Erdoğan Ortadoğu'da en etkin şahsiyet

Erdoğan Ortadoğu'da en etkin şahsiyet

Türkiye’nin Mısır için bir model oluşturabileceği yönündeki yorumlar sürerken New York Times gazetesi, bu konuya ilişkin geniş analizinde Türkiye ve Erdoğan için övgü dolu sözler yazdı.

Bir ABD yönetimi yetkilisinin "Türkiye’nin (Mısır konusunda) bir rol oynayabileceğine ilişkin bir kuşku yok” değerlendirmesine yer verilen analizde, Müslüman Kardeşlerin ılımlı unsurlarının öne çıkmasının cesaretlendirilmesi konusunda Türkiye’nin “daha direkt bir rolü olabileceği” savunuldu. “Sayın Erdoğan’ın partisi, zaten Müslüman Kardeşlerle bağlar kurmuş durumda” diyen gazete, “pragmatik” olarak nitelediği Erdoğan için “Belki Ortadoğu’nun en etkin şahsiyeti olarak tanınıyor” diye yazdı.

New York Times, Landon Thomas Jr. imzası ile yayımlanan “Türkiye örneğinde bazıları Mısır için bir yol haritası görüyor” başlıklı geniş analizde, “Mısır, kendini yeniden bulmaya çabalarken bölgede birçok uzman, bazı değerli dersler için Türkiye’ye bakabileceğini söylüyorlar” diye yazdı.

İslam, demokrasi ve canlı bir ekonomiyi entegre etmemin, şimdiye kadar Ortadoğu’daki reformcular için “adeta imkansız bir hayal” olduğunu, Mısır’ın mevcut sıkıntıların altında bu üç temayı birleştirememesinin bulunduğunu belirten gazete, “Ancak bölgede hiçbir ülke, Türkiye kadar bunu başarma noktasına yaklaşmadı” dedi ve “Bunun sonucunda diplomatlar ve analistlerin, henüz tamamlanmayan Türk deneyimini Mısır için olası bir yol haritası olarak sunmaya başladığı”nı kaydetti.

-“ARAP DÜNYASINDA TÜRKİYE KISKANILIYOR”-

ABD’li gazete, Uluslar arası Kriz Grubu’ndan Hugh Pope’nin “Arap dünyasında Türkiye kıskanılıyor” değerlendirmesine de yer verdiği analizde, Türkiye’nin ABD Başkanı Barack Obama’nın ziyaret ettiği ilk Müslüman ülkesi olduğunu anımsatarak, Obama’nın söz konusu ziyaret sırasında Türkiye’nin kat ettiği ilerlemeyi Ortadoğu için model olarak sunduğuna dikkat çekti.

O zamandan bu yana Türkiye ile Mısır arasında zaten büyük olan mesafenin daha da büyüdüğünü, Türkiye’nin AB aday olduğunu belirten gazete, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da üçüncü defa seçileceği gibi göründüğünü, nüfusları adeta eşit olmasına rağmen Türk ekonomisinin Mısır’ınkinden adeta 4 kat daha büyük olduğunu vurguladı.

-“TÜRKİYE’NİN ROL OYNAYABİLECEĞİNE İLİŞKİN KUŞKU YOK”-

Analizde Başbakan Erdoğan’ın, yurt içinde geniş bir halk desteğiyle, yurt dışında ise artan etkinlikle ödüllendirildiği yorumunun da yapıldıktan sonra Mısır krizi ile ilgili olarak Obama’nın altı gün içinde iki defa Erdoğan’ı telefonla aradığına da işaret edilerek bir ABD’li yönetim yetkilisinin, “Türkiye’nin bir rol oynayabileceğine ilişkin bir kuşku yok” sözleri yansıtıldı.

-“ERDOĞAN’IN MEDYAYA YÖNELİK BAZI EYLEMLERİ KAYGI YARATTI”-

ABD’li yetkililerinin, halen bağlar soğuk olsa da İsrail ile diplomatik ilişkiler sürdüren nüfusu çoğu Müslüman olan Türkiye’nin gelişme kabiliyetini başka Müslüman ülkelerinde de görmek istediklerini belirten gazete, analizde “Erdoğan hükümetinin Türk medyasına karşı bazı eylemlerinin de bir miktar kaygı yarattığını, bu noktanın da, 2005 ile 2008 arasında Mısır’da büyükelçi olarak görev yapan, ABD’nin Türkiye nezdindeki yeni Büyükelçisi Francis J. Ricciardone tarafından dile getirildiği”ne de dikkat çekti.

Gazete, 1980 darbesini gerçekleştiren Türk ordusunun daha sonra yönetimi sivillere devrettiğine dikkat çektikten sonra Mısır ordusunun büyük olasılıkla Mübarek yönetiminden yeni bir yönetime geçiş döneminde siyasi garantör rolünü oynayacağını belirterek Türkiye’nin, yeni siyasi partilerin getirilmesi, sıfırdan yeni bir anayasanın yazılması ve ordunun bir kenara çekilmesi konularında Mısır’a model oluşturabileceğini söylediklerini kaydetti.

-“AKP MÜSLÜMAN KARDEŞLERLE BAĞ KURDU”-

Bu çerçevede Washington Enstitüsü’nden Soner Çağaptay’ın “Türkiye’deki İslamcı partilerin göreli ılımlılığı, ordu yüzünden” yorumunu da yer verildiği analizde Mısır’da ordunun, Müslüman Kardeşlere yönelik tutumunun ülkenin siyasi geleceği açısından hayati bir unsur oluşturacağını savunan gazete, şu görüleri de dile getirdi:

“(Ordu)Türkiye’de olduğu gibi birbiriyle yarışan siyasi partilerin kurulmasını özendirebilir mi? Müslüman Kardeşlerin daha militan gruplarından çok ılımlı unsurlarının öne çıkmasını cesaretlendirebilir mi?

Türkiye’nin bu cephede daha direkt bir rolü olabilir. Sayın Erdoğan’ın, kendisini, Ortadoğu’da hakim ve giderek yükselen İsrail karşıtı ses olarak sunmaya yönelik uzun ve başarılı kampanyası sonucu olarak partisi zaten Müslüman Kardeşlerle bağlar kurmuş durumda.”

-“ERDOĞAN TÜM İSLAMİ SEMPATİSİNE RAĞMEN BİR PRAGMATİSTİR”-

NYT, analizinde İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun eski baş danışmanı Dore Gold tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, Müslüman Kardeşleri’nin üç üyesinin İsrailli komandolarının baskına uğrayan Mavi Marmara gemisinde bulunduğunu kaydettiği analizde Gold’un “AKP ile Müslüman Kardeşler arasında büyük bir ideolojik uyumluluk var. Bu dikkatli izlenmesi gereken bir konu” sözlerini de aktardıktan sonra “Belki ancak nihayet bu bir eksikten çok bir artı olabilir. Sayın Erdoğan, tüm İslami sempatisine rağmen esasen bir pragmatisttir” sözlerini kullandı.

Başbakan Erdoğan’ın, “laiklik karşıtı söylemi” nedeniyle cezaevine konulduğunu belirterek, “Ancak şimdi Türkiye’nin demokratik çerçevesinin dışında değil, içinde çalıştıktan sonra belki Ortadoğu’nun en etkin şahsiyeti olarak tanınıyor” diye yazdı

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :