Erdoğan neden 30 Mart'ı bekliyor? Sebep bu ittifak mı?

Erdoğan neden 30 Mart'ı bekliyor? Sebep bu ittifak mı?

Erdoğan'ın cemaate operasyon için beklemesinin arkasında cemaat ile bu ittifak mı var?

Başbakan Erdoğan'ın miting meydanlarında sık sık "inlerine gireceğiz" diyerek cemaate operasyon yapılacağını açık açık söylemesine rağmen harekete geçilmemesinin arkasında ne var?

Bugün bu konuda iki Radikal gazetesi yazarından iki farklı görüş geldi. Murat Yetkin'e göre yerel seçim için bazı bölgelerde cemaat ittifaklarının olması AK Parti'nin elini kolunu bağlıyor. Oral Çalışlar'a göre ise Erdoğan seçimden çıkan sonucu operasyon için destek olarak algılayacak ve sonuca göre harekete geçecek.

CEMAAT VE AK PARTİ ARASINDA İTTİFAK VAR

Murat Yetkin'e göre cemaat ve AK Parti arasında yerel örgütlenmelerde ittifak var hatta bunlardan biri ise Ankara! Bu yüzden Erdoğan seçim öncesi operasyonu göze alamıyor.


Madem ortada bu kadar vahim suçlar var, neden 30 Mart bekleniyor?Öyle ya bu kadar suç işlenmeye, mesela devletin sırları dışarıya aktarılmaya devam ediyorsa neden buna göz yumuluyor?

Bu suçların işlenmeye devam etmesi halinde mesela can kaybına, hak kaybına, itibar kaybına, gelir kaybına uğrayanlar, sonra Erdoğan’ı sorumlu tutmazlar mı "Suçun üzerine neden zamanında gitmedin" diye? Bir de suç ve suçlunun cezalandırılması yargının işi değil mi? O zaman Erdoğan’ın yargıyı 30 Mart’a kadar engellediği söylenemez mi?

Peki, neden 30 Mart? Ortada suç ve suçlu varsa neden yerel seçimler bekleniyor?
Bunun bir açıklaması, Erdoğan’ın yüksek oy oranı ile yolsuzluk iddialarını aklayacağı yolundaki –modern demokrasilerde yeri olmayan- düşüncesi olabilir.

Bir başka açıklaması da yerel seçimlerdeki bazı kritik yerlerde hâlâ yerel Cemaat örgütlenmeleriyle AK Partili belediye başkan adayları arasında çıkar ortaklığına dayalı ittifakları bozmak istemiyor olabilir. Mesela Ankara bu kritik noktalardan birisi olabilir mi sizce? Adeta bir tek Melih Gökçek şu ara AK Parti bünyesinde zorunlu hareketlerden olan ‘paralel yapıya’ çakma işinden muaf tutulmuş görünüyor da ondan merak ettim.

ERDOĞAN SANDIK DESTEĞİ BEKLİYOR

Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar'a göre ise Erdoğan'ın 30 Mart'ı bekleme sebebi sandıktan çıkacak sonuç. Erdoğan sandıktan çıkan sonucu kendisine destek olarak algılayacak ve buna göre harekete geçecek.

Başbakan’ın, 'paralel yapı' ile ilgili operasyonu, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin sonrasına ertelemesi de tahlil edilmesi gereken ilginç bir nokta. Böyle bir açıklamanın sebebi ne sorusuna değişik cevaplar bulmak mümkün… Başbakan'ın, 30 Mart’ta, sandıktan operasyon için kendisine destek gelmesini beklediğini söyleyebiliriz. 

Seçim atmosferi içinde başlayacak gözaltı ve tutuklamaların olumsuz etkilerini hesap ettiğini düşünebiliriz. Tabii başka birçok hesap daha söz konusu olabilir.Birçok alandaki belirsizlik, 30 Mart’a kadar sürecek gibi görünüyor.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.