ESED'DEN TÜRKİYE ÜZERİNE KİRLİ PLAN

ESED'DEN TÜRKİYE ÜZERİNE KİRLİ PLAN

Dünya Barış Günü adı altında önceki gün Hatay'da yapılan ancak 'Esed'e destek' gösterisine dönüşen mitingin arkasındaki el ortaya çıktı.

Dünya Barış Günü adı altında önceki gün Hatay'da yapılan ancak 'Esed'e destek' gösterisine dönüşen mitinge tepki büyürken, bu tertibin ardında Suriye gizli servisi el Muhaberat ve Şebbiha'nın (Esed'e bağlılık yemini etmiş milis güçler) olduğu ileri sürüldü.

Türkiye'de bulunan ünlü muhalif aktivist Dr. Muhammed Rahhal "Bu organizasyon tamamen El Muhaberat ve Şebbiha'nın bir organizasyonudur" derken, Muhaberat ve Şebbiha'nın sinsi planında yer alan en önemli isim iddiaya göre Mihraç Ural.

Yaşananları provakasyon olarak nitelendiren Hatay esnafı ise olan bitenden tedirgin.

10 GÜNDÜR HAZIRLANIYORLARDI

Önceki gün kendilerini 'Suriye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu' üyeleri olarak tanıtan kişilerin öncülüğünde bir araya gelen yaklaşık 2 bin kişi Beşar Esed lehine ve AK Parti aleyhine gösteri yaptı. Beşar Esed posterleri taşındı, Arapça "Kanımız canımız Esed'a feda olsun" sloganları atıldı. Yine Arapça pankartlarda başta Hafız Esed olmak üzere Beşşar, Basil ve Mahir Esed'ten "Yüce kişiler" olarak bahsedilirken, "Ülkenin hamileri size selam olsun!" sloganları yükseldi.

Hatay Yayladağı'nda kalan Türkmen Muhalifler Sözcüsü Sadettin Molla'ya göre bu tabloda Şebbiha'nın parmağı var. İşte Molla'nın sözleri: "Bu gösterinin gayet bilinçli olarak yapıldığına inanıyoruz. Burada Esed'le aynı soydan olan çok sayıda insan var. Bunlar yaklaşık on gündür gösteriler için hazırlık yapıyorlardı. Şebbiha Türkiye'de olayları büyütmeye çalışıyor. Bu organizasyonları yapanların başında aslen Türk olan Mihraç Ural var. Her türlü provokatif işlerin altında bu gruplar yatar."

ORGANİZATÖR: MİHRAÇ URAL

Arap muhalifler adına konuşan Şihab ve Ebu Ahmed isimli vatandaşlar ise şöyle konuştu: "Dün (önceki gün) yaşanan gösteriler, Esed'a bağlı Şebbiha milislerinin buradaki Alevi ve Nusayrileri kışkırtması sonucu meydana geldi. Şebbiha milisleri, Antakya halkı arasında Suriyeli mültecilere karşı olay çıkarmak için özel olarak Esed rejimi tarafından gönderiliyor. Türkiye halkı ve hükümetinden çok memnunuz, her türlü ihtiyacımız gideriliyor. Hükümetten tek talebimiz, sınırın yeniden açılması. Dünkü gösteriler, bizim müspet duygularımızı değiştirmedi."

ALEVİ VATANDAŞLAR KIŞKIRTILIYOR

İddiaya göre El Muhaberat ve Şebbiha Hatay'da "Suriye Alevilerinden sonra Türkiye Alevilerine sıra gelecek!" propagandasını yaymaya çalışıyor. Hatay'da yaşayan Alevi vatandaşlarının kışkırtılması planını organize edenlerin başında Esed'a yakınlığı ile bilinen Mihraç Ural'ın olduğu öne sürülüyor.

AMAÇ HALKI KIŞKIRTMAK

Şubat ayından itibaren Adana, Mersin, İskenderun ve Hatay'da Şebbiha unsurlarıyla toplantılar düzenleyen Ural, bölge halkını Suriyeli sığınmacılara karşı kışkırtmayı hedefliyor. Mihraç Ural'ın amaçları arasında çadır kentlerde kalan Suriyelilerden bölge halkının rahatsız olduğu izlenimini yaymak da bulunuyor. PKK unsurlarının Suriye sınırına yerleştirilmesinin altında da Ural'ın olduğu belirtiliyor. Bu iddiaya göre, Türkiye'ye karşı PKK kartını kullanma fikrini Beşşar Esed'a veren de yine Mihraç Ural. Bu fikir doğrultusunda başta Kamışlı olmak üzere birçok bölgede PKK unsurları ağırlık kazandı.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Öte yandan Hatay'daki gösteriye sosyal medyadaki tepki de çığ gibi büyüyor. İşte Esed taraftarlarına Facebook ve Twitter üzerinden verilen tepkilerden bazıları:

"Diktatör Esed'ı destekleyen Rusya ve Çin'in tutumu bir emperyalist müdahale değil de nedir?"

