Erdoğan'dan Beşar Esed'e sert telefon

Erdoğan'dan Beşar Esed'e sert telefon

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz hafta Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'i telefonla aradığı ortaya çıktı.

Erdoğan, Hama'daki tankları çeken, ancak sivil katliamı başka şehirlere kaydıran Suriye'yi sert bir dille uyardı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Şam ziyaretinin ardından operasyonların durması bir yana artmasına tepki gösteren Erdoğan, "Siz ne yaptığınızı sanıyorsunuz?" mesajı verdi. Suriyeli mevkidaşı Velid el-Muallim'i pazar gece yarısı telefonla arayan Davutoğlu da "Bizi kandırdığınızı mı sanıyorsunuz? Her şeyin farkındayız." dedi. Ankara, tüm ihtimalleri yarınki Milli Güvenlik Kurulu'nda masaya yatıracak. Şam Büyükelçisi Ömer Önhon da MGK'ya çağrıldı.

Ankara, sivil katliamı farklı şehirlere kaydıran Şam üzerindeki baskıyı sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Şam ziyaretinden sonra reform beklerken operasyonların arttığını gören Başbakan RecepTayyip Erdoğanhemen Suriye lideri Beşşar Esed'i aradı. Geçtiğimiz hafta gerçekleşen telefon görüşmesinde Erdoğan, Esed'e "Biz operasyonların durmasını beklerken halka karşı saldırılar artıyor. Siz ne yapıyorsunuz?" diye sert tepki gösterdi. Erdoğan operasyonların derhal durmasını isterken, reformların da hemen hayata geçirilmesini talep etti. Erdoğan'ın görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, her gün bizzat temas ettiği Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'u aradı. Önhon, Suriyeli yetkililerle görüşerek Türkiye'nin aynı mesajlarını tekrarladı. Pazarı pazartesiye bağlayan gece yarısı ise Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriyeli mevkidaşı Muallim'i aradı. Türk Bakan, "Hama'daki operasyonlar durdu. Ancak tanklar şehir dışında bekliyor. Operasyonlar diğer şehirlere kaydırıldı. Bizi kandırdığınızı mı sanıyorsunuz? Bizi değil kendinizi kandırıyorsunuz." mesajı verdi. Davutoğlu, pazartesi öğleden sonra tekrar Muallim'i arayarak basın önünde açıklama yapacağı bilgisini verdi. Bakan, "Siz hiç şeffaf değilsiniz; ancak biz size dürüst davranıyoruz." dedi. Davutoğlu'nun açıklaması,Başbakan Erdoğanile bir araya geldiği için akşama sarktı. Bakan, önceki akşam, "Eğer operasyonlar durmazsa bundan sonra bu süreç üzerinde atılacak adımlar konusundakonuşulacak bir şey de kalmaz." çıkışında bulunmuştu.

ŞAM BÜYÜKELÇİSİ, MGK'YA ÇAĞRILDI

Ankara, yarınki MGK toplantısına Şam Büyükelçisi Önhon'u da çağırdı. Büyükelçi, Suriye'deki son durum hakkında bilgi verecek; istişarelerekatılacak. MGK'da Suriye'ye yaptırım seçenekleri de gündeme gelecek. Esed'in siyasî olarak tecrit edilmesinin yanı sıra halkı değil devleti hedef alan yaptırımlar masaya yatırılacak. Amerikan yönetimi Beşşar Esed'in meşruiyetinin kalmadığı iddiasıyla Suriye liderine 'git' demeye hazırlanırken,Ankaraise henüz bu noktaya gelmedi. Ancak bu çağrı da ihtimal dışı değil. Bir yetkili, "Şu anda o noktada olmasak da süreç o noktaya kayıyor." demekten geri durmadı. Suriye sınırına tampon bölge haberlerine de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan açık bir yalanlama geldi. Yılmaz, "Biz mayınlı bölgeyi temizlemek istiyoruz, yeni bir mayınlı sınır veya tampon bölge oluşturmak istemiyoruz." dedi.

TERAVİHTEN ÇIKANLARA ATEŞ: 12 KİŞİ ÖLDÜ

Suriye ordusunun önceki gün tanklarla kuşattığı Humus'ta teravih namazı sonrası göstericilerin üzerine açılan ateş sonucunda 12 kişi hayatını kaybetti. Ordunun 4 gündür saldırılarını sürdürdüğü Akdeniz kıyısındaki Lazkiye kentindeki ölü sayısı 34'e ulaştı. Askerlerin az sayıda Türk azınlığın da bulunduğu kentte Sünni mahallelerini hedef alırken, şehirde bulunan El-Ramel Filistin mülteci kampındaki binlerce kişinin de kaçtığı belirtiliyor. Özellikle Filistin kampını hedef alan askerler, ağır makineli silahlar ile saldırıyor. Kamptan 5 bin ile 10 bin arasında kişinin kaçtığı belirtiliyor.
ZAMAN
 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.