Endonezya'da 8,2'lik artçı deprem

Endonezya'da 8,2'lik artçı deprem

Endonezya'nın Açe Adası açıklarında 8,6 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiği bildirildi. Depremin ardından tsunami uyarısında bulunuldu. 8,6 büyüklüğündeki depremin ardından 8,2 ve 8,3'lük yeni iki sarsıntı olduğu bildirildi. Banda Açe'de büyük panik y

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi, depremin büyüklüğünü 8,6 olarak açıkladı. Depremin büyüklüğü, daha önce 8,9 ve 8,7 olarak kaydedilmişti. Eyalet başkenti Banda Açe'nin 495 kilometre uzaklığında meydana gelen depremin, denizin 33 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi.

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi'nden Bruce Westgrave, iki tektonik plaka arasında değil, Hindistan Plakası'nda meydana gelen depremin yatay olduğu için yıkıcı tsunami dalgalarına yol açması ihtimalinin düşük olduğunu ifade etti. Tsunami uyarısının bu büyüklükteki bir deprem için gerekli olduğunun altını çizen Westgrave, deniz dibindeki toprak kaymalarının da tehlikeli dalgalara yol açabileceğini söyledi. Depremin ardından 27 ülke için tsunami uyarı verilmişti.



Endonezya'da yayın yapan Metro TV, Açe eyaletinin başkenti Banda Açe'de halkın, yüksek kesimlere kaçmaya çalıştığı bildirildi.

Elektrik ve internet bağlantısının kesik olduğu kentte, büyük bir trafik karmaşasının yaşandığı belirtildi.
 


ARTÇI DEPREMLER DE KORKUTTU

Endonezya'nın Açe eyaletini vuran 8,2 büyüklüğündeki depremin merkez üssünün Banda Açe'nin 617 kilometre güneybatısında olduğu bildirildi. Depremin derinliğinin okyanusun 16 kilometre altında olduğu belirtildi. Açe eyaletini, 8,6 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 2 saat sonra 8,2'lik bir deprem daha vurmuştu. Sarsıntıdan sonra yeni bir tsunami uyarısı yapılmıştı. 16.4 kilometre derinlikte meydana gelen bu sarsıntının ardından 8.3'lük bir artçı şok daha yaşandı.

NİAS ADASINA 1 METRELİK DALGALAR ULAŞTI

Endonezya’nın Sumatra adası açıklarında meydana gelen 8,6 büyüklüğündeki depremin ardından ilk tsunami dalgaları güneydeki Nias adasına ulaştı.

Yerel saatle 15.38’deki şiddetli depremden hemen sonra Hint Okyanusu’nda kıyısı olan tüm ülkeler için tsunami alarmı verilirken, iki saat sonra meydana gelen 8,2 büyüklüğündeki sarsıntı ile uyarı tekrarlandı.

Endonezya Jeofizik Enstitüsü, Açe eyaletinin kuzey ve batı kıyılarında deniz seviyesinin 80 santimetre yükseldiğini, depremin merkez üssüne yakın bölgede suyun 10 metre çekildiğini bildirdi.

ABD tsunami uyarı merkezinden Barry Hirshorn, okyanus ötesi bir tahribat beklemediklerini, ancak depremin merkez üssüne yakın bölgelerde, özellikle Sumatra’nın kuzeyinde yıkım olabileceğini kaydetti.

Alman Jeolojik Araştırmalar Merkezi (GFZ) ise ikinci büyük sarsıntıya rağmen tsunami tehlikesinin yüksek olmadığını belirtti. Bilim adamı Rainer Kind, depremin etkisinin yatay olduğunu, bu nedenle tsunamilerin fazla yüksek olmasını beklemediklerini söyledi.

DEVLET BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang, tsunami tehlikesi olmadığını ancak Sumatra adası ve çevresinde alarm seviyesinin yükseltildiğini söyledi. Bambang can ve mal kaybı olduğunu ilişkin henüz bilgi olmadığını belirtti. Endonezya depremle sarsıldığı sırada İngiltere Başbakanı David Cameron da bu ülkede bulunuyordu. SU SEVİYESİ YÜKSELMEDİ Endonezya Jeofizik Kurumu, deprem sonrasında şu ana kadar hasar haberi almadıklarını ve okyanusta su seviyesinin yükseldiğini gösteren bir işaret bulumadığını söyledi.

TÜRK VATANDAŞLARININ DURUMU İYİ

Türkiye'nin Jakarta Büyükelçiliği İkinci Katibi Fırat Sırma, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Deprem uçakla yaklaşık üç saat mesafede bulunan bir noktada olduğu için biz başkent Jakarta'da hissetmedik. Ancak Açe'deki vatandaşlarımız hissetmişler. Vatandaşlarımız arasında can kaybı veya yaralanma yok. Açe'deki insanların yüksek yerlere yönlendirildiği bilgisini aldık" diye konuştu.

2004'TE 230 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Endonezya'da 26 Aralık 2004'te 9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardında oluşan tsunami Endonezya, Tayland ve Hindistan'ı vurmuştu. Deprem ve tsunami sonrasında 230 bin kişi hayatını kaybetmişti.
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum