Erbakan ile dalga geçtiler, Erdoğan yaptı

Erbakan ile dalga geçtiler, Erdoğan yaptı

Dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan'ın 'Yeniden Büyük Türkiye Projesi' başlığı ile açıkladığı projeler arasında; İstanbul Boğazına tüp geçit, Körfez geçiş köprüsü, Ankara-İstanbul arası hızlı tren ve 81 ile havaalanı yer alıyordu.

Refah Partisi'nin 1997 yılında gündeme getirdiği yerli ve milli projeler ile dalga geçen bir gazetenin karikatürü sosyal medyada gündem oldu. Dönemin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan'ın 'Yeniden Büyük Türkiye Projesi' başlığı ile açıkladığı projeler arasında; İstanbul Boğazına tüp geçit, Körfez geçiş köprüsü, Ankara-İstanbul arası hızlı tren ve 81 ile havaalanı yer alıyordu. Gazetenin dalga geçtiği projeler AK Parti tarafından tek tek hayata geçirildi ve hizmete açıldı.

Prof. Dr. Necmettin Erbakan başkanlığında kurulan 54. Hükümet ile önceki hükümetler arasında bir mukayese yapıldığında, Refahyol hükümetinin özellikle ekonomi alanında çok başarılı olduğunu tüm veriler ortaya koyuyor. Prof. Erbakan iktidarı devraldığında ekonomik veriler gerçekten de kötüydü ancak, bazı Refah Partililerin de ifade ettiği gibi "enkaz edebiyatı" yapmanın bir anlamı yoktu.

Buna bağlı olarak bazı medya organları her ne kadar yaygara yapsa da, ömrü sadece 11 ay olan 54. Hükümet ekonomi alanında çok önemli hizmetler gerçekleştirdi. Refahyol, kısa sürede doğru yönetimlerle Türkiye'nin prangalarını kırıp nasıl atağa kalkacağının da göstergesi oldu. 20 yıl önce hayal bile edilemeyen Türkiye'nin bugün geldiği noktanın temelinde merhum Erbakan'ın vizyonu da var.
Bir gazetenin 25 Ocak 1997 yılında Refah Partisi'nin seçim projeleri ile dalga geçtiği karikatür ise bu bilgiler ışığında sosyal medya gündem oldu.

25 Ocak 1997 yılında Hürriyet gazetesi, Refah Partisi'nin projelerini üstü kapalı ve alaycı bir şekilde sayfasına taşıdı.
'Yeniden Büyük Türkiye Projesi'nde özellikle Boğaz'a Tüp Geçit, hızlı tren, 81 ile havaalanı gibi projeler dikkat çekiyor. Gazetenin dalga geçtiği bu projeler istikrarlı bir şekilde hayata geçiyor.

Yüksek hızlı tren hatları

Son dönemde önemli bir kalkınma hamlesi yapan ülkemiz, Cumhuriyetimizin 100. yılı ufkunu ortaya koyan 2023 vizyonu ile uluslararası alanda da dikkat çeken birçok çalışma yaptı. Kamu-özel ortaklığı ile yeni otoyollar, altyapı projeleri, yüksek hızlı hatlar hayata geçirildi.
Ülkemizin en büyük iki kenti olan Ankara-İstanbul arasındaki seyahat süresinin azaltılması, hızlı, konforlu ve güvenli bir ulaşım imkânı oluşturulması ve dolayısıyla ulaşımdaki demiryolu payının artırılması amacıyla Ankara-İstanbul YHT Projesinin ilk etabını oluşturan Ankara-Eskişehir hattı 2009 yılında hizmete açıldı. Ankara-Eskişehir arasındaki seyahat süresini 1,5 saate düşüren hattının hizmete girmesiyle birlikte Türkiye, YHT hattı işleten ülkeler arasında yer aldı.

Ankara-İstanbul YHT'nin ikinci etabı olan Eskişehir- İstanbul (Pendik) kesiminin inşası da tamamlanarak, 25 Temmuz 2014 tarihinde hizmete açıldı. Ankara-İstanbul YHT Projesiyle iki büyük kent arasındaki seyahat süresi 3,5 saate düştü.

Ankara-İzmir, Ankara-Sivas ve Bursa-Bilecik hattında yüksek hızlı tren projelerinin ise yapımı sürüyor.

Boğaz'a Tüp Geçit

Erbakan'ın gündeme getirdiği bir diğer büyük proje de Boğaz'a Tüp Geçit projesi. Asya ve Avrupa'yı ilk kez deniz tabanının altından karayolu tüneliyle birleştirecek olan 'Avrasya Tüneli' 20 Aralık'ta hizmete girecek.

Avrasya Tüneli Projesi (İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi Projesi), Asya ve Avrupa yakalarını, deniz tabanının altından geçen bir karayolu tüneli ile birbirine bağlayacak. İstanbul'da araç trafiğinin yoğun olduğu Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli, toplam 14,6 kilometrelik bir güzergâhı kapsıyor.

Tünel geçişi ve yol iyileştirme-genişletme çalışmaları, bütüncül bir yapıda araç trafiğini rahatlatacak. İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta yolculuk süresi 100 dakikadan 15 dakikaya kadar inerken güvenli ve konforlu yolculuğun ayrıcalığı yaşanacak. Çevre ve gürültü kirliliğinin azalmasına da katkı sağlanacak.

80 yılda 26 havalimanı 13 yılda 28 havalimanı

26 olan havaalanı sayısı günümüzde 54'e çıktı.İç hat yolcu sayısı 9 milyondan 90 milyona, dış hat yolcu sayısı 25 milyondan 85 milyona yükseldi.

Ayrıca Türkiye'nin ve Avrupa'nın deniz üzerinde inşa edilen ilk havalimanı olan Ordu-Giresun Havalimanı da yıllık 2 milyon kapasite ile 22 Mayıs 2015 tarihinde açıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.