Erdoğan'a cevap veren CNN, açıklamasında samimi mi?

Erdoğan'a cevap veren CNN, açıklamasında samimi mi?

Başbakan Erdoğan'ın bugün yaptığı grup toplantısında CNN International'ı sert bir dille eleştirmesinin ardından CNN'den yanıt geldi. Ancak yanıt samimi bulunmadı.

Başbakan Erdoğan, bugün yaptığı grup toplantısında CNN International'ın Gezi olaylarını geçen yıl olduğu gibi yine provoke etme çabasına karşı sert tepki göstermiş, "O CNN International'in dalkavuğu orada bir şeyler yapmaya çalışıyor. Geçen yıl 8 saat aralıksız yayın yaptı. Şimdi de suçüstü yakalandı. Bunlar görevli, bunlar ajan görevi icra ediyor" ifadelerini kullanmıştı.

CNN ERDOĞAN'A CEVAP VERDİ

CNN International'dan jet bir açıklama geldi, kendilerinin tarafsız olduğu iddia edilerek söz konusu açıklamada şöyle denildi: “Türkiye ile ilgili haberlerimizin net bir biçimde arkasındayız -ki bu haberler adil, somut verilere dayalı ve tarafsız olmuştur, olmaya devam etmektedir. (We stand unequivocally by our reporting Turkey, which has been and continues to be fair, factual and impartial.)”

CNN TÜRKİYE KONUSUNDA NE KADAR TARAFSIZ?

Ancak CNN International'ın Türkiye, özellikle Gezi olayları konusunda tarafsızlık karnesi iç açıcı görünmüyor. 

İşte CNN'in son dönemdeki Türkiye tutumundan bazı satırbaşları: 

- CNN International, Yunanistan'da, İngiltere'de, ABD'de, Almanya'da yaşanan Gezi benzeri olayları görmezden gelmesine rağmen, Türkiye'deki olaylarda yaklaşık 10 saat süreyle canlı yayın yapmıştı. 

- Yine Gezi olayları sırasında, CNN'den Christiane Amonpour, günlerce Başbakan Erdoğan'ın Dışişleri Başdanışmanı İbrahim Kalın'dan röportaj almak için çaba sarfetmesine rağmen, yayın esnasında Kalın'ın sözünü, en önemli yerinde keserek "Sir, show is over (oyun bitti-program bitti)" diyerek yayını sonlandırmıştı. Amanpour, yayını bitirdikten sonra ise Taksim'deki CNN muhabirine bağlanmıştı. 

- İbrahim Kalın'a bu muameleyi yapan Amanpour, bir dönem İsrail askerleri tarafından karargahı kuşatılan, hiçbir lidere yapılması uygun olmayan bir muhameleye maruz kalan Arafat'la canlı yayın bağlantısı kurmuştu. Ve Arafat'a şoke eden bir soru sormuştu: Bu şiddeti ne zaman durduracaksınız. 

- Öte yandan, İbrahim Kalın'ı yayından alarak büyük bir saygısızlığa imza atan CNN, Gezi olayları sırasında attığı provokatif twitiyle büyük tepki çeken Mehmet Ali Alabora'yla yüz yüze röportaj yapmıştı. 

Bu iki olayı geçtiğimiz yıl A Haber ekranlarında değerlendiren Hilal Kaplan, bunun bilerek bir prestij yıkma savaşı olduğunu söylemişti. 

- Gezi olayları esnasında Başbakan Erdoğan'ın grup konuşmasını yorumlayan CNN International, "Hüsnü Mübarek de iki yıl önce böyle konuşuyordu" tespitini yaparak, Erdoğan'ı, uzun yıllar Mısır'ı yöneten diktatörle aynı kefeye koymuştu. 

- Yine Gezi Parı olayları sırasında Taksim'den canlı yayın yapan CNN International'ın savaş muhabiri "Suriye'de de aynı bunlar yaşanmıştı" ifadelerini kullanmıştı. Muhabir, akla ziyan bu yorumuyla, skut füzelerinin atıldığı, insanların üzerine bombaların yağdırıldığı, yüz binlerce insanın hunharca öldürüldüğü Suriye'yle Gezi olaylarını birbirine benzetmişti. 

- CNN International'ın şok eden bir diğer yayını ise, Gezi olaylarının devam ettiği, Taksim'in işgal altında tutulduğu günlerde Erdoğan'ın Kazlıçeşme'de yaptığı, o güne kadar yapılmış en kalabalık mitingin fotoğrafını çarpıtarak verdiği yayındı. Söz konusu yayında, CNN'in internet sitesi Kazlıçeşme mitinginin fotoğrafını manşetten vererek, fotoğrafın altına "Türkiye'de hükümet karşıtı protestolar" başlığını atmıştı. 

Bu haber büyük tepki çekmiş, kurum daha sonra özür dilemek zorunda kalmıştı. 

- CNN'in son vukuatlarından biri de, 17 Aralık darbe girişiminin ardından, yoğun şekilde Türkiye'yi terör devleti ilan etme çabalarında gösterdiği gayret oldu. Türkiye'nin El Kaide'ye silah gönderdiği algısını oluşturmak için bir video yayınlayan CNN International'ın bu çabası da sonuçsuz kalmıştı. Genelkurmay'ın açıklamasına göre bu video montajdan ibaretti.

Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada, CNN International'da yayınlanan ve Radikal İslamcı terör örgütü El Kaide militanlarının Hatay üzerinden Suriye'ye geçişiyle ilgili görüntülerinin yer aldığı videonun montaj olduğu tespitinde bulunmuştu. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.