Terörle mücadelede yeni dönem

Terörle mücadelede yeni dönem

Erzincan Emniyet Müdürlüğü, hobi amaçlı kullanılan model uçakların terör ve suçla mücadelede kullanılması için çalışma başlattı.

İl Emniyet Müdürü Mehmet Tezel'in talebi üzerine emniyet personeline Radyo Kontrol Model Uçak Eğitimi' verilmeye başlandı.Eğitim ile model uçakların, terör başta olmak üzere çeşitli emniyet hizmetlerinde kullanılabilmesi amaçlanıyor.

Erzincan Emniyet Müdürlüğü talebi üzerine gerçekleştirilen proje ile hobi olmaktan çıkarak istihbarat ve operasyonel amaçlarla kullanılabilecek olan radyo kontrol model uçak eğitimleri, Türk Hava Kurumu eğitmenleri tarafından veriliyor. Toplam 100 personele verilecek eğitim sonrasında seçilecek 20 personel, radyo kontrol model uçakların emniyette kullanılması mümkün olan birimlere göre eğitim alacak.

THK ve Erzincan Emniyet Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü proje kapsamında, Özel Harekât, Terör, Asayiş ve Trafik şubelerinde olmak üzere tüm birimlerden toplam 100 personel, model uçakları amacı dışında kullanabilmenin yollarını arayacak. Model ve tiplerine göre 10 kilometrekarelik bir alan içerisinde uçabilen ve 1 kilogram ile 10 kilogram yük kapasitesine sahip model uçakların, görüntü alma, bomba taşıma ve lojistik destek amaçlı kullanılması planlanıyor.

Verilen eğitimler ve kullanılan radyo kontrol model uçaklar hakkında bilgiler veren Türk Hava Kurumu eğitmenlerinden Aydın Aydemir, radyo kontrol model uçakların, şimdiye kadar hobi amaçlı amatör havacılık faaliyetlerinde kullanılan bir araç olduğunu hatırlattı.

Uçağın kapasitesine göre ve içindeki yakıta da bağlı olarak yarım saat ile 40 dakika veya 15–20 dakika havada kalabildiğine dikkat çeken Aydemir, uçağın kapasitesine göre hızının saatte 80 ile 150 kilometreye çıkabileceğini belirtti.

"EMNİYET MÜDÜRÜ TÜZEL, MODEL UÇAKLARIN KULLANIM ALANLARIYLA İLGİLİ UFKUMUZU AÇTI"

Erzincan İl Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel’in model uçakların farklı amaçlarla kullanılabileceğine yönelik sözleri üzerine çalışma başlattıklarını kaydeden Aydemir, "Bu uçağın özellikle Özel Harekâta terör amaçlı veya emniyette istihbarat olsun, trafikte olsun farklı amaçlarla kullanılabileceği yönünde istişare ettik ve müdür bey bize çok güzel fikirler verdi. Model uçağın alt kısmında açılabilir kapak kısmında patlayıcı veya tahrip edici herhangi bir şeyi istediğimiz bölgede kullanabiliriz. Bunun dışında inişe müsait olmayan herhangi bir yerde bir paraşüt sistemi düşünüp paraşütle herhangi bir yere insansız hava araçlarının profesyonellerinde olduğu gibi herhangi bir bölgeye kırmadan indirebiliriz." dedi.

Model uçakların büyük olan modelleriyle de istenilen bölgeye 1-2-3 kilograma kadar lojistik destek veya gıda desteği sağlayabileceklerine değinen Aydemir, "Karadan gitmek yerine havadan destek olacak şekilde bu uçağı kullanabiliriz. Emniyet açısından çok büyük faydası olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

TÜZEL: MODEL UÇAKLARI TERÖR VE SUÇLULARLA MÜCADELE KULLANABİLİRİZ

İl Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel de insanların hobi olarak kullandığı model uçağın terör ve suçla mücadelede nasıl kullanılabileceğine yönelik arayış içine girdiklerini kaydetti.

Model uçakların profesyonel olanlarının fiyatının çok yüksek olduğunu dile getiren Tüzel şöyle devam etti: "Biz 3–4 bin dolarlık küçük bir model uçakla keşif ve gözetleme faaliyetlerini icra edebileceğimizi, bir pusu veya tuzaklama konusunda önceden havadan keşif yapmak konusunda uçakları kullanabileceğimizi ve bu uçaklarla da tahrip ve sisleme amacıyla küçük bombalar atabileceğimizi arkadaşlarımızla yaptığımız araştırmalarda ve değerlendirmelerde tespit ettik. Uçakların motor kapasitesine göre ağırlığı artırabiliyoruz. Yeni çıkan teknolojilerle uçağın menzilini artırabiliyoruz. 5 kilometre yarıçapından 10 kilometre tam çapa kadar bir dairesel alan içinde havadan gözetleme yaptığımız gibi yine havadan belli kilogramdaki malzemeleri bir yerden diğer bir yere transfer edebiliyoruz."

Model uçakların farklı amaçlarla kullanımıyla ilgili olarak araştırmalarının sürdüğünü ifade eden Tüzel, "Birinci amacımız bilinmeyen şüpheli yerlerde terörle mücadelede 'bir bomba atma amaçlı kullanabilir miyiz?' bunu denedik ve becerdik. İkinci amacımız, online görüntü aktarımını yapmaya çalışıyoruz. 3G görüntü teknolojisi ülkemizde geliştikten sonra havadan cep telefonu hatları üzerinden görüntü aktarabileceğimizi keşfettik. Onun üzerinde çalışıyoruz." diye konuştu.

Model uçakları gelecekte termal kameralar yerleştirerek gizlenen art niyetli kişilerin tespitine yönelik olarak da kullanmayı planladıklarına işaret eden Tüzel, "Bir başka aşamada da bununla bir malzeme transferi yapıp ihtiyaç anında el telsizi ya da batarya aktarımı gibi konularda da yararlanmayı düşünüyoruz. Kara yolu ile araç intikali yapılırken havadan da uçak önümüzden giderek, 'Önümüzde ne var ne yok, yapılan ihbar doğru mu değil mi, tuzak mı değil mi?' bunu tespit etme imkânı da tanıyacak. Bunu teşkilatımıza suçla mücadele konusunda kazandırmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.