Erdoğan'dan 'AK Parti' açıklaması

Erdoğan'dan 'AK Parti' açıklaması

Başbakan Erdoğan, ATV'nin yayını AK Parti Genel Merkezi'nden yapılan"Başbakanla Gündem" adlı programında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, Gazeteci Mehmet Barlas'ın, "Bu kadar başarılı bir siyasetçi,her girdiği seçimde niye bu kadar sinirli? AK Parti'ye, 'AKP' diyenlere edep dışı hareket dediniz... Niye AKP'ye kızdınız, özel birine mi kızdınız? Deniz Baykal'a siz de 'sen diyorsunuz. Deniz Baykal sizden 20 yaş büyük... Niye bu kadar sinirlisiniz?" sorusu üzerine, gülerek, "aslında siz bunun cevabını verdiniz"dedi.

"Aslında bir tespit yaptığını, herhangi bir kişiye karşı verilmiş bircevap değil, tespit olduğunu" dile getiren Erdoğan, yaptığı bu tespiti, aslındaTürk Dil Kurumunun (TDK) da yaptığını belirtti. Erdoğan, daha önce bu konuyla ilgili TDK'dan cevap istediklerini, bununla ilgili bir soru gelebileceği düşüncesiyle TDK'nın cevabını yanına aldığını kaydeden Erdoğan, AK Parti'yi kurduklarında Yargıtay Başsavcılığına partilerinin kısaltılmış ismini de açılımını da gönderdiklerini anlattı. Oy pusulalarında da "AKP değil, AK Parti" yazdığına dikkati çeken Erdoğan'ın "Şimdi mesela sizin isminiz Mehmet. Sizin isminizi birisi çok farlıansa" sözleri üzerine Barlas, kendisine küçükken Mehmet yerine "Memo" diye seslenildiğini ve buna hiç kızmadığını belirtti.

Erdoğan, bunun üzerine şöyle konuştu:"Biz de lakap diye aramızda, halk arasında anılır, bu söylenir. Biz de çocuklarımıza, arkadaşlarımıza o lakabı takardık. Ama bir siyasi partinin tescilli bir adı varken, bu tescilli adı kullanmayan, bu süreç yeni başlamadı, bu sürecin başlaması 2002 yılındadır. 2002 yılında bir köşe yazarı bu süreci başlattı ve "AK Partiye, (AK Parti) demeyin, (AKP) deyin'... Oradan başladı ve genişleyerek gitti. Şimdi böyle bir tespit var. Ben burada şunu özellikle vurgulamak isterim; TDK'nın konuyla ilgili bu açıklaması bana göre çok çok önemli. O da şu; bugün TÜİK var. Açılımı nedir? Türkiye İstatistik Kurumu... Eğer biz bunu Türkiye İstatistik Kurumu olarak vereceksek, bunun kısaltılmış adının 'TİK' olması lazımama 'TİK' Demiyoruz, aynı şekilde TÜBİTAK var. Ne ise onu kullanıyoruz. Bizim de isteğimiz, sadece bizim açılımımız Adalet ve Kalkınma Partisidir, ama kısaltılmış adımız da AK Parti'dir ve bu tescilli adımızdır. Niçin bizim bu tescilli adımızla değil, farlı kendinize göre belirlediğiniz bir ad ile anmak istiyorsunuz. Burada, samimi bir niyet yok. Burada istediğimiz adabı muaşerete davettir. Biliyorsunuz, adap kelimesi de edep kelimesinin çoğuludur.

"YARGIYA GÖTÜRMEK DURUMUNDA KALDIK"

Bu işin üstüne gidilmese daha iyi olmaz mıydı?" sorusu üzerine de Erdoğan, "bizim özellikle bu konudaki vurgumuzun sebebi, bu kasıltılmış adı çok farklı şekilde açmaya başlayanlar oldu. Bu benim bu süreci başlatmamdan sonra değil, daha önce oldu ve çok çirkin bu işi açanlar oldu" dedi. Erdoğan, şöyle devam etti:

"Bu konuları bile biz yargıya götürmek durumunda kaldık. Yargıdan da aldığımız cevaplar, ağır eleştiri. Bakın bir siyasi partiye, ağza alınmayacak,edep dışı bu ifadeleri çevirenler oluyor. Bu tür kabiliyeti olanlar var.Parlamento içinde de var, parlamento dışında da var. biz kalkıp da bunu halkımızaanlatmazsak, bunu söylemezsek, kendi partimizin adını savunmaktan aciz duruma düşeriz ki bu doğru olmaz. Bakın Anavatan Partisi... Niye 'AVP' diye bunu hiç söylemediler. ANAP diyorlar, tescilli adı öyle de onun için...Bakın burada kimi zaman adı oluşturan baş harfler yerine, addakihecelerle de kısaltma yapıldığı görülmektedir' diyor. 'Kurumlar, kuruluşlar,dernekler, adlarını belirledikleri gibi, adlarının kısaltmalarını da belirlemeözgürlüğüne sahiptir' bunu TKD söylüyor. Biz bu özgürlüğümüzü kullanmışız, bunuda Yargıtay Başsavcılığına tescil ettirmişiz."

Etiketler :