Dedikodusu bile hasta etmeye yetti

Dedikodusu bile hasta etmeye yetti

Ergenekon sanıkları için Meclis'i boykot eden CHP'li vekillerin, vekilliklerinin düşme ihtimali belirince hastanelerden sağlık raporu aldıkları ortaya çıktı.

Yemin krizi sırasında Meclis çalışmalarına mazeretsiz katılmayan milletvekillerinin vekilliğinin düşeceği ve ara seçim olacağı söylentileri üzerine birçok CHP'linin hastaneden sağlık raporu aldıkları ortaya çıktı. Ergenekon'un tutuklu sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ı milletvekili yaparak cezaevinden çıkarmayı planlayan CHP yönetimi, mahkemeden umduğu tahliye kararı çıkmayınca kriz çıkarmıştı.

AK PARTİ REST ÇEKTİ

CHP'nin boykotu uzayıp AK Parti de rest çekince ara seçim gündeme gelmişti.

Kamuoyu Anayasa'nın 84. maddesine göre üst üste mazeretsiz olarak beş kez Genel Kurul birleşimine katılmayan milletvekillerinin vekilliğinin düşürülebileceği ve yok sayılabileceğini konuşmaya başladı.

BÜROKRATLARA DANIŞTILAR

Milletvekilliklerinin düşeceği ve ara seçime gidileceği paniğine kapılan CHP'lilerin önce Meclis Kanunlar Kararlar Dairesi'ndeki bürokratlardan konuya ilişkin detaylı bilgiler aldığı öğrenildi.

Bürokratlardan Anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'ne göre böyle uygulama olabileceği bilgisini alan bazı milletvekilleri soluğu hastanelerde aldı.

ENSAR ÖĞÜT DE VAR

Vekiller gerektiğinde mazeret olarak TBMM'ye sunmak üzere sağlık raporu aldılar. Kulislerde konuşulanlara göre rapor alan milletvekilleri arasında CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt de yer aldı.

 

'80 CHP'li Meclis dışında kalabilir'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemin krizi sürerken 'gerekirse dört yıl yemin etmeyiz' diyerek kararlılığını vurgulamış ve erken seçime hazır olduklarını açıklamıştı. Fakat yemin krizinin bir erken seçim değil, ara seçime neden olabileceği ortaya çıkınca CHP'de büyük bir şok yaşanmıştı.

Bu sırada AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş'ın yemin için son tarih olarak 15 Temmuz'u işaret ederek, "Çağrı yapıyorum, 'inadı, direnmeyi bırakın bugün önünüzde fırsat var yemininizi edin ve görevinize başlayın' diyoruz. Ama bunu da yapmazlarsa herhalde 15 Temmuz tarihi son tarih olur. 1 Ekim tarihinde parlamento açılırsa ve o gün itibariyle Başkanlık Divanı bu konuyu değerlendirip karma komisyona gönderirse herhalde iş işten geçmiş olur" demesi CHP'lilerin endişelerini artırdı.

CHP'nin eski lideri Deniz Baykal, ara seçim halinde CHP'li 70-80 milletvekilinin Meclis dışında kalacağını söyledi. CHP'lilerin ara seçim korkusu, AK Parti ile CHP arasında varılın mutabakatla sona erdi.

 

Bir telaş da maaş için

CHP'lileri ara seçim korkusunun yanında bir de maaş endişesi sarmıştı. Yemin etmeyen milletvekillerinin maaş alıp almayacakları netlik kazanmamıştı. Yemin etmeyen milletvekilleri için "Maaşlarını hangi vicdanla alacaklar", "Bankamatik vekiller" gibi ifadelerin gündemde konuşulması, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdarğlu'nu da rahatsız etti. Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptığı görüşmede maaşlarının dondurulmasını istedi. Daha önce böyle bir uygulama hiç yaşanmadığı için neler olacağını bilemeyen CHP'li vekiller bu konuda da Meclis bürokratlarından bilgi aldı. Maaşların yatmayacağı eğilimi belirdi ve yemin etmeyen milletvekillerine maaş yatırılmadı. CHP'de Mersin Milletvekili İsa Gök hariç diğer milletvekilleri maaşların yatmasına az süre kala yemin ettiği için 15 Temmuz'da üç aylık maaşlarını alıp tatile çıktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.