Erdoğan, Paralele neden Evanjelist benzetmesi yaptı?

Erdoğan, Paralele neden Evanjelist benzetmesi yaptı?

Cumhurbaşkanı Erdoğan paralel yapıya yönelik ilk kez "Evanjelist" benzetmesi yaptı. Erdoğan neden bu benzetmeyi yaptı?

Latin Amerika seyahatinde uçakta gazetecilere konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paralel Yapı için ilk kez Evanjelist benzetmesi yaptı.

Bazı yazarların paralel yapıya "Opus Dei" benzetmesi yaptığını belirten Erdoğan, Paralel yapının "Opus Dei"den çok ABD'deki Evanjelist'lerin radikal unsurlarına benzediklerini belirterek şunları söyledi:

“Bunlar tarikat havasında değiller. Bu Orada (Amerika’da) fazla yaşamanın getirdiği bir şey de olabilir. 1999 Türkiye’den gidiş ve gidişten itibaren orada yüklenilen görev ve bu yüklenilen görevle birlikte yapılan şeyler ortada. Ama tabanları bunu bilmiyor. Tabanları bunu tamamen dini meşruiyet olarak algılıyor bunlar da o dini meşruiyete sarılıyorlar. Öyle şeyler var ki bulunduğumuz makam bunları söylememize müsaade etmiyor. Böyle bir durum var ortada, açık ve net. Bunlarda bir kere “insana acıma” diye bir şey yok. Geçenlerde bir başlık atmışlardı: “Kod adı Süfyan yeri Sincan.” Kimin kod adı Süfyan? Beni kastediyorlar. Beddua seansları yaptılar.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Paralel yapıya ilişkin İspanya'da ortaya çıkan bazı katolik tarikatlar için kullanılan "Opus Dei" benzetmesi yerine "Evanjelist"lere daha çok benziyorlar açıklaması ne anlama geliyor?

Peki, kimdir bu Evanjelistler?

Paralel yapıyla ilgili, Cumhurbaşkanı tarafından da gündeme getirilen "İsrail ilişkisi", Evanjelizm benzetmesinin şifresini oluşturuyor. Bugüne kadar ki bütün demeçlerinde İsrail'e karşı özenli bir dil kullanan Paralel yapının Evanjelizm'le bu yanının çok benzeşmesi, Cumhurbaşkanı'nın Paralel yapıyı Evanjelistlerin İsrail ve Siyonizm'le ilişkisine benzer bir ilişki içinde olduğunu düşündüğünü gösteriyor.

Amerika'daki en etkili Hristiyan tarikatlarından birine dönüşen Evanjelistlerin, diğer Hristiyan tarikatlara göre en önemli özelliği Yahudilik ve Siyonizm’e olan bağlılıkları.

Martin Luther tarafından kurulan, papa ve kiliselere karşı çıktığı için Protestan ismini alan tarikatın bugünkü mensupları Yahudi egemenliğine destek olmayı inançlarının en önemli parçası olarak görüyor. Birçok analiste göre, kurulduğu günden bugüne çok büyük değişim yaşayan tarikat, Siyonizm’in truva atı olarak faaliyet gösteriyor. Tarikatın bugünkü inançlarının uzun bir zaman diliminde planlı bir şekilde İsrail ve Siyonizm lehine dönüştürülerek yeni bir yapıya kavuşturulduğu belirtiliyor. Paralel yapının da benzer bir proje olarak, bu yanıyla evanjelizmin geçirdiği sürecin İslam dünyasında denenmekte olan modeli olduğu, bu yüzden de en çok bu çevrelerden destek gördüğü belirtiliyor.

 

Haber 10

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.