Erdoğan'dan İsrail ile ilgili önemli açıklama

Erdoğan'dan İsrail ile ilgili önemli açıklama

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'de yaptığı konuşmada Türkiye-İsrail ilişkileri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brookings Enstitüsü'nde düzenlenen panelde önemli açıklamalarda bulunarak, Türkiye-İsrail ilişkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan, "Temenni ederim ki, Nisan ayı ortasında tarafların yapacağı görüşmelerle buradan olumlu bir neticeyi sağlayabiliriz." dedi.

BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ

Bölgedeki bir diğer önemli meselenin de İsrail-Filistin ihtilafı olduğunu kaydeden Erdoğan, "İsrail'in işgali ve saldırıları altında yaşam mücadelesi veren Filistinli kardeşlerimizin çektiği acılara hiç bir zaman kayıtsız kalmadık. Bugün de aynı hassasiyetle onların yanındayız. Ortadoğu'da kalıcı barışın sağlanabilmesi için Filistin topraklarında 49 yıldır süren işgalin sona erdirilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan egemen ve bağımsız bir Filistin devletinin kurulması şarttır." dedi.

MAVİ MARMARA

Mavi Marmara gemisine düzenlenen saldırıdan sonra Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi için İsrail'den beklentilerini ifade ettiğini anımsatan Erdoğan, "Başbakan Netanyahu'nun 2013 yılında telefon ederek özür dilemesinin ardından sürece ilişkin görüşmeler başlatılmıştır. Burada gerçekten Sayın Obama'nın özel bir girişimi olmuş ve İsrail ziyaretinden dönüşte de kendileri telefonla aramak suretiyle havaalanından kendileriyle görüşmüş ve bu özür beyanını dinlemiştik ve bununla süreç başladı. Ardından tazminat konusuyla ilgili süreç devam etti ve bu tazminat konusunda da ben herhangi bir sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum." değerlendirmesini yaptı.

İSTANBUL'DAKİ SALDIRIDA ÖLEN İSRAİLLİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 19 Mart'ta İstanbul'da gerçekleşen bombalı saldırıda, üç İsrailli turistin hayatını kaybetmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü İsrailli muhattaplarına ilettiğini, tüm kurumların yaralılara yardım için seferber edildiğine dikkati çekti. Erdoğan, "Ama şunu çok açık samimim söylüyorum, DAİŞ'in bir defa İstanbul'daki bu eylemi sadece İsrailli turistlere yönelik bir eylem değildir. Aynı şekilde ülkemizin çok daha farklı yerlerinde DAİŞ bu eylemlerini sürdürmektedir ve DAİŞ'in bütün örgüt elemanlarına karşı da yoğun bir mücadeleyi bizler güvenlik güçlerimizle sürdürüyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR

İsrail tarafının da sergilenen bu işbirliği için Türkiye'ye teşekkürlerini ilettiğini bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:

"Sayın Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmemizi de yaptık ve değerlendirmeyi çok açık net işbirliği merkezli olarak ortaya koyduk. Önümüzdeki dönemde İsrail ile ilişkilerimizin aramızda tüm sorun alanlarında olumlu ilerlemelerin sağlanmasını temin edecek şekilde gelişmesini bekliyoruz. Bu noktada ambargonun kaldırılması önemli bir şu anda başlık. Nedir bu? Filistin, biliyorsunuz enerji noktasında ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Yaklaşık günde 4 saat enerji imkanı var ve Aşdod Limanı'ndan oraya gelecek bir enerji gemisiyle Gazze'ye oradan elektrik enerjisi verilebilmesi ve burada halkın enerji imkanını bir defa sağlayabilmesi temennimizdir, bunu kendilerine ilettik."

SU SIKINTISI

İsrail'in, Filistin ve Gazze'de ciddi su sıkıntısı olduğunu bildiğini ve bu sıkıntıyı gidermek amacıyla hem denizden su temini yoluyla adım atılması hem de sondaj yoluyla su teminini sağlayabilmek için girişimleri olduğunu söyleyen Erdoğan, konuyla ilgili tekliflerinin İsrail tarafına iletildiğini bildirdi.

Okul ve hastane gibi konulardaki ihtiyaçların giderilmesi ve Türkiye üzerinden ayni yardımların Filistin ve Gazze'ye ulaştırılması konularıyla ilgili görüşmelerin de devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Temenni ederim ki nisan ayı ortasında tarafların yapacağı görüşmelerle buradan olumlu bir neticeyi sağlayabiliriz" dedi.

Ekonomik istikrarsızlıklar, gelir dengesizlikleri, yoksulluk, çevre sorunları, genç işsizliği, salgın hastalıklar, sosyal dışlanma gibi konuların başlıca sorunları işaret ettiğine vurgu yapan Erdoğan, bu sorunların her birinin yıkıcı sorunlar ve sonuçlar doğurduğunu ayrıca yeni tehditlerin de tetikleyicisi olabildiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.