Erdoğan Obama'ya rest çekti

Erdoğan Obama'ya rest çekti

Obama, Afganistan’a 30 bin asker daha gönderileceğini açıkladı. ABD’nin Ankara elçisi, Türkiye’den de muharip asker istedi.

ABD Başkanı Barack Obama, önceki gün yeni Afganistan stratejisini açıklayarak, bu ülkeye 30 bin Amerikan askeri daha göndereceğini ve NATO müttefiklerinden de takviye kuvvetler beklediklerini belirtti. Dün de ABD’nin Ankara Büyükelçisi James Jeffrey de Afganistan’da Taliban ve El Kaide’ye karşı yürütülen terörle mücadele harekâtına Türkiye’den en kısa sürede ek asker istediklerinin mesajını verdi.

Jeffrey, Afganistan’da terörizmle mücadele sorumluluğu bulunmayan ISAF harekâtına katılan Türkiye’nin, sıcak çatışmaya girmeme sınırlamasını kaldırması gerektiğini söyledi. Jeffrey, dün ikametgâhında yaptığı açıklamada, Türkiye de dahil müttefiklerden ek birlik sağlamalarını beklediklerini ifade etti ve “Türklerle de bu konuyu birçok düzeyde görüşüyoruz” dedi.

Obama, New York West Point Askeri Akademisi’nde yaptığı konuşmada Afganistan’a 30 bin asker daha gönderileceğini ilan etmişti. Erdoğan’ın 6 Aralık’taki ABD gezisinin gündemindeki en önemli konulardan biri de Afganistan’a ek asker talebi olacak. Jeffrey de konunun Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında da gündeme geleceğini açıkladı. Ancak, ABD’nin Sürekli Özgürlük Harekâtı çerçevesinde Afganistan’daki Taliban ve El Kaide unsurlarına karşı yürütülen terörle mücadele için asker istemesi, Türkiye’nin Milli Güvenlik Kurulu’nda oluşturulan resmi politikasıyla örtüşmüyor.ABD, diğer NATO üyelerinden olduğu gibi Türkiye’den de, Afganistan’a muharip güç göndermesini uzun süredir istiyor.

Obama’nın Erdoğan’la 7 Aralık’ta yapacağı görüşmede bu talebi ilk ağızdan ileteceği de kesinleşti.Buna karşın Türkiye’nin Afganistan’a muharip güç göndermeme konusundaki somut tutumu biliniyor. Ankara, Türk askerinin Müslüman unsurlara karşı kullanılmasının sorunlar yaratabileceğini, bunun da Afganistan çerçevesinde yarardan çok zarar getireceğini düşünüyor.

Son bildirideki vurgu

Milli Güvenlik Kurulu’nun ekim ayındaki son toplantısının ardından yayımlanan bildiride de, hem Genelkurmay, hem Dışişleri Bakanlığı’nın görüşünü yansıtacak biçimde Türkiye’nin tutumu şu cümlelerle ifade edildi:“Afganistan’da son dönemde meydana gelen gelişmeler, cumhurbaşkanlığı seçimleri değerlendirilmiş, ülkemizin, Afganistan’ın istikrarına yönelik katkı ve girişimlerinin sürdürüleceği belirtilmiştir. Bu kapsamda, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kâbil Bölge Komutanlığı görevini Kasım 2009’da ikinci defa alacağı, yine önceki görevlerde olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin terörle mücadele, uyuşturucuyla mücadele, mayın temizleme görevlerinde kullanılmayacağı teyit edilmiştir.”

Dışişleri açıklaması

Salt askeri yöntem çözüm getirmezDışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi James Jeffrey’nin açıklamalarının ardından dün akşam kapsamlı bir açıklama yaptı. Üstü kapalı olarak Türkiye’den doğrudan savaşacak asker istenmemesi gerektiği mesajının verildiği açıklamada, “Afganistan’ın geleceği Afganların öncülüğünde ve sahipliğinde belirlenecektir. Afganistan’daki sorunların salt askeri yöntemlerle çözülemeyeceği, üzerinde hassasiyetle durduğumuz ve vurgulaya geldiğimiz bir husus olup bugün uluslararası toplumun bütün üyeleri tarafından da kabul edilmektedir” denildi.Erdoğan’ın tutumu merakla bekleniyorBaşbakan Erdoğan’ın Obama ile görüşmesinde, Türkiye’nin tutumunda U dönüşü beklenmiyor. Ancak demokratik açılım konusunda ABD’nin desteğine büyük önem veren hükümetin, Amerikan yönetiminin talebi karşısında nasıl bir tutum alacağı merak ediliyor.
Egemen Bağış’tan ek asker mesajı
Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu (AP) Dışişleri Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, tüm NATO üyelerinin Afganistan’a ek asker gönderme kararı alması halinde Türkiye’nin de buna kayıtsız kalmayacağı mesajını verdi. Kâbil’deki komutanın Türkiye’ye geçtiğini hatırlatan Bağış, bunun zaten asker artırımını beraberinde getirdiğinin altını çizdi. Bağış, “Eğer Başkan Barack Obama’nın açıklamasından sonra tüm NATO üyeleri katılımlarını artırma yönünde karar alırsa Türkiye farklı davranmaz” diyerek Afganistan konusunda herkesin aynı kulübün üyesi olduğuna dikkat çekti.

Babacan, ‘Taliban’sız olmaz’ demişti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Taliban’ın siyasi sisteme çekilebileceği değerlendirmesinde bulunmuştu. Geçtiğimiz mart ayında Zaman gazetesine verdiği demeçte, “Afganis-tan’daki sorun çatışmalarla çözülecek bir konu değil, çünkü bölgeye daha fazla asker gönderdiğinizde Taliban’ı karşınıza alıyorsunuz” demişti. Taliban destekçisi grupların müzakerelerle siyasi sistem içine çekilebileceğini vurgulayan Babacan, insanların doğru yönlendirilmesi halinde problemin çözümü noktasında iyi sonuçlar alınabileceğini savunmuştu.

Gönül: Türk askeri savaşmayacak

Fransa’nın Ankara Büyükelçiliği’nin bir etkinliğinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Afganistan’daki Türk askerlerinin çatışmaya girmesi konusundaki rezervlerinin sürdüğünü belirterek, bu ülkedeki 1750 Türk askerinin Sürekli Özgürlük Harekâtı’na (During Freedom Operation) dahil olmayacağını açıkladı.

Türk askeri bir ayda iki misline çıktı

Son bir ay içinde 958 kişilik takviye yapan Türkiye’nin şu anda Afganistan’da 1750 askeri bulunuyor.Reuters ajansının verilerine göre, Afganistan’da görev yapan uluslararası güce (ISAF) katkı sağlayan ülkelerin asker sayıları şöyle:ABD: 34.800 (ABD’nin ISAF dışında Afganistan’ın doğusunda görev yapan 33 bin 200 askeri daha bulunuyor)MİLLİYET


 

 

 


 

Etiketler :