Esenboğa'da Üçlü Süpriz Buluşma

Esenboğa'da Üçlü Süpriz Buluşma

Esenboğa Havalimanı’ndaki sürpriz Gül-Erdoğan-Arınç zirvesinde neler konuşulduğu netleşmeye başladı. İşte üçlüyü biraraya getiren konular...

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ocak ayında konuk olduğu 32. Gün programında, Başbakan Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıkıp çıkmayacağına ilişkin bir soru üzerine, “2007 seçimlerinden önce kendisiyle görüştük, Abdullah Gül adayımız oldu. Yenisini görüşmedik yalnız. Özel bir konuyu sanıyorum birbirimizle paylaşırız” demişti.

AKP’nin “büyük ağabeyi” Arınç, Cumhurbaşkanlığı adaylığı gibi kritik konularda Gül ve Erdoğan’la birlikte karar aldıklarını açıklıyordu. İşte devletin tepesindeki bu üç kritik isim, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, önceki akşam Esenboğa Havalimanı’nda sürpriz bir zirve yaptı. Son günlerin moda deyimiyle buluşmanın “zamanlaması manidar” dı. Çünkü Erdoğan tarafından dillendirilen Başkanlık Sistemi konusunda üç yol arkadaşı farklı görüşler ileri sürüyordu.

Erdoğan Başkanlık istiyor

Perşembe günü Londra’da Bloomberg TV‘de soruları yanıtlayan Başbakan Erdoğan, “Başkanlık sistemini destekliyor musunuz” sorusu üzerine “Bu tabii tartışılan bir konu. Bu bireysel olarak demokratik bir anlayış içerisinde halkımın talebi doğrultusunda benim yıllar önce belediye başkanlığım döneminde ileri sürdüğüm bir konudur. Halkın böyle bir talebe olumlu yanıt vermesi halinde böyle bir adım atılabilir” dedi.

“Referanduma sunacak mısınız” sorusuna ise Erdoğan, “Sunulabilir. Şu anda hemen sunulsun diye bir şey söz konusu değil. Bu, seçim öncesinde de zaten gündemimizde değil. Seçim sonrası konuşulabilecek şeyler” yanıtını verdi.

Gül’ün çekincesi var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise cuma günü yaptığı Tokat ziyareti sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, Başkanlık Sistemi’nin Türkiye’nin gündemindeki bir konu olmadığını söyledi. Erdoğan’ın da bir soru üzerine daha önceki düşüncelerini ifade ettiğini anlatan Gül, şunları söyledi: “Çoğulcu sistemlerde seçimler olur. Siyasi partiler yarışırlar. Ondan sonra da ümit ederim ki, yeni bir anayasa yapma dönemi olur. Bu tip temel konular o zaman daha geniş bir şekilde tartışılır, konuşulur. Geçen sefer de söylemiştim, bunların tartışılması şu açıdan faydalıdır: Herkes ne istediğini, ne olduğunu bilir. Ona göre nihayetinde tercihler yapılırken o doğrultuda tercihler yapılır.”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ocak ayında yaptığı bir açıklamada da Başkanlık Sistemi için “çekincem var” demişti.

Arınç da karşı fikirde

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, Başkanlık Sistemi tartışmalarında Cumhurbaşkanı Gül ile aynı fikirde. Arınç, ocak ayında yaptığı açıklamada “Görebildiğim kadarıyla aksayan birkaç yönü olmakla birlikte parlamenter sistemin Türkiye için daha iyi sonuçlar verebileceği kanaatini taşıyorum” diyerek Başkanlık Sistemi’ne karşı çıkmıştı. Arınç’ın hala aynı görüşte olduğu belirtiliyor.

Görüşmeyi Gül istedi

Başkanlık Sistemi konusunda ayrı düşen üç yol arkadaşı, bu kritik tartışmanın ortasında Esenboğa Havalimanı’nda biraraya geldi. Taraf‘ın edindiği bilgilere göre görüşme talebi Erdoğan’ın İstanbul’a gitmek üzere havaalanında olduğunu öğrenen Cumhurbaşkanı Gül’den geldi. Sürpriz zirveye havaalanında bulunan Bülent Arınç da katıldı.

20 dakika sürdü

Gül-Erdoğan-Arınç buluşması yaklaşık 20 dakika sürdü. Zirveye üç isim dışında başka kimse katılmadı. Taraf‘ın ulaştığı bilgilere göre üçlü buluşmada Başkanlık Sistemi tartışmaları ve özel yetkileri elinden alınan Savcı Zekeriya Öz’un durumu konuşuldu. Cumhurbaşkanlığı’na yakın kaynaklar, Gül’ün soru üzerine Başkanlık Sistemi’nin gündeme geldiğini belirterek Erdoğan’ı tartışmanın dışında tuttuğunu ifade ettiler. Ancak Gül’ün yakın çevresine Başkanlık Sistemi’nin tartışılmasından duyduğu rahatsızlığı da dile getirdiği vurgulanıyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.