Erdoğan Avrasya'da tünel açma çalışmasını başlattı

Erdoğan Avrasya'da tünel açma çalışmasını başlattı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haydarpaşa Limanında "İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi (Avrasya Tüneli)" projesinin TBM makinesi ile tünel açma işleminin başlatılması töreninde konuştu.

İstanbul Boğazı'nın altından karayolu bağlantısını sağlayacak İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi (Avrasya Tüneli)' nin kazı çalışmaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile Binali Yıldırım'ın da katıldığı törenle başladı.

ÖZEL OLARAK TASARARLANAN KÖSTEBEK 

Deniz tabanının altındaki çalışmalar; boyu 120 metre, ağırlığı ise 3 bin 400 ton olan ve proje için özel olarak tasarlanan TBM adı veriyen tünel açma makinesi (köstebek) ile gerçekleştirildi

YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ

İstanbul'daki trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla başlatılan bu proje Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilmişti.

Başbakan açılış konuşmasına projeye dair tüm detayları anlattı. İşte projeye dair ayrıntılar:

KAZLIÇEŞME-GÖZTEPE 15 DAKİKAYA İNECEK

Her gün 10 metre delme işlemini yaparak Asya’dan Avrupa’ya geçmiş olacağız. Marmaray’da olduğu gibi Kazlıçeşme - Göztepe arasında denizin altına gidiş-gelişli iki tüp yerleştirip, araçların dakikalar içinde iki kıta arasında geçişini sağlayacağız.

ÖZEL TASARIM TÜNEL AÇMA MAKİNESİ

Bu tünel için Almanya’da özel bir tünel açma makinesi dizayn edildi. Dev makine getirildi, montajı tamamlandı.  Bu tarz tünellerden dünyada çok az sayıda var. New York’ta 4 tane var. Malezya Kuala Lumpur’da benzeri var. Fransa’da aynı şekilde karayolu tüneli var. Biz dünyanın en modern, en gelişmiş karayolu geçiş tünelini İstanbul’a kazandırıyoruz.

BOĞAZ'ıN ALTINDA 5,4 KM'LİK KARAYOLU

Köprü trafiği inşallah bu inşaatlarla tarih olacak. 14,6 km’lik bir yoldan oluşuyor. Bunun 5,4 km’si Boğaz’ın altında inşa edilen bu tünelden olacak. Geri kalanı yollar, üstgeçitler, köprülerle…

100 DAKİKADAN 15 DAKİKAYA..

Kazlıçeşme-Göztepe arası şu anda 100 dakikada alınıyor. Tünel tamamlandığında bu mesafe sadece 15 dakikada kat edilecek.

MALİYETİ 1 MİYAR DOLAR

Maliyeti 1 milyar 245 milyon dolar. Tünel ve yollar bittiğinde hem kendisini amorti edecek, hem de yakıttan sağladığı tasarrufla ülkemize katkı sağlayacak.

ÇEVRE DAHA AZ ZARAR GÖRECEK

Denize en küçük zarar vermeyecek. Trafikte beklemeye son verdiği için egzoz salımını azaltıp, çevreye az zarar verecek. Depreme karşı da en dayanıklı şekilde tasarlanıyor. Tünelde ışığın görünmesini sabırsızlıkla göreceğiz.

Allah ömür verirse açılışını da gerçekleştireceğiz. Yolsuzluğa geçit vermedik. Yasakları tek tek kaldırdık. Yoksullukla kararlı bir şekilde mücadele ettik. 91 yıllık cumhuriyet tarihimizin her yönüyle başarılı eserlerle, yatırımlarla parlak bir 12 yılı geride bıraktık. Önümüzde 2023 hedeflerimiz var. Ardından 2053 ve 2071 hedeflerimiz var.

"GEZİCİLERE RAĞMEN HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ"

17 Aralık’a rağmen, 25 Aralık’a rağmen, Gezi'cilere rağmen bu hedefe ulaşacağız. Bugün uzak gibi görünen nice hayal de çok kısa zaman zarfında gerçeğe dönüşecek. Bu kutlu yürüyüşümüzün sekteye uğratılmasına izin vermeyeceğiz 2007’deki cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi partimiz kapatılmak istendi. Biz dik durduk. Hemen tedbirlerimizi aldık. Siyaseti, hukuku muhafaza ederek o krizi aştık. Anayasa'yı değiştirdik. 26 maddelik paket, yüzde 58’le değişti. Cumhurbaşkanı’nı halk seçecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kriz olmaktan çıkardık. 10 Ağustos’ta millet kendi başkanını seçmek için sandığa gidecek. Gezi olayları bahanesiyle sekteye uğratılmak istendi. Fakat tatmin olmadılar. 17 ve 25 Aralık’ta hukuk eliyle darbe yapmak istediler. O krizi de 30 Mart’ta milletten aldığımız yetkiyle aştık. Türkiye’nin yürüyüşünü durdurmak isteyenler artık buna cesaret edemeyecek. Bundan sonra Türkiye ile uğraşmaya yeltenemeyecekler. 12 adet ağaç bahanesiyle sokağa çıkanlar, Türkiye üzerine oynanan çirkin bir oyunda piyon olarak kullanıldılar. Biz 3 milyarı bulan dikim yaptık fidan ve ağaç olarak. Ülkeyi ayağa kaldırıp, ne çevre bıraktılar ne cadde, sokak, ne park bıraktılar. Bunlar tencere tavacı. Tencere tava hep aynı hava.

"TAKSİM'E KADIKÖY'E İZİN VERMEYECEĞİZ"

Yenikapı’da denizi doldurarak 750 bin metrekarelik alan düzenlemesi yapıldı. Buyrun çevre. Maltepe’de yine aynı şekilde denizi doldurarak 1 milyon 250 bin metrekarelik alan yapıldı. Neredesiniz çevreciler. Hadi konuşsanıza. Dert başka. Bunlar kendi kör ideolojileriyle konuşuyorlar. Bu ülkede yapılan güzelliklerle değil. Miting mi yapacaksan, git Yenikapı’ya, Maltepe’ye. Ama gelip esnafın camını çerçevesini indirecek şekilde Taksim’de Kadıköy’de bunları yapmak mümkün değil. Kesinlikle bunlara izin vermeyeceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.