Bakan Günay fena fırçaladı!

Bakan Günay fena fırçaladı!

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Nemrut Dağı’nın Adıyaman tarafına yapılan hizmet evinin projesini ve işçiliğini beğenmedi. Bakan Günay, müteahhit firma ve bakanlık yetkililerini fırçaladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ilk olarak Eski Kahta Kalesi’nde yürütülen (Yeni Kale) restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi. Restorasyon çalışmaları hakkında ilgili firma yetkililerinden bilgi alan Bakan Ertuğrul Günay, metrelerce yükseklikteki kalenin üzerinden manzaranın keyfini çıkardı.

İŞÇİLİĞİ VE PROJEYİ GÖREN BAKAN SİNİRLENDİ
Bakan Günay, Arsemia’da ki ziyaretinin ardından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilen Nemrut Dağı Adıyaman Hizmet Evi’ni inceledi. Bakan Ertuğrul Günay, hizmet evinin duvarlarına döşenen mermerlerdeki işçilik ve arızalı mermerlerin kullanıldığını görünce, müteahhit firma yetkilisini yanına çağırdı. Mermerlerin durumunu soran Bakan Günay, işçiliği beğenmediğini belirterek, hem müteahhit firma yetkilisine hem de Kültür Bakanlığı Daire Başkanı Yakup Harmanda’ya denetimlerin yetersiz olmasından dolayı fırçaladı. Duvarlara döşenen mermerlerin değiştirilmesi talimatını verdi. Hizmet evini gezen Bakan Günay, projenin bazı kısımlarını da beğenmeyerek, projenin bazı bölümlerinin değiştirilmesini istedi.

Bakan Ertuğrul Günay ve beraberindekiler Nemrut Dağı zirvesinden Malatya Hizmet evine gidecekti fakat Nemrut Dağı’na çıkılmadı. Zirveye çıkılmadığı için Bakan Günay ve beraberindekiler Malatya tarafına geçmedi.

“DÜNYA’NIN SAYGIYLA KARŞILAYACAĞI BİR KORUMA PROJESİ HAZIRLAYACAĞIZ”
Nemrut Dağı kafeterya bölümünde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Kahta Kalesi’nde ki restorasyon, hizmet evi, Nemrut Dağı’nda ki heykellerin korunmasıyla ilgili şu açıklamada bulundu:

“Adıyaman eski Kahta Kalesinin restorasyon çalışmalarını gördük. Kommagene döneminde kurulmuş ve daha sonrada Memluklular tarafından kullanılmış. Kitabeler ve çeşitli mekanlar var. Oradaki çalışmalar oldukça iyi gidiyor. Bir kısmını bu yıl bir kısmını da gelecek yıl sürdüreceğiz.
Adıyaman Nemrut, Arsemia, Karakuş, Kahta Kalesi, Cendere Köprüsü, Perre Antik Kent gibi başta Kommagene uygarlığına ait tarihi mekanlara sahip önemli illerimizden birisidir. Bizde bunları hem iyileştirmek hem de dünyaya duyurmak noktasında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarihi mekanları restore etmek oldukça zor. İstediğim seviyede olmasa da son zamanlarda iyi bir ivme kazanmış durumdadır.
Son zamanlarda hem Adıyaman hem de Malatya tarafından karşılama merkeze yapıyoruz. Daha doğrusu dağın etrafındaki yapılaşmaları kaldırmaya çalışıyoruz. Eski konaklama, karşılama merkezi gelecek yaz kalkmış olacaktır. Burası festival alanı olacak. Karşılama merkezinde bazı fazla betonlaşma sorunu var; bunlarla ilgili proje sahipleriyle görüşeceğim. Doğa içinde kendisini kaybettiren karşılama merkezinden yanayım. Gelen turistler tarihi yapıları görmeden burada ne olduğunu ve burayla ilgili bilgileri görsellerle sunacağız. İmalatta ve projede bazı sıkıntılar var.

Nemrut Dağı büyük bir eser ve onu korumayla ilgili çalışma içersindeyiz. Koruma adına üniversitelerle çalışıyoruz.

Bilim adamları içersinde farklı görüşler var. Bu heykellerin müzede sergilenmesini savunun da çok sayıda bilim adamı var. Dünyada bilim adamlarının bir kısmı diyor ki arkeolojik varlıklar yerlerinde korunur, mimari varlıklar yerlerinde korunur ama anıtsal eserler müzelerde korunur. Dünyada eğer bütün arkeolojik eserler yerlerinde korunacak olsalardı bu kadar müze olmazdı. Bu müzeler niye kuruldu.

Burada çok ciddi iklim farkları var. Yapılaşmanın olduğu dönem ile bu dönem arasında iklim farkları var. Atina’da olmayan, Antalya’da olmayan bir ısı farkı var. Bu ısı farkıyla nasıl mücadele edeceğimiz konusunda hala bilim adamları bize yeterli bir şey söylemediler. Bu günden yarına acele karar vermiyoruz ama uzun vadede yerinde veya başka bir yerde, ama mutlaka aynı koşullarda aynı bölge içersinde ama mutlaka dünyanın saygıyla karşılayacağı bir koruma projesini mutlaka gerçekleştireceğiz. Dünyanın hiçbir yerinde eserler korumasız bir şekilde terk edilmiyor.”

Bakan Günay’ın gezisine Vali Ramazan Sodan, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, Milletvekilleri Mehmet Erdoğan, Murtaza Yetiş, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Kahta Kaymakamı Metin Esen, Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı, bakanlık yetkilileri ve kamu kurum ve kuruluş temsilcileri eşlik etti.

Bakan Günay, daha sonra Adıyaman’da ki Hısn-ı Mansur Kalesini gezdikten sonra Şanlıurfa’ya doğru yola çıktı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.