Erdoğan ve Putin'den ortak basın toplantısı

Erdoğan ve Putin'den ortak basın toplantısı

Putin, Erdoğan'la düzenlediği ortak basın toplantısında; Mayıs ayındaki rakamları açıklayarak yaz için Rus turist müjdesi verdi.

Cumhurbaşkanı, resmi temaslar için gittiği Rusya'da görüşmelerin ardından Putin'le kameraların karşısına geçti.

İkili, ortak basın toplantısı düzenliyor.

Putin'in açıklamalarından öne çıkan kısımlar şunlar;

RUSLAR TÜRKİYE'Yİ TERCİH EDECEK MÜJDESİ

"Karşılıklı hizmet ticareti ve yatırım anlaşmalarının tamamlanması konusunda anlaştık. Ortak yatırım 1 milyar dolar tutarında ortak yatırım fonunun çalışmaların tamamlanması konusunda anlaştık. İnsani alanda işbirliğini ele aldık. Mayıs ayında Rus turistlerin 3'te 1'i Türkiye'yi tercih etmiştir. Rus turistlerin Türkye'de güvenliğinin sağlanması kritik önem taşımaktadır."

Putin: Rus turistlerin 3'te 1'i Türkiye'yi tercih etti VİDEO

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan kısımlar şunlar;

"ARZU EDİLEN İVMEYİ YAKALIYORUZ"

"Son 2 ay içerisinde Rusya'ya 2. ziyaretimi gerçekleştiriyorum. 2016 Ağustos ayından bu yana Putin'le 5. kez bir araya geldik. Tüm bu görüşmeler sayesinde siyasi ilişkilerimizde arzu edilen ivmeyi yakalıyoruz.

"EKONOMİ KURMAYLARIMIZ SIK SIK BİR ARAYA GELİYOR"

Şüphesiz iki ülke liderlerinin sınamalar karşısında sağduyulu yaklaşımları bu ilerlemelerde önemli. Ekonomi kurmaylarımız Moskova ve Ankara'da sık sık bir araya geliyorlar. İlerleyen günlerde bu çalışmaların faydalarını da görmeye başlayacağız.

"SURİYE'DEKİ KONUŞMALAR SÜRDÜKÇE KONUŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Bugün Suriye meselesini de görüşme fırsatı bulduk. Çok sevdiğim bir Rus atasözü var; 'Kimin neresi ağrıyorsa onunla ilgili konuşur.' Suriye'deki acılar sürdükçe konuşmaya devam edeceğiz. Garantörler olarak yükümlülüklerimizi yerine getirme konusunda son derece hassas davranmalıyız.

Moskova'da yapılan eylemlerde İstanbul'da yapılan eylemler arasında hiçbir fark yoktur. Terör örgütleri insanlığın ortak düşmanlarıdır. Geçtiğimiz hafta Rus askerlerinin uğradığı kaza nedeniyle geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz olmuştur."

Erdoğan ve Putin'den ortak basın toplantısı

SORU CEVAP KISMI

Suriye'deki güvenli bölge ve krizin çözümü hakkında sorulan soruya Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Ta başından itibaren her yerde güvenli bölge ifadesini kullandım, bugün de kullanıyorum. Rai-Cerablus arası ve güneye doğru 4-5 bin km'lik alan. Şimdi de çatışmasızlık bölgesi çıktı ki bu bölge de İdlib. Burada malum Halep'ten kaçan insanların yaşam mücadelesi var. Oradaki bir yeşil hatta bir çatışmasızlık bölgesi ilan edildi. Temenni ederim ki bu bölge korunmaya devam eder. Bugün sayın başkanla harita üzerinde ayrıca müzakere ettik. Astana'daki önemli konulardan bir tanesi de bu. Bu çatışmasızlığın bir karara bağlanması, Suriye'de önemli bir adımın atılmasına vesile olur." cevabını,

Rusya Devlet Başkanı Putin, ise; "Suriye krizi ancak ve ancak siyasi yollarla çözülebilir. Fakat bu siyasi sürecin gelişmesi için çatışmaların durdurulması gerekiyor. Rusya-Türkiye-İran bu formülün oluşmasına en büyük katkı sağlayan ülkelerdir. Yöntemlerden bir tanesi bu güvenli bölgeler veya çatışmasızlık bölgelerinin oluşturulması. ABD Başkanı'nın birtanesinin açıklamasında da bu tabir kullanıldı, Trump'la telefonda da bu konuyu görüştük. ABD yönetimi bu girişimleri destekliyor. Rus tarafı bir ön görüşme yaptı hem Şam hem Tahran'la. Hepimizin ortak düşüncesi belirli mekanizmaların oluşturulması doğrultusundadır. Astana'da toplanan çatışma taraflarının nihai kararı vermeleri gerekiyor. Kendi ülkelerinin kaderlerini onlar tayin edecek. Biz de garantörler olarak bu mekanizmaların ilerde gelişmesi ve verimli hale gelmesi için elimizden geleni yapacağız. Bu öneriyi destekliyoruz." cevabını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.