Ergenekon Davası'nda kim kaç yıl hapis yatacak?

Ergenekon Davası'nda kim kaç yıl hapis yatacak?

Ergenekon Davası'nda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan sanıkların ceza infaz yasası dolayısıyla hapishanede 36 yıl yatmak zorunda olacakları ifade edildi.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, CHP milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu 66'sı tutuklu 275 sanıklı Ergenekon Davası'nda mahkeme nihai karar açıklandı.
 
İlker Başbuğ, Veli Küçük, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay, Doğu Perinçek başta olmak üzere bir çok isme ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. CHP Zonguldak milletvekili Mehmet Haberal ise tutuklandıktan 4 yıl sonra tahliye edildi.
 
Yerel mahkeme gerekçeli kararını tamamladıktan sonra dava dosyası temyiz incelemesi için Yargıtay’a gönderilecek. Önce Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, dava dosyasına ilişkin tebliğnamesini hazırlayacak. Balyoz davasına ilişkin temyiz incelemesi sürecinde Başavcılık 3 kişilik bir özel ekip kurarak, dosya üzerinde incelemesini tamamlayarak, tebliğnamesini hazırlamıştı. Başsavcılığın, kamuoyunun yakından ilgilendiği dava olması nedeniyle, hızlı bir şekilde inceleme yapabilmek adına benzer bir uygulamayı Ergenekon davası için de yapması bekleniliyor.
 
KİM NE KADAR YATACAK?
 
Ergenekon davası sanıkların aldıkları mevcut cezaların Yargıtay’da olduğu gibi onanması halinde, cezaevinde yatacakları süre “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun Hükümlerine” göre hesaplanacak. İnfaz kanuna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan sanıklar 36 yıl cezaevinde kalmak zorunda. Müebbet hapis cezası alan sanıklar ise 30 yıl cezaevinde kalacak.
 
İnfaz Kanuna göre, ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet hapis cezası almayan diğer sanıklar ise kendilerine verilen cezanın 4’te 3’ünü yatacaklar. Buna göre bazı Ergenekon davası sanıklarının haklarında verilen kararın onaylanması halinde cezaevinde kalacakları süreler şöyle:
 
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ ağırlaştırılmış müebbet: 36 yıl cezaevinde kalacak.
 
İşçi Partisi eski Genel Başkanı Doğu Perinçek’e ağırlaştırılmış müebbet ve ayrıca 34 yıl 4 ay hapis cezası: En fazla 40 yıl cezaevinde kalacak.
 
Danıştay baskınını yapan Alparslan Aslan iki kez ağırlaştırılmış müebbet ayrıca 90 yıl 3 ay hapis cezası: En fazla 40 yıl yatacak.
 
Gazeteci Mustafa Balbay 34 yıl 8 ay: 25 yıl 6 ay
 
Sendikacı, eski Türk Metal Başkanı Mustafa Özbek müebbet: 30 yıl yatacak.
 
Emekli Orgeneral Şener Eruygur ağırlaştırılmış müebbet: 36 yıl yatacak.
 
Gazeteci Tuncay Özkan ağırlaştırılmış müebbet: 36 yıl yatacak.
 
Emekli Orgeneral Hurşit Tolon müebbet: 30 yıl yatacak.
 
Emekli Orgeneral Hasan Iğsız müebbet: 30 yıl yatacak.  
 
Emekli Orgeneral Nusret Taşdeler müebbet: 30 yıl yatacak.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.