Erdoğan'a küstah eleştiri

Erdoğan'a küstah eleştiri

Bloomberg editörü Jeffrey Goldberg Başbakan Erdoğan'ı küstah bir dille eleştirdi: Aklının yarısını yitirmiş bir bağnaz.

İNTERNET HABER - Amerikan yayın kuruluşu Bloomberg’in editörlerinden Jeffrey Goldberg, “Türkiye ’nin Erdoğan’ı: Beyninde Yahudiler olan akıllı bir adam” başlıklı yazısında Başbakan Erdoğan’la hakarete varan eleştirilerde bulundu.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun kendisini telefonla arayıp özür dilemesine rağmen Erdoğan’ın İsrail’i sıklıkla günah keçisi haline getirdiğini yazan Goldberg’in yazısı şöyle:

“Optimistler, son birkaç yıldır Erdoğan’ın İsrail’e yönelik kızgınlığının temelinde 2010’da yaşanan Mavi Marmara saldırısından kaynaklanan kinin yattığını savunuyor. Hatırlanacağı üzere, Mavi Marmara gemisinde bulunan Hamas yanlısı Türk aktivistler, ‘İsrail ablukası’ tabir ettikleri Gaza Şeridini aşmayı amaçlıyordu. İsrail’in gemiyi durdurma girişimi sonucu 8 Türk ve 1 Türk asıllı Amerikalı yaşamını yitirmişti.
Türkler pek çok şeyin yanında İsrail’in bu olayı ele alış biçimi sebebiyle özür dilemesini de istemişlerdi. İsrail bu isteğe 3 yıl boyunca karşı çıktı. Onlara göre askerleri gemiye indiği anda, Türk aktivistler askerlere saldırmıştı. İsrail’in yasal olarak gemiyi durdurma ve sularına girmesini engelleme hakkı vardı. Daha sonraİsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu bu konuda, Obama da yanındayken Erdoğan’a telefon açarak ölümler için özür diledi. Bu özürden sonra Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha sakin bir döneme girmesi gerekirdi.”

ERDOĞAN’IN BEYNİNDEN YAHUDİLERİ ÇIKARTMAK ZOR

“Erdoğan’ın beyninde Yahudiler var ve onları buradan çıkartmak çok zor. Bu yüzden geçtiğimiz gün Mısır’daki olaylardan bahsederken şöyle söyledi:

Mısır hakkında ne dendi? Demokrasinin sandık demek olmadığını… Bunun arkasında kim var? İsrail var. Elimizde bunun kanıtları var.

Müslüman Kardeşler’in şiddetle bastırılmasının ardında İsrail’in olduğuna dair kanıt mı?Erdoğan bu konuda şahsen bir kanıt sunmadı. Ancak bir yardımcısı daha sonra başbakanın internetteki bir videoya atıfta bulunduğunu söyledi. 2011’de çekilen söz konusu videoda şu anki İsrail Adalet Bakanı, Tzipi Livni ve Fransız Yahudi felsefeci Bernard-Henri Levy bir konferansta konuşurken görülüyor. Bernard-Henri Levy videoda Müslüman Kardeşlerin Mısır’ı yönetmesine karşı olduğunu belirtiyor.
Hepsi bu. Soruşturma sona erdi. Fransa ’da yaşayan Yahudi bir felsefeci televizyonda Müslüman Kardeşler’i sevmediğini söylüyor ve bu Erdoğan için yeterli bir kanıt teşkil ediyor.”

AMERİKA’DA BÖYLE BİR ŞEY OLAMAZDI

Amerika’da birisi televizyona çıkıp tek bir ‘kanıta’ bağlı olarak Yahudi devletinin Mısır’daki kaostan sorumlu olduğunu söyleseydi, bu kişi başka herhangi bir yorum yapma imkanı bulamazdı. (Buna El Cezire kanalı da dahildir sanırım.) Ancak burada herhangi birinden değil, Amerika’nın başlıca askeri müttefiklerinden ve 70 milyondan fazla nüfusa sahip bir ülkenin başbakanından bahsediyoruz.”

BAŞBAKAN GEZİ İÇİN DE İSRAİL’İ SUÇLAMIŞTI

Üstelik bu, başbakanın bu tip suçlamaları yaptığı ilk sefer de değil tabii. Erdoğan yakın zamanda hükümetine karşı yapılan, ülke çapındaki protestoları da “faiz lobisine” bağladı. Bu da üstü kapalı biçimde Yahudileri suçlaması anlamına geliyordu ki, akabinde Başbakanyardımcısı Beşir Talay da ağzındaki baklayı çıkardı: Protestolar ‘Yahudi diasporasının’ suçuydu.”

BEN YATIRIMCI OLSAYDIM…

Başbakan ne Avrupa’da ne de Ortadoğuda arkadaş edinmekte çok başarılı değil. Yine deErdoğan çok akıllı bir adam olarak tanınıyor. Yine de bu anti-semitik tavırları onu aptallaştırıyor. American Interest dergisinden Walter Russell Mead’in de dediği gibi, anti-semitizmle yüklü kişiler, karmaşık sosyal düzen içinde gelişen olayların, neden öyle geliştiği ve sonuçları arasındaki ilişkiyi fark etmekten acizdirler. Türkiye’de yaşayan bir yatırımcı olsaydım, bunu aklımın bir köşesine yazardım.

Bunu söyleyerek ne yaptığımı fark ettiniz mi? Bundan 1 yıl kadar sonra Erdoğan (eğer şanslıysam), Türkiye’de o sırada her ne yaşanıyorsa, bu yazıyı sebep gösterecek.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.