Esed en büyük destekçisini kaybetti

Esed en büyük destekçisini kaybetti

BM Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planında ateşkese uymayan Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed rejimine Rusya'dan destek azalıyor. Lavrov Suriye için yeni tavrını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Moskova'da düzenlediği basın toplantısında dışarıdan herhangi bir müdahale olmadan, Suriye halkının diyalog halinde Esed'in görevi bırakması yönünde karar alması durumunda Moskova'nın da bu duruma karşı çıkmayacağını söyledi.

"Eğer Suriye halkı (Esed'in ayrılışı konusunda) hemfikir olursa biz bundan mutluluk duyarız" değerlendirmesinde bulunan Lavrov, "Ancak, dışarıdan bu konuda yapılacak herhangi bir müdahale asla kabul edilemez" şartını koydu.

Dış oyuncuların Suriye'de muhalefetin askeri hareketliliğini devam ettirmeleri için provoke ettiğini ve Libya benzeri bir senaryonun istendiğini savunan Lavrov, Annan planının dış baskılar nedeni ile işlemez hale getirildiği eleştirisinde bulundu.

Rusya'nın pozisyonunun asla bölgeye askeri müdahaleye izin verilmemesinden yana olduğunu kaydeden Bakan Lavrov, "Bu tüm Orta Doğu'yu kapsayan yıkıcı sonuçlara neden olabilir" uyarısında bulundu. Suriye'de 80 bin göçmenin olduğunu, ancak ülke içinde var olan diğer göçmenlerden kimsenin bahsetmediğini savunan Lavrov, Yugoslavya krizi ile benzerlikler kurdu. Lavrov, Irak'ta 1 milyonun üzerinde ve Suriye'de yarım milyonun üzerinde Filistinli göçmenin gündeme getirilmemesine tepki gösterdi.  

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.