Erdoğan: Benim için petrol değil insan

Erdoğan: Benim için petrol değil insan

Dünya Enerji Düzenleme Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir diyen tüccarlardan bize adaletsiz bir dünya kaldı. Benim için önemli olan petrol değil insandır. İnsan varsa petrolün, suyun

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları...

 

Enerji artık ciddi bir küresel mesele olarak önümüzde bulunuyor. Sorunların kürselleştiği bir dünyada, dayanışmayı küreselleştiremezsek başarılı olamayız. Asya'nın en uzağında yaşanan olay artık Avrupa'yı da etkileyebiliyor. Bugün Libya'da, Suriye'de yaşanan olaylar bize büyük dersler verdi. Daha önce benzer sürelerden geçen ülkeler içi ortaya konan tavır Suriye'den esirgenmiştir. İnsanı yükün komşu ülkelerce yüklendiği bu dramatik tablo giderek ağırlaşıyor.

 

 

"BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN PETROL DEĞİL İNSANDIR"

Kendi vatandaşını katleden rejime adeta destek veriliyor. Gazze'de yaşanan dram ise sadece iki satırlık haber olarak veriliğ geçiliyor. Bir damla petrol, bir damla kandan daha değerlidir diyen tüccarlardan bize adaletsiz bir dünya kaldı. Benim için önemli olan petrol değil insandır. İnsan varsa petrolün, suyun değeri vardır. IŞİD bu petrol kuyularını acaba kim için kullanıyor? Buradan elde ettiği imkanlarla silahları elde edip insan kıyımını yapıyorlar. IŞİD terörürün sebep olduğu yıkım Irak ve Suriye ile sınırlı kalmamış, 80'e yakın ülkeyi etkilemiştir. Bölgedeki akan kanı durdurmak için derhal önlem almalıyız.

 

"ENERJİNİN PAZARLAMA SÜRECİ BARIŞI SAĞLAR"

Türkiye, doğu-batı, kuzey-güney enerji koridoru merkezinde yer alan bir ülke. Biz enerjinin rekabetten çok işbirliği unsuru olduğunu savunuyoruz. Enerjinin yer üstüne çıkarıldıktan sonraki pazarlama sürece işbirliği sürecini zorunlu kılar ve barışı sağlar. Biz 12 yıl önce olduğu gibi, sadece kendi enerji ihtiyacını karşılayan bir ülke değiliz. Tüm kardeş ülkelerin enerji arz güvenliğine katkı sunmaya çalışıyoruz.

 

"POLİTİKALARIMIZDAN TAVİZ VERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ve adanın enerji kaynaklarıyla ilgili politikalarımızdan taviz vermemiz söz konusu değildir. Bölgede çıkarılacak herhangi bir kaynağın tüm ada halkının olduğunu her fırsatta dile getirdik, dile getiriyoruz. Oradan çıkarılacak kaynağın kullanılmasında ve uluslararası piyasalara ulaştırılmasında kilit ülke Türkiye'dir. Kıbrıs'ta da aynen Irak'ta olduğu gibi iki taraf arasında anlaşma sağlanırsa bundan en fazla memnun olacak yine bizleriz. Şimdiye kadar nasıl adada çözüm irademizi muhafaza etmiş hep bir adım önde olmuşsak bundan sonra da aynı tavrımızı sürdüreceğiz.

 

Alternatif enerji kaynaklarına büyük önem veriyoruz. Sinop Akkuyu nükleer projemiz buna örnektir. 12 yıl öncesine güne 2 kat fazla elektrik üretiyoruz. Enerjide dışa bağımlılığımız azaltmak için yaptığımız çalışmalarla gayret gösteriyoruz. Biz artık yeni yatırımların yerli kaynaklardan oluşmasını istiyoruz. Kömür rezervimizi de ekonomiye kazandırıyoruz. Bu yıl Türkiye G-20 dönem başkanlığını yürütüyor.İnsan odaklı bir kalkınma amacıyla politikalarımızı sürdüreceğiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.