Erken Seçim Yapılacak Mı?

Erken Seçim Yapılacak Mı?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, erken seçim iddialarını yalanladı, seçimlerin her zamanki gibi zamanında yapılacağını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, NTV'den Funda Görek'in sorularını yanıtladı. Kapusuz, "Ankara'da halk kararını verdi, şu an yasal prosedürler devam ediyor" dedi.

Kapusuz, erken seçim iddialarıyla ilgili de "Biz AK Parti olarak kurulduğumuz günden bu yana zamanında seçimlerin yapılmasını önemsedik. Yine zamanında yapılacaktır" şeklinde konuştu.
 
En çok tartışılan adreslerden birisi Ankara. Henüz sonuçlar açıklanmadı. Nedir Ankara’da son durum? Ne zaman bitecek bu tartışma?

Öncelikle 30 Mart seçimlerinin memleketimiz için hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Millet kararını vermiş, Türkiye'de destekledikleri partileri net göstermiştir. AK Parti yüzde 45.6’lık bir oranla Cumhuriyet tarihinin yerel seçimlerde rekor sonucunu elde etmiştir. Ankara’da da Ankara halkı kararını verdi. Bir takım yasal prosedürler devam ediyor ama il birleştirme tutanağının sonuçlarını ilk günden ilan etmiştik. 32 bin 0.97 oranında bir sonuçla Melih Gökçek AK Parti olarak seçimleri kazanmış oldu. Seçimler yapılırken seçim kurullarından başlar bu iş. Bu görevlilerden birisi sandık başkanı biri memur gerisi de partililerden oluşmaktadır. Büyükşehir için olduğu gibi ilçe belediye başkanı ve belediye meclisi üyelikleri için yine 7 imza var altında. Büyükşehrin tamamında 1750 okulda 12 bin 257 sandığımız var. Bu sandıkların tek tek hepsinin toparlanması tutanak olarak yapılmış. Burada da sonuçlar AK Parti adayının almış olduğu oy 1 milyon 416 bin 886, Cumhuriyet Halk Partisi’nin almış olduğu oy ise 1 milyon 384 bin 789. Bu kesinleşmemiş olduğu için elbette ilçe seçim kurullarına bir sonra itiraz hakkı vardı. İtirazları bütün siyasi partiler gibi biz de yaptık. Yapılmış olan itirazlar; 342 sandığa biz itiraz etmişiz ilçelerde, Cumhuriyet Halk Partisi 919 sandığa itiraz etmiş. Ama itirazı inceleyen ilçe seçim kurulları bunlardan 13 tane sandığın incelenmesine karar verilmiş. Değişen oylarda hem AK Parti hem Cumhuriyet Halk Partisi lehine var. Ama sonucu etkileyecek 200 tane oy artı ve eksi olarak yansıyacak. İlçe seçim kurulları biliyorsunuz; bir hakim iki memur dört partiliden oluşuyor. Orada partili üyeler de var bu sonuçların altında onların da imzası var. İl seçim kurulunda üç hakim dört siyasi parti temsilcisi var. Siyasi partilerin orada gözlemci olarak görev yaparlar ama oy hakları yok. Yani seçimler başından sonuna kadar yargı denetimi ve yönetiminde yapılır. Yargı görevini yaparken hep başında hakim vardır.
 
-Seçimle ilgili başka usulsüzlükler yapıldığını da söylüyor Ankara’da ana muhalefet partisi. Size ulaşan böyle bir durum var mı? bütün oyların yeniden sayılması yada seçimin iptaline gidebilecek kadar bu süreç ilerler mi?
 
Bunu ifade edenler bilmediklerinden değil kasten böyle yapmaktadırlar. Ankara’da ve Türkiye'de seçimlerin iptalini gerektirecek hiçbir olay söz konusu değildir. İlçe seçim kurulunda kendi üyeleri var kendi üyelerinin arasında olduğu bu kadar müracaat niye reddedilmiş? Bugün itibari ile 25 ilçenin 20 tanesini AK Parti almıştır. Sadece Haymana’da biraz ile yansımış olan itiraz söz konusudur, onun dışında hiçbir ilçede hemen hemen ihtilaf söz konusu değil. AK Parti’nin çıkartmış olduğu belediye meclis üye sayısı 99. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 24, Milliyetçi Hareket Partisi’nin 14, Demokrat Parti’nin 2, Büyük Birlik Partisi’nin 1. Bütün bu resmi sonuçlar açık ara AK Parti bu işi göğüslemiştir.
 
