Erdoğan'ın genelgesi var ama...

Erdoğan'ın genelgesi var ama...

Erdoğan’ın 2010 yılında hazırlattığı mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesine ilişkin genelgeye rağmen mevsimlik tarım işçilerinin hayatı drama dönüştü.

Özelikle kış aylarında yağmur ve çamurla boğuşan tarım işçilerinin aldıkları yevmiye ya odun-kömüre ya da doktora gidiyor. Herhangi bir sosyal güvenceleri olmaksızın sabahın erken saatlerinden akşama kadar tarlalarda çalışan işçiler yorgunluklarını atmak üzere gittikleri çadırlarında da ayrı ayrı sorunlarla boğuşuyor.
Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde havuç toplamak için gelen yaklaşık 200 Şanlıurfalı aile zorlu kış şartlarına dayanmaya çalışıyor. Çadırlarda yaşam mücadelesi veren aileler için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayınlanan genelgeye rağmen herhangi bir iyileştirme yapılmamış.

ISINMAK BİR YANA DURSUN ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ TEHLİKEDE
Tarlalarda günlük en fazla 25 TL yevmiye ile çalışan Gülten İstekli 3 çocuğunun doktor parasını bile karşılayamamaktan şikayetçi. Çalıştıkları firmanın yakınına kurdukları çadırlarında hayatın çok zor geçtiğini anlatan İstekli, “Zor şartlar altında bir de çocuklarla birlikte olmak çok zor. Üşüyorlar, acıkıyorlar. Kızım okul çağında ama eşimle çalışmak zorunda olduğumuz için kızım okula gidemiyor. Hastalıktan kurtulamadık. Aldığımız yevmiyeyi yemek ve ısınmak için aldığımız odun kömüre harcıyoruz. Çağdışı bir ortamda susuz ve tuvaletsiz yaşam büyükleri bir derece ama çocukları hemen etkiliyor. Çocukları durdurabilmek çok zor. Toprağın içindeler. Kaldığımız çadırlar korunaklı değil. Herşey bir yana ben üşümeye razıyım ancak çocuklarımın okula gidebilmeleri için devletin bize yardım etmesini bekliyorum. Yılın 11 ayı buralardayız, tarlalardayız. Çocukların eğitimi için çok geç bile kaldık. Ama durumumuz belli.” dedi.
Memleketlerinde kısıtlı iş imkânı nedeniyle yevmiyeyle çalışmak için şehir şehir dolaştıklarını söyleyen Salih Çelik ise beraberlerinde getirdikleri çocuklarını kendi imkânları ile okula gönderdiklerini ancak uzak mesafedeki okula çocukların yaya olarak gidip gelmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Yaşadıkları alanda kurulan çadırlarda kalanların sayısına bakıldığında köy statüsünde olduklarını ve burada yaşayan çocukların okula gidebilmeleri için servise ihtiyaç duyduklarını söyleyen Çelik, “Şu anda buradan yaya olarak okula giden çocuk sayısı 5’i geçmez. Ancak bir servis imkanı sağlanırsa eğer bu sayı 15-20’yi bulur. Bunu devletten bekliyoruz. Odun yardımı bize yapılmıyor. Kışın bir muşamba altında yaşamanın zorluğunu bizler çok iyi biliriz. Geceleri soğuk olduğu için soğuk oluyor. Devlet bir an önce bizlere yardım elini uzatmalı.” dedi.

ERDOĞAN’IN İMZASIYLA YAYIMLANAN GENELGE NEYİ KAPSIYOR?
2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzalı mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma ve sosyal hayatlarının iyileştirilmesi genelgesi Resmi gazetede yayımlanmıştı. Genelgede işçilerin ihtiyaç duyduğu ekmek ve yemek pişirme, çamaşır ve bulaşık yıkama ile tuvalet ve banyo mahalleri gibi asgari ihtiyaçların karşılanacağı barınma yerlerinin işverenlerce karşılanmasının sağlanacağı kararı bulunuyor.
Mevsimlik işçilerin yerleşim alanlarının, doğa olaylarından fazla etkilenmeyecek, elektrik, su, kanalizasyon, yol gibi hizmetlerin sunumunun kolaylıkla sağlanabileceği, sağlık şartları uygun, tehlikeli tesislere ve girilmesi yasak yerlere yeterli mesafede, barınacak işçilerin sayısına uygun büyüklükteki hazine arazileri arasından seçilmesine özen gösterilmesi istenmişti.
Genelgede ayrıca toplulaştırılmış çadır yerleşim yerlerinde il özel idarelerince seyyar kolaylık tesislerin kurulması bu tesislerde tuvalet, banyo, çamaşır ve bulaşık yıkama yerleri ile ekmek pişirme imkânları ve gerektiğinde derslik olarak kullanılabilecek sosyal tesis bulundurulması planlanmıştı.
Mevsimlik İşçilerin zorunlu öğretim çağındaki çocuklarının eğitimlerini devam ettirmek üzere kendi yörelerindeki veya gittikleri yerlerdeki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarına misafir öğrenci olarak alınmaları veya taşımalı eğitim veya mobil eğitim gibi imkânlardan en uygun olanı seçilerek çocukların okula devamları sağlanacak ve çocukların okul kıyafetleri ve malzemeleri İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca temin edilmesi kararı alınmıştı.
Cihan

Etiketler :