Erdoğan'ın Kral Saul benzerliği

Erdoğan'ın Kral Saul benzerliği

Yazar Ahmet Yavaşoğlu, Saul ve Davut kitabında, Eski Ahit'teki yazılanlardan hareketle Başbakan Erdoğan ile Davut Peygamber arasındaki çarpıcı benzerlikleri ortaya çıkardı.

Geçmişe ait ancak günümüzde de benzeri yaşanmış çok tanıdık bir hikaye…

Aşağı yukarı 3000 yıl önce, Hz Musa’nın Kızıl Denizi mucizevi bir şekilde aşmasından 500 yıl sonra İsrailoğulları bugünkü İsrail-Filistin civarında bir bölgede yaşıyorlardı.

Zor zamanlar geçiren İsrailoğulları ölümcül dış tehditlerin yanı sıra devletin içini oyan ve bir türlü önü alınamayan yolsuzluklarla karşı karşıyaydı.

Sonunda İsrailoğulları halkı isyan noktasına gelmiş seçkinlerden ve halktan oluşan bir kısım temsilciler İsrailoğullarını yönetmekte olan son hakim Peygamber Samuel’e giderek artık devleti yönetemediğini, yolsuzlukların başını alıp gittiğini ve diğer uluslar gibi kendilerini yönetecek bir kral atamasını isterler.

1.Samuel.8: 5 Ona, "Bak, sen yaşlandın" dediler, "Oğulların da senin yolunda yürümüyor. Şimdi, öteki uluslarda olduğu gibi, bizi yönetecek bir kral ata."

İsrailoğullarının bu İsyanı Peygamber Samuel’ekarşı gibi olsa da gerçekte bu isyan Tanrıya olan bir isyandı. Peygamber Samuel bu talebi Tanrıya götürdüğünde Tanrı İsrailoğullarının talebini kabul eder, ancak bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını peygamber Samuel aracılığıyla halka anlatır.

Ve Tanrı sonunda, Saul adında halktan birini kral olarak seçer. Saul Benyaminli Kiş adında sözü geçen bir adamın oğludur. Boyu herkesten bir baş uzundur ve Tanrının emriyle adil bir şekilde kral seçilir. Ancak garip bir şekilde Saul kral seçilirken ortadan kaybolmuştur ve Tanrının yerini göstermesiyle Saul bulunup kral ilan edilir.

Saul kısa bir zaman içinde halk arasında kurtarıcı gibi görülür, ancak İsrailoğullarından bir kesim Saul’e muhalefet etse de, Saul şimdilik ses çıkarmaz.

Saul halkın güvenini boşa çıkarmaz ve düşmanları Ammonluları, Filistlileri ve Amelekleri birer birer yenerek büyük başarılar kazanır. Halk Saul’u bu başarılarından dolayı daha da sahiplenir, hala yaşamakta olan peygamber Samuel halkı toplayarak mealen şu ünlü konuşmasını yapar.

“Tanrı istediğiniz kralı seçti, eğer tanrıya uyup ona karşı gelmezseniz tanrı sizi yüceltecek, karşı gelirseniz eğer o zaman tanrı kralınızla beraber sizi cezalandıracak”1.Samuel.12: 13-14-15

İşte o an İsrailoğulları için oldukça zorlu ve şaşırtıcı bir süreç başlamıştır. Zira hem Tanrının hem de peygamber Samuel’in uyarıları bir bir gerçekleşirken İsrailoğulları daha zorlu ve ölümcül bir sürece girmiş, hesapta olmayan yeni bir karakter bu karmaşık oyuna dahil olmuştur. Sözü geçen O karakter Kur’an'da da adı sıkça geçen Davut peygamberin ta kendisidir.

Bu kitabın hazırlanması sırasında dikkatimizi çeken çok önemli bir noktaya temas etmekte yarar görüyoruz. İsrailoğullarının ilk kralı Saul’un özellikleri Eski Ahit'te çok ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır. Dikkatimizi çeken yönü ise Kral Saul’un şahsi özellikleri, kişiliği ve yaşadıkları, Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğanın ile inanılmaz derecede çok benziyor olmasıdır. Bu benzerliklerden sadece birkaçını aşağıda sıraladık.

Kral Saul’un Başbakan Erdoğan ile inanılmaz benzerlikleri, yaptığı zorlu savaşlar ve verdiği zorlu kararlarlada kendisini daha da gösterir. İsrail’in ilk kralı Kral Saul’un çok ilginç hikayesi ve Davut ile mücadelesi “Saul ve Davut” adlı kitabın içinde bulabilirsiniz.

 

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.