-Anayasa mahkemesinde bir karar geldi Twitter’a erişim engelinin kaldırılması ile ilgili, hala hayata geçmedi.
 
Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karar bireysel başvurudur. Onun için eğer verilen karar bir kişiyi veya bir şeyi ilgilendiriyorsa genele teşbil edilemez o bir hukuki tartışma konusu. Seçim sonuçlarını halkımız biliyor ama bir şeyi göstermekte yarar var. Cumhuriyet Halk Partisi’nin bu seçimlerde bir iddiası vardı Türkiye'nin birleştirici gücü diye. Cumhuriyet Halk Partisi’nin kazanmış olduğu illere bakalım önce. BDP’nin de bir bölge partisi olduğunu gördük. Türkiye'nin tamamını temsil eden bir AK Parti gerçeği var.
 
-Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül artık cumhurbaşkanlığı konusunu konuşmanın zamanı geldi dedi. Katılıyor musunuz?
 
Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamaları elbette bizim değerlendirmeye tabi tutacağımız bir husus değil. Ancak bizim gündemimizde herkesin içine sindirmesi gerekli olan milli iradenin sonuçları söz konusudur. Ana muhalefet partisine bir bakıyorsunuz hala bir ders çıkartmadığını, hala suçlamaların peşinde koştuğunu gösteriyor. Kemal Derviş’in bir açıklaması vardı 'asıl yoğunlaşmanız gerekenler o kasetler olmamalıydı, başkalarının peşine takılmamalıydınız, siz halkı ölçü almalıydınız' anlamına gelen ifadeleri var ki ben bunu çok önemsiyorum. Bu seçimin en önemli kaybedenlerinden birisi sayın Kemal Kılıçdaroğlu partisini koskoca Cumhuriyet Halk Partisi’ni bir kirli ittifakın parçası haline getirmiştir. Paralel yapının uzantısı, onların verdiği kaset bilgi belgelerle mitinglerini götürmüştür. Ve Artvin kaybeden belediye başkanı 'Ben yanıldım, yanıltıldım, partim de yanıltıldı' diye açık itiraflarda bulunuyor.
 
-Sayın Başbuğ Ergenekon’da gerekçeyi ciddiye almadığını hatta iddianameyi ve kararı da ciddiye almadığını söyledi.
 
Mahkeme kararları herkesi bağlar. Kesinleşmediği için herkes yorum yapabilir hatta tenkitte edilebilir. Ama unutulmasın ki kesinleşmesi halinde tanısa da tanımasa da geçerli olacağını bilmek gerekir. Yanındaki beyefendi söyledi, bir iddia var, seçimlerin şaibeli olduğu iddiası. Böyle uluorta hukukçu kimliğini taşıyan insanlar konuşuyorlarsa bir defa konuşması gayri kanunidir, kasta yönelik amacı kötü niyetli bir konuşma üslubudur. 1950’den bugüne kadar seçimler başarılı bir şekilde gitmiştir. Hele hele bu seçimler çok daha başarılıdır. YSK’nın her ilçe seçim kurulunda oluşturmuş olduğu sistem gereği bilgisayarlara girilen bütün sonuçlar olduğu gibi YSK’ya ve bütün siyasi partilerin elinde mevcuttur. İyi niyetliyseniz samimiyseniz orada çalışır incelemelerinizi yaparsınız. Eğer ciddi bir partiyseniz teşkilatlarınız size bu sonuçları getirir. YSK’nın sonucuyla mukayese edersiniz eksiklikleri bulursunuz. Yoksa uluorta toplumu gerçek, sokakları karıştırmak ve kötü niyetli bir takım girişimlere kapı aralamak istiyorsanız bunu kabul etmek mümkün değildir.
 
-Bir erken seçim hazırlığı var mı?
 
Biz AK Parti olarak kurulduğumuz günden bu yana zamanında seçimlerin yapılmasını önemsedik. Yine zamanında yapılacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri ise bu sene ilk kez halk tarafından yapılacak. Bunların birleştirilmesi mantık olarak hem fiziki olarak doğru değildir. Bütün siyasi partiler de böyle düşünmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.