"Gruplara baktığımız zaman PKK ile içli dışlı olanlar... Bu tezgâha gelmeyiz!"

"Emperyalizmi iliklerinize kadar yaşarsınız sonrada Suriye Emperyalist Müdahaleye Hayır Platformu... Hiç inandırıcı değilsiniz."

"Ambalaj güzel ama ürünün son kullanma tarihi baya bir geçik... Sorun o..."

"Bugün Hatay'da gerçekleşen Esed'a destek mitingi El Muhaberat ve İran gizli servisinin işi gibi."

"Aleviler, Hatay'daki kepaze mitingde Hz.Ali'nin resmini taşıyarak Baas katillerine destek mitingi yapan reziller sürüsüyle aynı safta olamaz."

"E-sat 'a destek mitingi yapılmış, E-sat 'ı devirme mitingi yapsanız dagaribanları ölümden kurtarsanıza..."

KİMDİR BU MİHRAÇ URAL?

Mihraç Ural, THKP-C'nin Hatay ardından Suriye'de örgütlenen bir kolu olan 'Acilciler'in lideri olarak tanınıyor. Ancak 'Acilciler' kolunun kurucuları arasında yer alan Engin Erkiner'e göre Mihraç Ural Suriye gizli servisi el Muhaberat ile işbirliği içinde. Erkiner 2009'da kaleme aldığı bir yazısında bu iddialarını şöyle dile getiriyor: "Bu örgüt üç kişi tarafından kuruldu: İlker Akman, Yüksel Eriş, Engin Erkiner... Mihraç Ural bu ismi kendi ismi gibi kullanmaya çalışıyor... Yıllardan beri Muhaberat ile birlikte çalıştığı, bu bağlantıyı daha Türkiye'deyken kurduğu, örgütün parasını zimmetine geçirerek büyük bir servet yaptığı ortaya çıkarıldı... Mihraç Ural bizim hainimiz..."

Suriye Devlet Başkanı Esed ailesi ile oldukça samimi olan Ural, Abdullah Öcalan'ı Şam'da Hafız Esed'a takdim eden kişi. Doğu Perinçek'i Suriye'deki karargâhında Öcalan'la görüştürenin yine o olduğu iddia ediliyor. Bu iddiaların göbeğindeki Ural, Şebbiha unsurları ile birlikte Hatay'da yaşayan Alevileri kışkırtma operasyonlarına imza atıyor.

"MUHABERAT, TÜRKİYE'DE MUHALİFLERİ TAKİBE ALDI"

Türkiye'deki El Muhaberat güdümlü Şebbiha unsurlarının muhaliflere yönelik tehditleri de ortaya çıktı. On gün önce Antakya'da kaldığı Onur Otel'de darp edilen Suriyeli muhalif Dr. Muhammed Rahhal yaşadıklarını anlattı: "Muhaberat Türkiye içinde de çalışıyor ve muhalifleri yakından takip ediyor. Kaldığım otelde beni darp ettiler. Esed rejiminin karşısında olan her kim olursa öldüreceklerini söylediler. Suriye rejiminin Türkiye'de bazı gruplarla derin ilişkisi var. Özellikle Hatay bölgesinde mültecilerin olduğu bölgede aktif bir şekilde çalışıyorlar ve Suriye hükümeti ile irtibat halindeler. Suriye rejiminin eskiden beri derin istihbarat bilgilerini bu bölgedeki insanlardan aldığı apaçık ortadadır. Bir nevi Beşar'ın askerleri gibidir."

'YANLARINDA AFİŞ GETİRDİLER'

Hatay'da gerçekleşen Esed yanlısı mitingi de yorumlayan Rahhal, "Esed rejimi, ülkesinde yaşanan katliamları gizleyebilmek için sorunlarını buraya taşıyarak Türkiye'yi sahadan çekmeye çalışıyor. Hatay'daki gösterileri Suriye'den gelen bazı örgütlü gruplar düzenledi. Hatta gelirken yanlarında slogan afiş ve bayraklar getirip Türkiye içindeki Nusayrilere dağıtarak destek sağladılar. Bu tamamen el Muhaberat ve Şebbiha'nın bir organizasyonudur" dedi. Öte yandan gelişmeler karşısında tedirgin olan kent halkı birlik vurgusu yapıyor.

Burhan Çetin (Aksaray Mahallesi Muhtarı): "Esed lehine sloganların atılmasını büyük çoğunluk yanlış ve anlamsız buluyor. O grubun Hataylı olmadıkları söyleniyor. Ne olursa olsun kardeşliğimizi asla bozamazlar."

Nasrettin Eskiocak (Alevi Dedesi): "Bu topraklarda yıllardır kardeşçe yaşıyoruz. Ve yıllardır süren bu barış ve hoşgörü ortamı kolay kolay bozulmaz."

Ali Çağlar (Esnaf): "Hatay olarak hepimiz tedirginiz. Bizi asıl endişelendirense sokaklarımızda dolaşan ve kim oldukları belli olmayan insanlar."

Sabah 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.