Robot "HAYAMOR" hastaya ilaç ve morel verecek

Robot "HAYAMOR" hastaya ilaç ve morel verecek

Hemşire ve doktorların hasta takibini kolaylaştıracak robot geliştirildi.

KAYSERİ (AA) - ERGÜN HAKTANIYAN - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü araştırmacıları tarafından hemşire ve hastalara yardımcı olacak, hastalara ilacını ve suyunu temin edecek bir robot geliştirildi.

Prototipi 140 bin liralık maliyetle yapılan hareket edebilir özelliğe sahip robot, hastanelerde çalışan sağlık görevlilerine yardımcı olacak ve sağlık sektöründeki şartları kolaylaştıracak şekilde tasarlandı.

Kendi ekseni etrafında 360 derece dönebilen ve bir anda 6 hastaya yardımcı olabilen robot, hemşire ve doktorların hasta takibini kolaylaştırıp, kişinin bütün bilgilerini dijital ortamda kaydedebiliyor, dokunmatik ekranında çocuk hastalar için çizgi film veya eğitici filmler gösterebiliyor.

Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şahin Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prototipi 3 yılda tamamlanan Hastaya Yardımcı Mobil Robot (HAYAMOR) ile ilgili çalışmalarda üniversite bünyesindeki çeşitli bölümlerin kendilerine destek verdiğini söyledi.

HAYAMOR fikrinin, özellikle hasta ziyaretleri kapsamında gece vardiyalarında hemşirelerin birçok sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarının görülmesi üzerine ortaya çıktığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Özellikle gece vardiyalarında hemşirelerin birçok sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını gördük. Yanlış ilaçların verilmesi, hastalara karşı hitabın yanlış olması gibi durumlar var. Buna yönelik bir fikir oluştu bende. Hemşireye ve hastaya yardımcı bir robot yapma fikri ortaya çıktı. Yaklaşık 3 yıllık bir araştırma geliştirme sonucu ortaya çıkan bir alet. Prototip olduğu için birçok aksaklık ve problemlerle karşı karşıya kaldık. Geliştirdiğimiz sistemle doktor, hasta ile iletişime geçebiliyor. Robot, hastalara ilaç ve su takdim ediyor. Dokunmatik bir ekran düşündük, hasta ekranda kendi resmine dokunduğunda kendine ait hazne açılarak ilacı ve suyu veriliyor."

- Hastayla konuşabilen bir robot

Yıldırım, hastanelerde hastaların dosyalarının tutulmasıyla ilgili de problemlerle karşılaşıldığını ifade ederek, "Geliştirilen robotla hasta bilgilerinin tutulması sağlanıyor. Hastanın resmine bastığınız zaman hastaya ait bütün bilgiler ekranda görülebiliyor. Robotumuz 1,70 metre uzunluğunda, kendisi çizgi izleyen robot yapısı özelliğine sahip. Önündeki çizgileri izleyerek ilerliyor." dedi.

Robotun "İyi günler, bugün nasılsınız? Sizi iyi gördük" gibi sözlerle iletişime geçtiği hastalara moral verdiğini dile getiren Yıldırım, üzerindeki kamera ile hastanın doktorla görüntülü iletişim kurabildiğini aktardı.

65 kilogram ağırlığındaki HAYAMOR'un seri üretime geçilmesi durumunda 25-30 kilograma kadar düşürülebileceğini bildiren Yıldırım, geliştirdikleri robotu çeşitli yarışmalarda tanıttıklarını, kendileri ile irtibata geçen firmalar olduğunu ancak kar marjı düşük olduğu için ilginin az olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.