Erdoğan: Obama'dan duymak istemem

Erdoğan: Obama'dan duymak istemem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Barack Obama'dan 24 Nisan'da "soykırım" ifadesini kullanmasını beklemediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

İlişkilerimizde bir dönem yaşanan fethet devri geride kaldı. Irak'ın birliğini, toprak bütünlüğünü daima savunduk, savunmaya devam ediyoruz.

"ÜMMETİMİZ PARÇALAMAK İSTEYEN BİR VİRÜS"

DEAŞ'la mücadelede desteğimizi vurguladık. DEAŞ terörünün ana hedefi bölgedeki Müslümanlar. Terörün dininin, milletinin, kutsalının olmadığını biliyoruz. DEAŞ terörüne tavrımızı ortaya koyuyoruz. Şayet başarılı olmak isteniyorsa, bataklığı kurutmak için sistemli bir strateji şarttır.

Suriye'deki krizin çözülmesi büyük önem taşıyor. Irak'ta DEAŞ'ın ilerlemesi kısmen durduruldu.

DEAŞ mezhepsel fay hatları üzerinden bir siyaset inşa etmeye çalışıyor. Farklılıkları istismar ederek, gerilimleri tırmandırarak hatta kışkırtarak mevzi kazanmanın çabası içindedir. Çok iyi bilmemiz lazım, DEAŞ ümmetimizi parçalamanın gayreti içinde olan önemli bir virüstür. Başkaları aynı yolu izlemektedir ve bunlar DEAŞ'ı ciddi manada kullanmaktadırlar.

Bütün bu silah kaynakları, parasal kaynakları nereden? Bu örgütün içinde yer alanlar burayı benimsedikleri için yer almıyorlar.

Irak'tan 300 bin sığınmacı ülkemizde, Suriye'den de 1 milyon 700 bin sığınmacı ülkemizde.

"KINIYOR VE LANETLİYORUM"

(Akdeniz'deki göçmen faciaları) Bu gemilerin batırılmasına zemin hazırlayan açıklamalar geliyor. Böyle bir şey konuşuluyorsa bu bir felakettir. Önce bunun tedbirini alsınlar. Bu yaklaşımı kınıyor ve lanetliyorum."

YEMEN'DEKİ OPERASYON

Dün Suudi Arabistan'ın, Husilere ve Ali Salih destekçilerine yönelik hava harekatını sonlandırma kararından duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Başından beri desteklediğimiz ve siyasi çözüm sürecinin önünün açılmasına vesile olmasını temenni ettiğimiz bu harekat, askeri amaçlarına ulaşmış görünüyor. Hava operasyonlarının durdurulmasından mennunuz."

"IRAK'TAN DOĞALGAZ ALMAK İSTERİZ"

Soruları yanıtlayan Erdoğan, bir soru üzerine "Irak doğalgazını satın almak isteriz. Doğalgazda birinci kaynağımız Rusya, ikinci derece kaynağımız İran, üçüncü derece kaynağımız Azerbaycan'dır. Irak'la da çalışmalar devam etmektedir" diye konuştu.

"DEAŞ'I ESED BESLEDİ"

Erdoğan, DEAŞ'la ilgili bir başka soru üzerine ise şöyle konuştu: "DEAŞ'ın ilk çıkışı Suriye'den oldu. Esed beslemiş, bu hale getirmiştir. Bağdat'a kadar inmişlerdir. Süreç hakikaten manidardır. Birçok il o dönemde düşmüştür. Hava harekatıyla çözüleciğine inanmıyorum. Bir şey yapılacaksa hava harekatının yanında kara harekatı da olmalıdır.Tankları topları nereden getirdiler. Onlar Irak ordusunun elindeki malzemeler. Bunun bedelini Irak halkı ağır ödüyor. Biz buna çok üzülüyoruz. Biz 750 TIR insani yardım gönderdik, göndermeye devam edeceğiz."

MUSUL KONUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir diğer soru üzerine "Sayın Masum'un ziyareti aramızdaki ilişkileri adeta taçlandıran bir ziyaret olmuştur.Musul'la ilgili değil, genel olarak DEAŞ terör örgütünün yaptıklarını masaya yatırdık. Yemen'deki hava harekatına yönelik bana gelmiş yeni bir bilgi yok. Hava harekatının durdurulduğu istikametinde" dedi.

"OBAMA'DAN BEKLEMEM"

Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili bir soru üzere Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Obama'dan böyle bir şeyi duymak istemem. Böyle bir şeyi de beklemem. Altı yıllık başkanlığı dönemi var. Benim de 12 yıllık başbakanlık, 7 aylık da cumhurbaşkanlığı dönemin var. Bu konuyu zaman zaman görüşmüşüzdür. Bu işin siyasetçiler eliyle değil, tarihçilere bırakılması, Ermenilerle yakından ilişkisi olmayanların siyasi polimik olarak kullanmasını kınamışızdır. Birçok girişimlerimiz olmuştur. AB çok gerimizden geliyor. Arşivlerin açılması diyorlar. Ben 12 yıldır arşivlerin açılması gerektiğini söylüyorum. Biz arşivlerimizi açmaya hazırız, Ermenistan'ın varsa arşivini açsın, hatta üçüncü ülkeler de arşivini açsın. Kendileri sadece kuru tatminle uğraşıyor. Ülkemde 100 bine yakın Ermeni var, onlara rahatsız etmeye hakkı var mı? 24'ünde Ermenistan'da biraraya gelecekler. Kendilere çalıp söyleyecekler, Türkiye'ye hakaret edecekler. 24 Nisan'da bizim gündemimizde Ermenistan yok."

DEAŞ terörüne dikkat çeken Fuad Masum ise "DEAŞ bir yerden bir yere intikal eden bir virüs. DEAŞ virüsü diğer kıtalara da yayılabilir" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.