Engin Ardıç: Aleviler din dersine neden karşı çıkıyor

Engin Ardıç: Aleviler din dersine neden karşı çıkıyor

Okulların açılmasıyla birlikte çeşitli illerde Alevi dernekler eğitim eylemleri yapmış, zorunlu din dersinde Alevilik'le ilgili bilgiye yer verilmediğinden şikayet etmişlerdi..

Sabah yazarı Engin Ardıç, eylem yaparak okullarda din dersini protesto eden Aleviler'e bir takım sorular yöneltti.

Ardıç, din dersi müfredatı ve din dersi kitabından örnekler vererek Aleviler'e "Din dersinde Peygamber'in öğretilmesine mi karşısınız, dua öğretilmesine mi, din dersinin neyine karşısınız" diye sordu.

İşte Ardıç'ın yazısındaki o bölümler:

Dördüncü sınıftan altıncı sınıfa kadar Sünni inancı öğretiliyormuş, Alevilik ancak yedinci sınıfta başlıyormuş... Öyle diyorlar. Dördüncü sınıf kitabında yer alan "konu başlıkla- rına" bir göz atalım: Din ve ahlak hakkında neler biliyorum?... Temiz olalım... Hazret-i Muhammed'i tanıyalım... Kur'an-ı Kerim'i tanıyalım... Sevgi, dostluk ve kardeşlik... Aile ve din...

Bunlarda Alevi inancına uymayan, ters gelen herhangi bir şey varsa, benim aklım ermiyor, Alevi kardeşlerim lütfen bana bildirsinler.

ALLAH'A DUA ETMEK ALEVİLİK'E AYKIRI MI

Küçük sınıflarda sık sık "Kur'an'da Allah'a dua etmeniz emredilir" gibi "hatırlatmalar" yer alıyormuş. Benim bilgim yetmiyor, bu Alevilik'e aykırı mıdır?

BUNUN NERESİ ALEVİLİK'E TERS

Beşinci sınıf kitabının konu başlıklarına da bir göz atalım: Allah inancı... İbadet konusunda bilinçlenelim... Hazret-i Muhammed ve aile hayatı... Kur'an-ı Kerim'in eğitici nitelikleri... Sevinç ve üzüntülerimizi paylaşalım... Vatanımızı ve milletimizi seviyoruz... Neden ve niçin ibadet yapılır?... Camiler... Dua etmenin anlamı...

Cahilim, ben bir tek "camileri" aykırı buldum. "Cemevleri" de olması gerekirdi. İşin matrağı, cemevi kelimesi, cami kelimesinin Türkçesi! Onun dışında "vatanını ve milletini sevmek" gibi kavramlarda size ters gelen bir şey varsa lütfen bildiriniz.

ALEVİ ÇOCUKLAR ORUCU ÖĞRENMESİN Mİ

Yedinci sınıfın "müfredatı" da şöyle: Melek ve ahiret inancı... Oruç ibadeti... İslam düşüncesinde yorumlar... Din ve güzel ahlak... Eh, burada da oruç uymadı herhalde. Oysa bir Alevi çocuğun, bir Musevi çocuğun, bir Hıristiyan çocuğun oruç kavramını öğrenmesi, onun "anneciğim, bu insanlar akşama kadar niçin aç oturuyorlar" gibi komik sorular sormasını önler.

CEM VE CEMEVİ VAR, ON İKİ HİZMET VAR, SEMAH VAR DAHA NE

68'e: Yesevilik, Kadirilik, Nakşıbendilik, Mevlevilik, Alevilik, Bektaşilik! Cem ve cemevi de var, on iki hizmet de var, semah da var, musahiplik de var, gülbenkler de var, hızır orucu da var. Eee, daha ne?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.