le Avrupa'nın en yüksek işsizlik oranına sahip ülkesi konumunda.

 

SIRADAKİ GELSİN!

 

Ancak Portekiz ve İspanya'ya bir ülke daha eklendi: Belçika. Belçika'nın borçluluk oranı milli gelirin yüzde 100'üne ulaştı. Bu durum ülkenin Portekiz ve İspanya'ya eklenebileceği endişesine neden oldu.

 

Analistler Belçika'da özellikle siyasi sistemin kaygı verdiğini belirtiyor. Yves Leterme hükümetinin Nisan ayında yıkılması sonrasında henüz bir istikrar sağlanamadı.

 

YA EURO'NUN GELECEĞİ?

 

Tüm bu gelişmeler Euro'nun geleceğini günden güne daha ciddi şekilde etkiliyor. Euro Bölgesi'ndeki sorun ortak para birimi Euro'nun dolar karşısında iki ayın en düşük düzeyine gerilemesine neden oldu.

 

Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması Başkanı Klaus Regling, Euro'nun çökmesi ihtimali için 'sıfır tehlike' görüşünü belirtiyor.

 

Bora ÖZCAN ntvmsnbc

 

Etiketler :