Esad Teravih Sonrası Yine KIYIM Yaptırdı

Esad Teravih Sonrası Yine KIYIM Yaptırdı

Ramazan'da kıyıma devam eden Suriye ordusu teravih namazı sonrası yine kan dökerken, Beşşar Esad durumu lehine çevirmek için kara propagandaya sarıldı.

Katliamı görmezden gelen Esad yaralı askerlerle poz verdi. Hama'daki sivil ölümleri vermeyen Devlet Televizyonu da, kimliği belirsiz şahıslar tarafından "Asi nehrine atıldığı iddia edilen askerlerin" görüntülerini yayımladı.

Suriye'de önceki gün Hama kenti ve çevresinde yaşanan katliama rağmen, vahşete sesini çıkarmayan Devlet Başkanı Beşşar Esad, bu da yetmez gibi askerlere olan desteğini her geçen gün daha da artırıyor.

Ordunun kuruluşu yıldönümü konuşmasında askerleriyle gurur duyduğunu söyleyen Esad, 150'den fazla kişinin öldüğü olayların ardından uluslararası kamuoyundaki öfkeyi dindirmek yerine, yaralı askerleri ziyaret etmeyi tercih etti. Ramazan ayında süren operasyonların yol açtığı kayıplar ne Esad tarafından ne de Devlet Televizyonu tarafından dile getirildi. Televizyon, ölen göstericiler yerine, "silahlı çeteler tarafından Asi nehrine atıldığı iddia edilen askerlerin cesetlerini" yayımladı.

TERAVİHTEN SONRA SALDIRI
AFP'nin bildirdiğine göre, Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü Başkanı Rami Abdürrahman, Ramazan'ın ilk gününde 10'u akşam olmak üzere toplam 24 kişinin öldürüldüğünü söyledi.

Abdürrahman, "Teravihten sonra birçok kentte düzenlenen gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucu 10 kişi şehit düştü ve birçok kişi yaralandı" dedi. Başkent Şam'ın kuzeydoğusundaki İrbin'de 6, yine Şam'ın yakınında bulunan Maadamiye'de 1, Lazkiye'de 2 ve Humus'ta 1 kişinin öldürüldüğünü kaydeden Abdürrahman, 150'yi aşkın kişinin de gözaltına alındığını belirtti. Suriye ordusuna ait 20'den fazla tankın da önceki akşam Lübnan sınırındaki Zebadani kentine girdiği bildirildi.

'KIYIMI DURDUR' UYARISI
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, kutsal Ramazan ayının başında Suriyeli göstericilere yönelik son saldırıların "çok çirkin" olduğunu söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'a "kıyımı hemen durdurması", BM Güvenlik Konseyi'ne de harekete geçmesi çağrısı yaptı. Son günlerde kanlı operasyonların düzenlendiği Suriye'deki gelişmeleri ele alan BM Güvenlik Konseyi'nden ise bir karar çıkmadı. Üst düzeydeki bir BM yetkilisi, Suriye'de özellikle geçen hafta sonunda 150'den fazla kişinin öldürülmesinin yanı sıra gösterilerin başladığı tarihten bu yana 3 bin kişinin kayıp olduğunu ve 12 bin kişinin cezaevlerine atıldığını ifade etti.

Savunma Bakanı ve Hama şefi yaptırım listesinde

Avrupa Birliği, son olayların ardından Suriye Savunma Bakanı Ali Habib'e mal varlığı ve seyahat kısıtlaması yaptırımı getirdi. AB Resmi Gazetesi'ne göre, 62 yaşındaki Habib'in yanı sıra içişleri baş emniyet yetkilisi Tümgeneral Tevfik Yunus da yaptırım listesine alındı. Böylelikle AB'nin Devlet Başkanı Beşşar Esad dahil Suriyelilere uyguladığı yaptırım kararı 35 yetkiliyi kapsamış oldu. Yaptırım kararı, katliamın yaşandığı Hama kentinin askeri İstihbarat Dairesi Başkanı M. Mufleh'i de içeriyor.

Ramazan'da diyalog çağrısı

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Suriye'de masum insanların öldürülmesinden ve her geçen gün yükselen can kayıplarından duyduğu derin endişeyi dile getirdi. İhsanoğlu, birliğinin korunması ve ülkenin uyum içerisinde yönetilebilmesinin önemine işaret ederken, ülkenin iç çatışmaya sürüklenmemesi için dış müdahalelere karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu. İhsanoğlu, Ramazanın gelişi dolayısı ile ulusal diyaloğa gidilmesi yönündeki umudunu dile getirdi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.