Çevreye 1 liralık yatırım 10 liralık tasarruf demektir

Çevreye 1 liralık yatırım 10 liralık tasarruf demektir

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''Çevreye yaptığımız bir liralık yatırım, hastane ve ilaç masraflarında 10 liralık tasarruf sağlıyor'' dedi.

 

   Eroğlu, Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği'nce yaptırılan katı atıklardan elde edilen gazdan elektrik enerjisi üretilen Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nin açılış töreninde, tesiste, çöplerin düzenli depolanmasından ortaya çıkan metan gazı yakılarak elektrik elde edileceğini söyledi. 

     Türkiye'de büyükşehirler dahil birkaç ilde bulunan katı atıkların gazından elektrik üretim tesisinin Afyonkarahisar'da hayata geçirilmesinden mutluluk duyduğunu anlatan Eroğlu, tıbbi atık sterilizasyonu da yapılacak tesisi, örnek gösterilecek çevreci bir yatırım diye niteledi. 

     Eroğlu, şöyle devam etti: 

     ''Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde bu alandaki çöplerin düzensiz depolanarak çevreye yayılması, çöp sularının çevre sağlığına zarar vermesi konularında vatandaşlardan büyük şikayetler aldık. Bu konuyla ilgili proje hazırlattık. Başta 15 milyon liraya mal olacak proje düzeltilerek 6,5 milyon liraya mal edildi ve 2009 yılında açıldı. Burada artık sadece düzenli depolama değil, ambalaj atıklarının ayırması, tıbbi atıkların bertarafı ve çöp gazından biyogaz elde edilerek elektrik üretilmesi de mümkün. Afyonkarahisar Belediyesi ile birliğe üye 70 belediye ve İl Özel İdaresi'ni tebrik ederim.'' 
     
     -İlaç sarfiyatının azaltılması ve salgın hastalıkların önlenmesi- 
     
     İstanbul'un Ümraniye ilçesindeki çöp depolama alanında 1993 yılında meydana gelen ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayı anımsatan Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 1994'te İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanınca ilk iş olarak katı atık bertaraf tesislerini kurduğunu dile getirdi. 

     Kendisinin Çevre ve Orman Bakanlığı döneminde Türkiye'deki katı atıkların bertarafıyla ilgili önemli çalışmalar yürüttüklerini bildiren Eroğlu, ''50 milyon kişinin katı atıklarını bertaraf eder duruma getirdik. Bu çalışmaları bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı devam ettiriyor'' diye konuştu. 

     Eroğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) görev yaptığı dönemde bakanlığın isteğiyle Tıbbi Atık Yönetmeliğini çıkardıklarını, bu yönetmeliğin ilk kez Başbakan Erdoğan'ın Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde uygulandığını belirtti. 

     Tıbbi atıkların tamamının hastalık yapan mikroplar barındırdığını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti: 

     ''İlaç sarfiyatının azalması ve salgın hastalıkların önlenmesinde katı atık bertaraf tesisleri büyük öneme sahip. Çevreye harcadığımız bir liralık yatırım, hastane ve ilaç masraflarında 10 liralık tasarruf sağlıyor. Buradaki tesisler yalnızca Afyonkarahisar'a değil, Burdur, Uşak, Manisa, Antalya'ya kadar hizmet ediyor. Türkiye'nin, Afyonkarahisar'ın, bu tesislerin ne kadar önemli olduğunu bilmesi lazım.'' 

     Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da bir dönem çöp alanlarındaki patlamayla vatandaşlarının hayatını kaybettiği Türkiye'nin önemli bir yol katederek bugün çöpten elektrik üreten bir hale geldiğini söyledi. 

     Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban ise tesisin birkaç yıl içinde üye belediyelerden para almadan işler duruma geleceği bilgisini vererek, ''Ambalaj atıklarının ayrıştırıldığı, tıbbi atıkların sterilizasyonunun sağlandığı tesiste sızıntı çöp suları da toplanarak arıtılıyor ve doğaya veriliyor. Afyonkarahisar'da tam bir çevreci belediyecilik örneği sergiliyoruz. Yurt dışından incelemeye gelen uzmanlar, tesislere hayran kaldı'' ifadelerini kullandı. 

     Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, Vali Balkanlıoğlu ve Belediye Başkanı Çoban tarafından kurdele kesilerek açılan tesis, katılımcılar tarafından gezildi. 
     
     -Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi- 
     
     Biyogazdan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, Afyonkarahisar'daki Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde çöplerin çürümesinden oluşan gazların değerlendirilmesi amacıyla projelendirildirilerek, Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği tarafından 5 milyon lira harcanarak yaptırıldı. 

     Saatte, bin 500 hanenin ihtiyacını karşılayabilecek düzeyde 1,2 megavatlık elektrik üretimi gerçekleştirecek ve bir yıl içinde elektrik üretim kapasitesinin iki katına çıkarılması hedeflenen tesis, kapasite artırımına uygun olarak inşa edildi. 

     Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi'nde hizmete giren Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisleri ilave tesisi ise saatte bin kilogram kapasiteyle çalışacak. 

     Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisleri'ne, Afyonkarahisar'ın yanı sıra Uşak, Burdur, Manisa, Antalya illeri ile Konya'nın Akşehir ilçesindeki sağlık kuruluşlarından tıbbi atıklar getirilecek.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.