ERDOĞAN VE BAHÇELİ'NİN ATALARI

ERDOĞAN VE BAHÇELİ'NİN ATALARI

Araştırmacı-tarihçi Cezmi Yurtsever, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ataları hakkında yeni bulguları açıkladı.

Adanalı tarihçi ve araştırmacı Cezmi Yurtsever, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dedelerinin o dönemki vali tarafından fazla vergi almak için idam edildiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dedelerinin ise isyancılara destek verdiğini iddia etti. Yurtsever, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah'tan Bahçeli'nin o dönem ?halk kahramanı' ilan edilen dedelerinin isimlerinin okullara ya da caddelere verilerek yaşatılmasını istedi.

?BAHÇELİ'NİN DEDELERİ İDAM EDİLDİ'
Tarihçi Yurtsever, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Osmanlı arşiv belgelerine dayanarak kökenlerini araştırma çalışmaları sırasında her iki liderin de dedelerinin yaşadığı birbiri ile de bağlantılı ?İdam ve infaz olayları' ile ilgili bilgilere ulaştığını açıkladı.
1810'lu yılların başlarında Adana Valisi olan Mustafa Paşa'nın halkın refahını yükseltecek çalışmalar yapmak yerine yörenin zengin olan aşiret beylerinden fazladan vergi haracı almak istediğini, bu yüzden Bahçeli'nin dedelerini idam ettirdiğini belirten Yurtsever, "Payas beyi Dede Bey, Gavur Dağları'nın yönetiminden sorumlu Devlet Bahçeli'nin aşireti Fettahlı'ya sığındı. Hasanbeyli yakınındaki Sarvandi Kalesi'nde valilik kuvvetleri ile savaş oldu. Adana Valisi, kardeşi İsmail'i ?Başbuğ' tayin ederek savaşa göndermişti. Olay sonrası sayın Bahçeli'nin dedeleri olan Ağca Bey ve Ahmet idam edilerek kelleleri balmumu torba içinde İstanbul'a gönderildi" dedi.

Dönemin Adana Valisi'nin "eşkıya yöntemleri kullanarak gerçekleştirdiği bu olayın yörede yönetime karşı isyanların artarak devam etmesine yol açtığını" öne süren Yurtsever, ünlü Kara Fatma efsanesi ve Dadaloğlu'nun isyan türkülerinin de yaşanan bu olaylara tepki sonucu doğduğunu söyledi.

?BAŞBAKANIN AİLESİ İSYANCILARA DESTEK OLDU'
Rize yöresinde de benzer olayın yaşandığını belirten Yurtsever, bu yörede Ayan-derebey olarak yönetimde söz sahibi olan Tuzcuoğlu Memiş Ağa'nın 1815 yılında Trabzon Valisi Süleyman Paşa ile ?haraç vergi isteği' yüzünden anlaşamadığını ve aralarındaki kavganın iç savaşa dönüştüğünü iddia etti. Başbakan Erdoğan'ın dedelerinin de isyancı Tuzcuoğlu Memiş'e destek verdiğini öne süren Yurtsever, şunları söyledi:

"Tuzcuoğlu Memiş üzerine 1817 yılında sayıları 30 bini bulan asker gönderildi. Memiş, Of yakınlarında yakalanarak idam edildi ve kesilen kellesi İstanbul'a getirilerek Topkapı Sarayı girişinde halka seyrettirildi. Bu olay yaşandığında Memiş Ağa 100 yaşının üzerindeydi. Bu olay sonrasında Memiş'e destek veren Pulihoz Köyü Ayanı Mehmet kendisi için 'isyancı' anlamına gelen Bakat sülale ismini benimsedi. 1850 tarihli öşür defterine de adını 'Bakatoğlu Memiş' yazdırdı. Bakatoğlu Memiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın büyük dedesinin adıdır."

Yurtsever, Erdoğan'ın isyancı refleksinin, tarihi arka planında Tuzcuzade Memiş olayının unutulmayan hatıralarının yansımasından kaynaklandığına dikkat çekti.

'İSİMLERİ YAŞATILSIN'

Yurtsever, Osmaniye Valisi Celalettin Cerrah ile Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu'na da çağrıda bulundu. Yurtsever, zamanın valisince idam edilen Bahçeli'nin dedeleri Fettahlı Ağca ve Ahmet beyler ile Başbakan Erdoğan'ın ailesinin desteklediği Tuzcuzade Memiş olayının kahramanlarının isimlerinin yaşatılmasını isteyerek, "Olayların üzerinden uzunca bir zaman geçmiş olmasına rağmen adı geçen isyancılar veya 'halk kahramanlarının' isimlerinin ana cadde veya okula, yeni kurulan yerleşim birimine verilmesi için Osmaniye Valisi Cerrah ve Rize Valisi Hacımüftüoğlu'nu harekete geçmeye davet ediyorum" dedi.

Etiketler :