Bakan Yıldız: Ne kullanıyorsunuz bedelini ödeyin

Bakan Yıldız: Ne kullanıyorsunuz bedelini ödeyin

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akşam gazetesinden Mehmet Ali Ergün'ün sorularını yanıtladı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akşam gazetesinden Mehmet Ali Ergün'ün sorularını yanıtladı. Son günlerin merak edilen konularından biri olan doğalgaz ve elektrik zammına da değinen Yıldız; "Alkollü içeceğe zam yaparak bu yükü yalnızca içene mi yüklemek doğru olur, yoksa 75 milyon kişiye dağıtmak mı? Doğalgaz konusu da böyle. BOTAŞ kendi ayakları üzerinde duramıyor. Biz yükü 75 milyona dağıtmaktansa kim neyi kullanıyorsa bedelini ödesin istiyoruz" dedi.
 
İşte Taner Yıldız'la yapılan o röportaj;
 
Bütçe açığını kapatmak için dört kalemdeki vergi şokunu henüz atlatamayan vatandaş, şimdi de doğalgaz cephesinden üzücü bir haber bekliyor. Önümüzdeki 5 gün içinde doğalgazda da bir fiyat artışının geleceğine ise kesin gözle bakılıyor. Önceki gün bir araya geldiğimiz Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'la da sohbetimizin ana konusu da doğalgaza zam haberleriydi.
 
"KULLANAN BEDELİNİ ÖDESİN"
'Zam yapılıp yapılmayacağıyla ilgili bir şey söyleyemem. Ay sonunda karara bağlayacağız' diyen Yıldız, olası fiyat artışıyla ilgili benzin ve alkol üzerinden bir de örnek verdi: "Alkollü içeceğe zam yaparak bu yükü yalnızca içenlere mi yüklemek doğru, yoksa içmeyenlerin de olduğu 75 milyon vatandaşımıza da mı bu yükü dağıtılım? Bunun diyalektiği budur. Biz 75 milyonun tamamına dağıtmaktansa kim neyi kullanıyorsa bedelini ödesin diyoruz..."
 
"BU ARTIŞI BEKLEMİYORDUK"
Ardından da Maliye Bakanı Şimşek'in 'BOTAŞ çok büyük zarar ediyor' sözlerine vurgu yaparak "BOTAŞ, doğalgazı aldığı fiyattan daha düşük satıyor. Bu da ciddi bir yük oluşturuyor. Türkiye, gazı 27 Avrupa Birliği ülkesinde ikinci veya üçüncü ucuz kullanan ülke. Son dört ay içinde doğalgaz fiyatları yüzde 27 zamlandı. Bu kadarını açıkçası beklemiyorduk. Bunların hepsi bizi zorda bırakıyor" diye konuştu.
 
BU KIŞ FATURALAR % 30 DAHA PAHALI OLACAK
Bakan Yıldız, zamla ilgili 'ne var, ne de yok' dese de Ankara'daki genel beklenti; yüzde 12'lik zammın her an açıklanabileceği yönünde. Bugün gözler EPDK'da olacak... Vatandaş henüz 1 Nisan'da yapılan yüzde 18'lik astronomik artışı (ısınma gibi bir ihtiyacı olmadığı için) faturalarda hissetmemişti. Fakat şimdi bu yüzde 18.27'ye bir de yüzde 12'lik artış eklenirse evler yüzde 30 daha pahalı ısınacak. Geçen kış, aylık 400 lira doğalgaz faturası ödeyen bir ailenin faturası bu kış 520 liraya çıkacak. Türkiye'deki elektrik üretiminin yüzde 50'si doğalgaz çevrim santrallarıyla gerçekleşiyor. Yani gaza zam, elektrik fiyatlarını da otomatik olarak artıracak. Buna bir de sanayicinin üretimde kullandığı enerji ve elektrik maliyet artışı eklendiğinde böyle bir zam gıdadan tekstile ve ulaştırmadan kadar tüm hayatımızı etkileyecek...
 
"10 YILDA BİR NÜKLEER PARASI ÇIKARTIRIZ"
Türkiye'nin büyümesi sürdüğü sürece fiyat indiriminin mümkün olmadığını söyleyen Taner Yıldız, bu noktada enerji tasarrufunun önemine vurgu yaptı. Yıldız şunları söyledi: "Türkiye'nin 2023'e kadar yüzde 20 enerji tasarrufu yapma imkanı var. 10 yılda bir nükleer enerji santralı kadar tasarruf edebiliriz. Yani 2023'e kadar 23 milyar dolar tasarruf edebiliriz. Bankalar bu konuda tasarruf kredilerine sıcak bakıyor. Devletin cebine koymadığı ama vatandaşın cebinden çıkan bir paradan söz ediyoruz. 3-4 milyar dolarlık yatırımla bu kadar tasarruf etmek mümkün."
 
İRAN, İNDİRİM İÇİN TAHKİMİ BEKLEMEZ
İran gazıyla ilgili tahkim sürecinden de bahseden Yıldız, 'Biz İran'la ilişkilerini en fazla geliştiren ülkelerdeniz. Ama benim görevim öncelikle kendi vatandaşımın hakkını gözetmek. Oradan gelen gaz, uluslararası fiyatların üzerinde. İran da fiyatın yüksek olduğunun farkında. Ciddi bir fark var arada. Ben İran'ın, bu fiyatı tahkimin bitmesinden önce sonuçlandıracağını umuyorum' diye konuştu.
 
DOĞALGAZ KUYUSU BETONLA KAPATILDI HABERİ YALANDIR !
Bakan Yıldız'a, Istranca'da bulunan doğalgaz konusu da soruldu. 'Doğalgazı bulduk' diyen Yıldız, işin bir başka boyutuna vurgu yaptı: "Orada altı kuyuda petrol ve gaza rastlayamamıştık. Exxon, Chevron, Petrobras ve BP ile bir anlaşma yaptık, bir şey bulurlarsa sondaj masraflarını paylaşacağız. Bulamazlarsa tüm masraf onlara ait olacak. Bu şirketler, 2007'den bu yana sondaj için toplamda 4 milyar dolar para harcadılar. Ardından da TPAO tek başına bir yer kazdı ve doğalgazı buldu. 6-7 metre civarında da bir test alevi gördük. TPAO'nun kuyusundan çıkınca dev enerji firmalarından telefonlar gelmeye başladı. Bu sahaya yeniden gelelim diyorlar. Beton dökme, haberleri artniyetli."
 
"ERBİL VE BAĞDAT, SORUNLARINI TÜRKİYE ÜZERİNDEN ÇÖZMEZ"
Türkiye, Kuzey Irak'ın ihtiyaç duyduğu petrol ürünleri talebine karşılık, ham petrol ithalatını başlattı. Bu durum se Bağdat'ın sert tepkisine yol açtı. Toplantıda Yıldız'a merkezi hükümetin tepkisi de soruldu. Yıldız, "TPAO, halihazırda bu bölgede başka firmalarla birlikte 25 milyar dolarlık ihale aldı. Bu ihaleler kapsamırda 20 yıl içinde 5.2 milyar liralık yatırım yapacağız. Biz merkezi Irak hükümetiyle de iş yapıyoruz. . Hukuk neyi gerektiriyorsa bizim yaptığımız ticaret de ona karşılık gelmektedir. Kendi aralarında bir husus varsa Türkiye üzerinden bunu çözmezler diye düşünüyorum" dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.