Endonezya'da Felaket Üçgeni-Foto

Endonezya'da Felaket Üçgeni-Foto

Endonezyalı yetkililer Mentawai takım adalarını vuran tsunami ardından en az 311 kişinin öldüğünü bildiriyorlar.

İklim Mentawai takım adalarını etkileyen tsunaminin yarattığı tahribatın boyutları havadan çekilen görüntülerle daha iyi anlaşılmaya başlandı. Adalardan ulaştırılan cep telefonuyla çekilmiş ilk görüntülerde evlerin ve okulların yerle bir olduğu boş alanlardan cesetlerin toplanmaya başladığı görülüyor.

 

 

Kurtarma ekipleri, 3 metre büyüklüğünde bir dalganın silip götürdüğü 13 köye nihayet ulaştılar; ancak 11 yerleşim merkezine henüz gidilemedi. Mentawai adalarında 412 kişinin halen kayıp olduğu belirtiliyor. Kıyı şeridindeki 16 bin kişi daha yüksek bölgelere sevkedildi. Deprem ardından tsunami alarmı veren Endonezyalı yetkililer, daha sonra tehlikenin geçtiğini duyurmuştu. Vietnam'a yaptığı geziyi yarıda kesen Endonezya Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono, kurtarma çalışmalarını yerinde incelemek üzere afet bölgesine gitti.

 

 

BBC'nin Cakarta muhabiri Karishma Vaswani, deprem ve tsunamiden en çok etkilenen yerleşim alanlarına kurtarma ekiplerinin ulaşamadığını ve bu bölgelerdeki felaket boyutlarının henüz bilinmediğini bildiriyor.

 

 

Felaket bölgesine gönderilen kurtarma ekiplerinin iletişim yetersizlikleri yüzünden durum hakkında dışarıya bilgi aktaramadıkları kaydediliyor. Tsunami, karadan 600 metre içeriye kadar girmişti. Tsunami alarmında meydana gelen hata, 2004 yılında Hint Okyanusu'na kıyısı olan ülkelerde büyük çapta can kaybına yol açan büyük tsunamiden ne kadar ders çıkarıldığı sorularını gündeme taşıyor.

 

 

 

Yanardağ patlaması

Endonezya, bir yandan tsunami kurbanlarına yardım götürmeye çalışırken, diğer yandan yeniden faaliyete geçen Merapi yanardağı ile mücadele ediyor.

 

 

Java'nın orta kesimlerindeki Merapi yanardağının patlaması sonucu ölenlerin sayısı 25'e yükseldi. Uzmanlar, bölgedeki kül seviyesinin biraz azaldığını, ancak yanardağın tekrar faaliyete geçebileceğini söylüyor. Bölgedeki binlerce kişi evlerini terk etti.

 

Ancak, pekçok kişinin bölgeden ayrılmayı reddetmesi, kurtarma görevlilerinin ölü sayısının tırmanabileceği endişesini artırıyor.

 

Kurtarma görevlisi Christian Awuy, BBC'ye yaptığı açıklamada, ölü sayısının 50'yi bulabileceğini söyledi. Merapi, dünyanın en faal yanardağlarından biri. En son 2006 yılında meydana gelen patlamada iki kişi ölmüştü. Merapi yanardağında 1930 yılında meydana gelen patlama ise, 13 köyü lavlar altında bırakmış ve 1000'i aşkın kişi can vermişti.

 

 

 

Etiketler :