Erdoğan, ekonomiye not verenlere çattı

Erdoğan, ekonomiye not verenlere çattı

Türkiye'nin notunu krizde iflas eden İzlanda'nın bile altında tutan kredi derecelendirme kuruluşlarına sert tepki.

Dünyanin en büyük bankalarını çatısı altında barındıran Uluslararası Finans Enstitüsü (IFI) İstanbul Çırağan Otel'de bir gala yemegi verdi. Zirvede bir konuşma yapan Erdoğan, Türkiye'nin notunu krizde iflas eden İzlanda'nin bile altında tutan kredi derecelendirme kuruluşlarına sert tepki gösterdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük bankalarının üst düzey yöneticilerine uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarını şikayet etti.

Erdoğan, dünyanın en büyük bankalarını çatısı altında barındıran Uluslararası Finans Enstitüsü'nün (IIF) İstanbul Çırağan Otel'de verdiği gala yemeğinde bir konuşma yaptı. Türkiye'nin notunu krizde iflas eden İzlanda'nın bile altında tutan kredi derecelendirme kuruluşlarına sert tepki gösteren Erdoğan, bu kuruluşlarının finansal sistem içindeki rollerinin gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan kredi derecelendirme kuruluşları hakkında şunları söyledi: "Kredi derecelendrme kuruluşlarının finansal sistem içindeki yerinin gözden geçirilmesi kararını çok önemli buluyorum. İdeolojik yaklaşımlarla, kişisel ilişkilerle derecelendirme yapılmamalı. Ama bunu yaptılar. Kredi derecelendirme kuruluşları kredilerini kaybettiler."

Erdoğan, Türkiye'nin krizde gösterdiği performansın kredi derecelendirme kuruluşları tarafından da fark edildiğini ve not görünümünün yükseltildiğini belirterek, "Ancak yine de Türkiye'nin kredi notu daha yüksek olmalı" diye konuştu.

İşte Başbakan'ın konuşmasından diğer satırbaşları:

- Finans sektöründen asıl beklediğimiz reel ekonomiye kaynak sağlamak. Finans sektörü ile reel ekonomi et ve tırnak gibidir, birbirinden ayrılamaz.

- Alınan önlemler korumacılığa ve haksız rekabete yol açmamalı. - Bu süreçte gelişmekte olan ülkelere fon akışının kesilmemesi çok önemli. Sizler, finans sektörü olarak sağlıklı ve istikrarlı bir fon akışı için ilkeler belirlediniz.

- Krizden çıkış stratejilerinin planlanmaya başlanması gerekir. Her ülkenin stratejisini uygulama zamanı farklı olacaktır ancak bu stratejilerin uyum içerisinde olması gerekir. - Krizin tam anlamıyla bittiği anlaşılmadan önlemleri terk etmek doğru olmaz. Önlemleri geri çekmede sorunlar yaşanması muhtemel.

- Hepimiz aynı gemideyiz. Ülkeler bir seri önlem hayata geçirdiler. Bunların sonunda dünya düzelme yoluna girdi. - Sistemdeki sorun salt gelişmiş ülkelerin katkısıyla çözülemez. Pittsburg'da G20 toplantısında alınan yeni bir sistem kararını çok önemli bir gelişme olarak görüyorum.

- Bu defa sorun gelişmiş ülkeler. Ancak gelişmekte olan ülkeler kaynağı olmasalar da bundan etkilendiler. - Tarihin en derin küresel krizini yaşıyoruz. Etkileri azalmış olsa da etkilemeye devam ediyor.

- Ben belediye başkanıyken bunu yapmak istedik. Ama merkezi yönetimle uyumla çalışamayınca aşılması gereken yasal engeller oldu, Bunları başaramadık. Şimdi bunu yapabilme imkanımız var. Merkez Bankası, BDDK gibi kurumları buraya getirerek İstanbul'u bir merkez haline getireceğiz. - İstanbul'u bir finans merkezi haline getirmek için yoğun gayret içindeyiz.

- 54 yıl sonra IMF Dünya Bankası toplantılarına ev sahipliği yapmaktan memnunuz. - Sayın Ackermann buranın futbol sahası olduğu zamandan bahsetti. Doğrudur burası çim değil, topraktı. Ben de çok top oynamışımdır. Vücudumda hala izleri var.

TÜRK EKONOMİSİNE ÖVGÜ

IIF Başkanı Joseph Ackermann da galada bir konuşma yaptı. Ackermann konuşmasında Türk ekonomisini överek, son dönemdeki çalkantılardan etkilenmiş olsa da bundan birkaç yıl önce çok güçlü performans gösterdiğini vurguladı.

NOTLAR

Galada Citigroup, Deutsche Bank gibi dünyanın en büyük finans kurumlarının CEO ve başkanlarının aralarında olduğu yaklaşık 700 - 800 davetli var.

Başbakan Erdoğan salona girdiginde davetliler Başbakan'ı ayakta karşıladı. Ancak salon kapasitesi birkaç yüz olmasına karşın bin civarında kişi davet edildiği için büyük bir sıkıntı yaşandı.

Konukların çoğu uzun bir kuyrukla girdikleri salonda ayakta kaldılar. Basın mensuparına ise yer ayrılmadı. Çırağan Sarayı'nın bahçesinde düzenlenen bir kokteylle başlayan gecede konuklar Saray'a Mehter Takımı eşliğinde giriş yaptılar. Yemekte de bir fasıl grubu konser verdi.

Etiketler :